|

En baba nasihatler

Baba nasihati, belki birkaç kelimeden ibarettir ama bu hayatta duruşumuzu belirlemede bir mihenk taşı görevi görür adeta. Ülkemizin bilinen isimlerine babalarının nasihatlerini sorduk. En baba nasihatleri sizin için öğrendik.

Ayşe Büşra Erkeç
00:00 - 16/06/2013 Pazar
Güncelleme: 17:51 - 15/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
En baba nasihatler
En baba nasihatler

Büyürken annemiz hep yanımızdadır. En küçük sendelememizde tutar elimizden. Babalar ise biraz daha uzak, biraz daha mesafeli gibi dururlar ancak dengemizi sağlayan ağırlık merkezi gibidir babalar. Bazen söyledikleri bir söz, bir nasihat hayat boyu kulağımıza küpe olur, durduğumuz, durmamız gereken yeri hatırlatır bize. O yüzden özel bir yeri vardır: 'Baba nasihati' deriz. Hayatta yol aldığımız serüven içerisinde yön gösteren yıldızlar gibi nasihatleri eşlik eder bize, hayatımıza ve yol arkadaşlarımıza…

NASİHATLA YOL ALDIK

Bu gün babalar günü. Kimimiz babamızı kaybetmenin hüznüyle geçmişe dönük anıları hatırlarken, kimimiz de onların varlığıyla şükredip evlat olma bilincimizi yeniden gözden geçireceğiz. Bazılarımız babalarının verdiği nasihatleri hatırlayacak. Biz de ülkemizin bilinen simalarına babalarının ne gibi nasihatler verdiğini merak ettik ve sorduk. Ümit Meriç babamın hayata karşı duruşu başlı başına bir nasihattı derken, Mehmet Kısakürek babasının nasihatinin Allah için sevmek Allah için öfkelenmek olduğunu söylüyor. Hüsrev Hatemi bu nasihati terbiye olarak nitelendiriyor, Ahmet Özhan ise inancının temellerini babasının nasihati olarak görüyor. Prof. Kemal Sayar'ın babası memlekete yararlı olmayı öğütlemiş, Hülya Koçyiğit'in babasının öğütü ise 'Ne yaparsan yap, en iyisini yap'. Fatih Erbakan da babasının nasihatini hiç unutmuyor: 'Din ibadetten ibaret değildir'

Kemal Sayar: Emek harca, alın teri akıt

Rahmetli babacığım bana hep çalışmayı ve ne için hayal kuruyorsam uğruna emek harcamayı, alın teri akıtmayı nasihat etti. O zor şartlarda okumuş bir köy çocuğuydu ve tahsil hayatımın her aşamasında yakından ilgilendi, en iyi şekilde eğitimime destek oldu. Onun temel nasihati de memleketimize ve insanımıza yararlı olmam şeklindeydi.

Ahmet Özhan: İnancımın temelini babam attı

Babamdan öğrendiğim pek çok nasihat var. Fakat en önemlisi inançtır. Bugünkü sahip olduğum inancımın temeli babam tarafından atıldı ve hayatıma sirayet etti.

Hülya Koçyiğit: Ne yaparsan yap en iyisi olacaksın

Babam bana 'hangi mesleği seçersen seç hep yanındayım fakat seçtiğin meslekte en iyisi olacaksın' demişti. Hayatta olduğu sürece hep desteğini gördüm. Hayatımı hep kolaylaştıran ve güzelleştiren bir babaydı ama ben babamı çok küçük bir yaşta kaybettim. 16 yaşındaydım babam ilk filmim 'Susuz Yaz'ı birlikte izlemiştik ve bana dönüp, 'Seninle gurur duyuyorum kızım' demişti. Bu iltifatını hiç unutmadım. Onun nasihatini gerçekleştirmiş olmak beni mutlu ediyor.

Mehmet Kısakürek: Allah düşmanından nefret imanın şartı

Allah için sevmek, Allah için öfkelenmek…

İkincisi olmadan birincisi olmaz. Günümüzde Allah ve peygamber düşmanlarından nefret, imanın ilk şartlarından biridir. Hayata ve insana dair babamdan bütün öğrendiklerimin özeti budur.

Ümit Meriç: Babamın duruşu en büyük nasihati

Babam nasihat vermekten hoşlanan bir insan değildi ama hayat karşısındaki duruşu tek başına koca bir nasihatti. En zor şartlar altında bile insan en büyük ve güzel işleri başarabilir. Görmeyen gözleri ile 12 ciltlik bir düşünce külliyatı kaleme aldı. Ve 'Bu Ülke'yi karanlıklardan aydınlıklara taşımak için ömrü boyunca çalıştı.

Fatih Erbakan: Babam din ibadetten ibaret değil derdi

Rahmetli babamla ben henüz 13-14 yaşlarındayken bir Umre ziyareti için Mekke'de bulunuyorduk. Harem-i Şerif'ten çıktık yol üzerinde kaldırımlarda yatıp kalkan, perişan bir haldeki Afrika'lı kardeşlerimiz umrecilerle karşılaştık. Babam onların bu haline çok içerledi, gözleri yaşardı ve bana 'Evladım bak eğer perişan haldeki bu insanları kurtarmak için canla başla çalışmazsak Umre ibadetimiz yarım kalmış olur' diyerek bana hayatım boyunca unutamayacağım bir nasihatte bulundu. Bu sözleriyle İslam'ın sadece namaz, oruç, tesbihat, hac ve umreden ibaret olmadığını, asıl olarak tüm insanlığın maddi ve manevi kurtuluşu için çalışmak olduğunu ifade ediyordu.

Hüsrev Hatemi: Aklımda onun nazik terbiyesi var

Babamdan terbiyeyi öğrendim. Kendisi çok terbiyeli bir 1940'lı beyefendisi idi. Çok çalışırdı ve evde olduğu tek gün Pazar günüydü. İpek sabahlığını giyer, hortumu alır ve bahçeyi sularken kapının önünden geçen komşulara 'Sabah şerifler hayrolsun…' akşam vaktiyse, 'Akşam şerifler hayrolsun' derdi. Nuri İmeci Peri köydeki bir komşumuzdu aklımda en çok onunla hasbihalleri geliyor. Babam 1970'lerde vefat etti. Şimdi gözümde canlanan görüntüler arasında en çok babamın komşularıyla olan selamlaşması ve aklımda kalan nazik terbiyesi var. En büyük nasihat de terbiye olmalı.

11 yıl önce