|

Eşim beni neden aldattı?

Uzm. Psk. Ceyda Şenel
00:00 - 23/05/2010 Pazar
Güncelleme: 23:10 - 22/05/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Eşim beni neden aldattı?
Eşim beni neden aldattı?

Her şey istediğiniz gibi gitmiyor olabilir ya da umutsuzluğa kapılıp bütün dünya mı bana karşı diye düşündüğünüz zamanlar da oluyordur. Nedenleri sorguladıkça, bir çıkış noktası bulmak yerine, ucu bucağı gözükmeyen dipsiz bir kuyuya doğru çekiliyormuşçasına çaresizliğe yenik düşmüş hissedebilirsiniz.

Bu noktada nedenleri aramaktansa, nasıllarla haşır neşir olmak daha doğru bir sonuç yaratır. Neden bu olay başıma geldi sorusu size bir veya birden çok cevap verebilir. 'Eşim beni neden aldattı?' sorusunun cevabı, beni eskisi kadar sevmiyor, iyi yemek yapamıyorum, bakımlı bir kadın değilim, annelik görevlerimi yerine getiremiyorum gibi birçok şey olabilir. Bu nedenler etrafında dönmek tamamen zaman kaybı!

İşte bu noktada devreye nasıllar giriyor, bu olayı değiştiremeyeceğime göre, olaya karşı bakış açımı nasıl değiştiririm? Bu sorunun yanıtını aramaya başlayabilirsiniz. Çoğu zaman bizi çıkmaza sokan şey, yaşadığımız sorunlar karşısında alternatif yolları göremeyişimiz oluyor. Ya da geçmişte benzer bir olayla karşılaştığımız için sanki tekrardan aynı şeyi yaşayacakmışız gibi kendimizi o olumsuzluk beklentisine teslim ediyoruz. Elimizde bir kanıt olmayışına rağmen ben yine bunları yaşayacağım diye, olay karşında sessiz kalıp, olumsuz olayla karşılaşma şansımızı arttırıyoruz. Evet her zaman her şey yolunda olmayabilir, ama olmak zorunda olmadığını da kabul etmemiz gerek. Tabii her şeyden önce kendimizi, kabul etmeliyiz bütün eksilerimiz ve artılarımızla.

"Ben olsaydım ona böyle bir şeyi yapmazdım" dediğinizi hiç hatırlıyor musunuz? Bunu söylerken atladığınız bir noktanın varlığını hatırlatmak istiyorum. O siz değilsiniz! Sizden bağımsız ve farklı geçmiş yaşantıya sahip bir kişiden sizmişçesine tepki vermesini isteyemezsiniz. İşte, hayal kırıklıkları beklentilerimizdeki gerçeklikten uzak bakış açılarından kaynaklanıyor. Kendinizi her yönünüzle kabullendiğiniz zaman onu da bütün yönleriyle o olarak kabullenebilirseniz eğer, hayatınızdaki zorunluluk olarak düşündüğünüz şeyleri de olduğu gibi kabullenebilirsiniz.

Neticede, yaşanılan olumsuz olayların içinden çıkmak için alternatifleri değerlendirmeliyiz. Sonrasında onlara uygun davranışsal tepkiler otomatikman devreye girecektir ve önceden sizi üzen bir olay karşısında gayet huzurlu ve rahat hissetmenize şaşırmayın sakın. Çünkü siz hayatın her zaman adil olmak zorunda olmadığının farkına varmışsınızdır.


14 yıl önce