|

Herkes başörtülü kadınlara imrenecek

Amerika'daki ilk tesettür defilesine imza atan tasarımcı Elif Kavakçı, temel ilkesini “Başörtülü kadınların hayatın her alanında var olmasını sağlamak ve rahat ettirmek” şeklinde açıklıyor. Merve Kavakçı'nın kardeşi olan Elif Kavakçı, koleksiyonda paten kayan ve at binen tesettürlü kadınları da unutmamış.

Zeynep Çiftçi
00:00 - 16/11/2008 Pazar
Güncelleme: 14:33 - 15/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Herkes başörtülü kadınlara imrenecek
Herkes başörtülü kadınlara imrenecek

Eski milletvekili Merve Kavakçı'nın kızkardeşi Elif Kavakçı dün Amerika'da ilk tesettür defilesine imza attı. Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman kadınların kurduğu Peacemakers Incorporated vakfının davetiyle böyle bir defile hazırlayan Kavakçı'nın koleksiyonunda tesettürlü binici kıyafeti ve tenis, paten gibi sporlarda giyilebilecek tasarımlar dikkat çekiyor. Elif Kavakçı'yla çok dikkat çeken defileyi ve tesettür moda ilişkisini konuştuk.

12 yaşında başını örtmeye karar verdiğini anlatan Kavakçı, çocukken binicilik sporuna başladığını ancak kıyafet bulamadığı için kendi tarzını oluşturduğunu söylüyor. Amerika'da tesettür kıyafetlerinde ciddi bir boşluk olduğunu belirten Kavakçı, “Müslüman kadınlar benden kıyafet ve başörtüsü konusunda yardım istiyor. Karşınızda İslami sartlara uygun giyinmek isteyen ve buna kendini hazır hisseden bir kişi var, ama onu yönlendirebileceğiniz bir giyim markası yok.” diyor.


MANKENLER MÜSLÜMAN

İktisat okuduğu halde ihtiyaçtan modacı olan Kavakçı, iki yıldır moda dersleri alıyor. Kendi markasını oluşturma düşüncesini tetikleyen ise Peacemakers'in kendisine yaptığı defile teklifi olmuş. Kavakçı “Teklifi yardım amaçlı olduğu için kabul ettim. Ayrıca hem yardımda bulunmuş olacaktım hem de kendi markamı oluşturmam için büyük fırsattı. Dallas'taki ilk tesettür defilesi olması da benim için önemli” diyor.

Bu defileyle 21.yüzyılın Müslüman kadınının imajını belirlemeye çalıştığını söyleyen Kavakçı bu nedenle defilenin adını da "Covered in Style" yani "Tarzına Bürünmüş" koymuş. Defiledeki mankenlerin özellikle Müslüman ve başörtülü olmasına özen gösterdiklerini anlatan Kavakçı, “Gönüllü çalışacak mankenler bulabilirdik. Ama değişik ülkelerden göç etmiş Müslüman ailelelerin Amerika'da doğmuş ve büyümüş genç kızlarından kıyafetlerimizi tanıtmak için yardım istedik. Kıyafetleri kararlaştırırken karakterlerine uygun olmasına özen gösterdik. Mesela, binici kıyafetini tanıtan kişi gerçek hayatta tesettürlü olan bir binici. Spor, eşofman kıyafetimizi tanıtan da yine gerçek hayatta hobi olarak paten kayıyor” diyor.


BAŞÖRTÜSÜ SPORA ENGEL DEĞİL

Kendi tasarımlarının her modacı gibi kendi giyim tarzına çok yakın olduğunu söyleyen Kavakçı, asil Osmanlı hanımlarının kıyafetlerinden esinlenmiş, hem de İslami ölçülere göre pratik ama şık kıyafetler olmasına özen göstermiş. Başörtüsünün hiçbir faaliyeti engellemediğini söyleyen Kavakçı, “Amerika'da başörtülü bir kadının spor yapması yadırganmaz. Ben Voleybol takımındaydım. Yeğenlerim basketbol takımında oynadılar. Üç sene evvel çiftliğe at binmeye gittigimiz gün profesyonel binici bir hanımla tanıştık. İlk cümlesi 'Örtüleriniz sizi ne kadar asil gösteriyor' oldu. Amerika'da bir şeyi dininizden dolayı yapıyorsanız hem insanlar size saygı duyuyor hem de takdir ediyor. Bu hanım ne hadle bu kıyafetiyle ata biniyor düşüncesi yok. Türkiye önyargıları aşmalı” diyor.

Kavakçı “Dinimizin kısıtlamadığı seyleri neden yapmayalım. Bir kısım insan yadırgıyor ya da kendilerince uygun görmuyor diye niye geri kalalım. Bu bizim hakkımız. Rabbimiz izin verdiyse, Peygamber Efendimiz'in de (s.a.v.) sünnetiyse neden ata binmiyelim, ok atmayalım?“ diye de soruyor.


TESETTÜRLÜ KIZLARA İMRENECEKLER

Defileyle başörtülü Müslüman kadınların da çok şık olabileceğini göstermeye çalıştığını söyleyen Kavakçı, “Bazı kadınlar kapanmak istiyor fakat şıklığından da taviz vermek istemiyor. Başörtülerinin şıklıklarına engel olacağı endişesiyle kapanmakta tereddüt edebiliyorlar. Tesettür kıyafetleri şık olursa hem başörtülü kadınlar kendilerini daha güvenli hissedecekler hem de bir çok kız tesettüre imrenecek” diyor. Kavakçı güzel giyinmenin önemli olduğunu ancak ölçüyü kaçırmamak gerektiğinin de altını şu sözlerle çiziyor: “Türkiye'de hanımların çok abartılı giyindiklerini görünce üzüldüm. İslamın koyduğu bileğin ve eteğin uzun ve dar olmama ölçüsü kaçırılınca başörtülü kadınlar komik duruma düşebiliyor”


Defilede özel misafırler ve konuşmacılar

Peacemakers Organizasyonu Baskanı Carol Donovan ile Merve Kavakçı'nın açış konuşmasını yaptığı defilede Dallas'teki önemli moda okullarından profesörlerin yanı sıra Dallas'taki saygın organizasyonların üyeleri de hazır bulundu. Defilenin yapıldığı Southern Methodist University, Dallas'taki en büyük özel üniversite. Üniversitenin diğer bir özelliği de Dallas dizisindeki Lucy karakterinin okul sahnelerinin çekildigi mekan olması..



15 yıl önce