|

Hoşgörü ve bereketin adı: Ramazan

Ramazan Bingöl
00:00 - 13/07/2014 Pazar
Güncelleme: 18:41 - 12/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Hoşgörü ve bereketin adı: Ramazan
Hoşgörü ve bereketin adı: Ramazan

On bir ayın sultanı ramazan, rahmet ve bereketiyle yine tüm dünyayı kuşattı. Yapılan hazırlıklar, planlanan ziyaretler, kurulan sofralar ve paylaşmanın ön plana çıktığı; zenginlikleriyle göz dolduran Ramazan''ı yaşamak bir ayrıcalık. Ramazan deyince hemen hemen herkesin aklına gelen şey ''Ramazan Pidesi'' oluyor. Pidesiz bir iftar sofrası düşünülemez… İstanbulda hemen hemen her mahallenin meşhur bir pide fırını vardır. Buram buram ekmek, çörek otu kokusuyla tüm sokağı kendine çeken, önünde uzunca kuyrukların oluştuğu fırınlar… Sadece İstanbul''da ve Türkiye''de değil. Müslümanların yaşadığı birçok ülkede Ramazan ayında fırınlarda pide kuyruğu yaşanıyor. Peki, sadece Ramazan ayında yiyebildiğimiz bu lezzete, istediğimiz an sahip olabilmek adına evde yapmayı düşündük mü? Gözde büyütülenin aksine evinizde de neredeyse fırın lezzetinde pideler hazırlayabilirsiniz. Ramazanı her an hissedelim, hem bolluğunu hemde bereketini bir ömür yaşayıp yaşatalım inşallah.

Pidenin hazırlanışı:

Unun üzerine mayamızı döküyoruz ve elimizle biraz karıştırıyoruz. Suyumuzu ve sütümüzü ilave ediyoruz. 3 çorba kaşığı zeytinyağını ilave ediyoruz. Daha sonra 1 çorba kaşığı şekeri ve1 tatlı kaşığı tuz ilave ediyoruz. Elimizle 15 dakika yoğuruyoruz. Hamurumuz normal pide hamurundan hafif cıvık olmalı. Yoğurduğumuz hamurun üzerini ıslak bir bez ile örtüp 2 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra hamuru çıkartıp eşit parçalara bölüp pide şeklini veriyoruz. Hamura parmaklarımızla veya keskin bıçakla üzerini çizerek şekil veriyoruz. Üzerini yoğurt ve yumurta sarısı karışımı ile bolca sıvayıp, susam ve çörek otu ile süslüyoruz. Isıtılmış 225 derecedeki fırınımızda tepsinin tabanına un sürerek 20-30 dk kadar pişiriyoruz.

Malzemeler:
5 Bardak un, 1,5 su bardağı su, 0,5 su bardağı süt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı,1  çorba kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 40 gr maya, susam, çörekotu, 1 Yumurta sarısı, yoğurt.
10 yıl önce