|

İnsan olmanın temel niteliklerinden yoksun olan 'Psikopatlar'

Uzm. Psk. Ceyda Şenel
00:00 - 2/03/2008 الأحد
Güncelleme: 23:48 - 1/03/2008 السبت
Yeni Şafak
İnsan olmanın temel niteliklerinden yoksun olan 'P
İnsan olmanın temel niteliklerinden yoksun olan 'P

Hayatınıza sızıp, siz daha ne olduğunun farkına bile varmadan, maddi manevi büyük kayıplar yaşatırlar. Psikopatlar, bir diğer adıyla Anti Sosyal Kişilik Bozukluğu olan insanlardan söz ediyorum. Onları tanıdıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Oynadıkları oyunlar ve söyledikleri yalanlarla sizi ağlarına düşürür, hayatınızı cehenneme çevirirler. Bundan da en ufak bir pişmanlık ve üzüntü duymazlar.


Melek Yüzlü Şeytanlar

Anti sosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, hayatın acımasız olduğuna inanırlar. Hep haksızlığa uğradıklarını, insanların kötü olduklarını ve onlara zarar vermek istediklerini düşünürler. Bu düşünceden yola çıkarak, kendilerini koruma adına karşılarındaki kişilere zarar verme yoluna giderler. Bu zarar her şekilde olabilir psikolojik veya fiziksel. Onlara göre kurallar aptallar içindir ve bozulmalıdır.


Zevkim her şeyden önde gelir

İlişkilerinde yüzeyseldirler. Genelde arkadaşlıkları çıkar ilişkileri üzerine kuruludur. Çok sevdiklerini söyledikleri kişilere bile hiç acımadan zarar verebilir ve bunun sonucunda da hiçbir zaman suçluluk duymazlar. Uzun vadeli ilişkiler sürdüremezler. Anlık zevkler peşinde koşarlar.


Beyaz yakalı Psikopatlar

Hayata karşı bakışları, sadece “almaya” yöneliktir. Dürtüseldirler ve istediklerini her ne pahasına olursa olsun kaç kişinin canı yanarsa yansın o an elde etmek isterler. Bunu, kanun dışı yöntemlerle yaparlar. Beyaz yakalı psikopatlar diye adlandırılanlar, bütün bunları öyle ustalıkla ve zekice yaparlar ki, manipulasyon kabiliyetleri sayesinde birçok şirketi dolandırıp milyonlarca liranın üzerine konabilirler. Yüksek olan, sosyo-kültürel seviyeleri ve zekâları sayesinde yaptıkları sinsi planlar genelde iyi işler. Toplumun her kesiminde onlara rastlamak mümkündür. Siyasetçilerden tutun da şirketlerin genel müdürleri, bankacılar ve hatta bazı psikiyatrlar bile, kişiliklerindeki bu bozukluk yüzünden birçok kişinin canını yakabilirler.


Çocukluk Çağı Davranım Bozukluğu “Conduct Disorder”

Yine dönüp dolaşıp çocukluk dönemine geliyoruz. Birçok sorunda olduğu gibi bu bozukluğun da temelleri çocuklukta atılıyor. Bu çocuklar genelde sık sık karakola düşer. Arkadaşlarına adlar takıp kötü davranırlar ve bazen madde kullanım da görülebilir. On sekiz yaşından sonra anti-sosyal kişilik bozukluğu tanısı alırlar.


Peki, ne yapabiliriz?

Kendileriyle ilgili iç görüleri olmadığından ve kendilerinde bir sorun görmedikleri için tedavileri zor olmakla birlikte imkânsız değildir. İlaç kullanımının yanında yoğun Psikoterapi seansları faydalı olabilir tabii terapisti de kandırmazlarsa!





٪d سنوات قبل