|

Kartal İHL efsanesi dönüyor

Bir döneme damgasını vuran, peş peşe gelen başarıları ile adını duyuran Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi geleceğin erdemli neslini yetiştirmeye devam ediyor. KAİHL, akademik, sosyal ve kültürel başarılarla imam-hatip müfredatını birleştirerek sayısız başarılara imza atıyor.

Merve Sena Kılıç
00:00 - 5/08/2012 Pazar
Güncelleme: 18:58 - 4/08/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Kartal İHL efsanesi dönüyor
Kartal İHL efsanesi dönüyor

Bir okul düşünün ki eğitim kalitesi mezunlarından belli... Bir okul ki bünyesinde çıkardığı Seher, Kültür Mantarı, Azade, Mavi Elma, etc dergileri ve daha niceleri ile geleceğin düşünce dünyasının mimarlarını yetiştiriyor... Mezunlar Derneği ve Okul Aile Birliği'nin çalışmalarıyla adeta üniversite kampüsüne dönüşen bir okul... Düzenlediği etkinlikler ve yaptığı projelerle 'aile' ve 'birey' olma bilincini sıcak tutan bir okul... Eğitimin sabah namazında başladığı bir okul... İnternette araştırmaya kalktığınızda hakkında hatırı sayılır bilgiler ve övgüler duyabileceğiniz bir okul... Tabiri caizse araştırdıkça, sordukça, merak ettikçe "Harikulade İşler Şatosu" olarak anılan bu okulun 'başarısının arkasında ne var?' sorusu zihninizi fazlaca kurcalıyor. İnsanın merakını artırıyor. Biz de yanıtını bulamadığımız sorulara okulu gezerek cevap bulmaya karar verdik. Hakkında söylenen tüm iddiaları doğruladık. Evet, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi muadili olmayan bir okul! Kolay değil, ÖYS'de dereceler alan KAİHL 'de 28 Şubat sürecinde diğer imam hatipliler gibi 'pozitif ayrımclıktan' nasibini aldı. Neyse ki sancılı geçen yıllardan sonra Kartal'da hayat normal seyrine döndü. Öncelikle okul idaresine atamalar yapıldı ve ilk mezunlardan, Kartal'ın en muhteşem yıllarının yakın şahidi Mitat Tekçam okul müdürü oldu.

KAİHL ÖNCÜ BİR OKULDUR

Geçenlerde imam hatip liseleriyle alakalı bir yazı yazan Yusuf Kaplan, o yazıda şunları söylüyordu: "..........Ayrıca bu kurumların, eğitim kalitesi, çapı ve kaynakları gerektiği ölçüde geliştirildiğinde, nitelikli ve düzeyli ön açıcı kişiler yetiştirmesi işten bile değildir. Mesela Kartal AİHL, böyle bir yerdir, deyim yerindeyse Robert Kolej'in muadili konumundadır ve her alanda çaplı insanlar yetiştiren öncü bir okuldur. Bilenler bilir bunu; bilmeyenler de bilsin, araştırıp öğrensinler."Araştırmak için mikrofonu uzattığımızda Okul Müdürü Mitat Tekçam okulun kuruluşuna dair şunları hatırlatıyor: "Her şey 1984 yılında TRT'de yayınlanan bir televizyon programında Almanya'da yaşayan Türk işçi çocuklarının yaşadıkları sıkıntılar, çocukların kültür çatışması ve adaptasyon problemleri sonucunda kendilerini kötü alışkanlıkların içinde buldukları, milli kültürlerinden uzaklaşıp, milletine yabancı birer birey olarak Almanya'da kayboldukları dile getirilmesiyle başladı. Program, dönemin yöneticilerinin dikkatini çekince, Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler ve Din Öğretimi Genel Müdürü Hikmet Özdemir, inceleme yapmak üzere Almanya'ya gitti. 14 Ekim 1985'te Mehmet Dede'nin kurucu müdürlüğünde Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi adıyla eğitim öğretim hayatına başladı. 1990 yılında Kartal'a taşınan okulumuz Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ismini aldı. "

TÜRKİYE'YE ÖNCÜ, DÜNYAYA ÖRNEK BİR EĞİTİM KURUMU

Başarımızın arkasında üç sebep var diyen Mitat Tekçam bunu psikolojik etkenler, stratejik etkenler, metodolojik etkenlere bağlıyor. Okulun başarısının asla rastlantısal olmadığını vurgulayan Mitat Bey, vizyonel bakış açılarının başarılarını kaçınılmaz kıldığını vurguluyor. Tekçam," Türkiye'nin ilk Anadolu imam hatip lisesi olarak kurulan KAİHL'nin ilk mezunlarını verdiği 1993 yılında ÖYS'de ilk yüzde 2 öğrencisi vardı. 1994-95-96'da da Türkiye birincilerini çıkardı. Bu okul öğrencisine her zaman özgüven verdi. Başarabileceğine inandırdı. İmkânlar sundu. Öğrencilerimiz çalıştılar ve başardılar. En son Hanife Şeyda Ülgür'ün Türkiye ikincisi olması ve Yönver'de en başarılı lise

ve büyük ödüle layık görülerek başarmanın geleneğimiz olduğunu ispatladık. Diğer yandan KAİHL güçlü kurumların desteğiyle fiziki mekanlarını çok güzel bir kampüse dönüştürdü. Özellikle Okul Aile Birliği, Anneler Birliği, Mezunlar Derneği çok çalıştı ve güzel hizmetlerde bulundular. Bugün de güzel hizmetlerde bulunuyorlar. Okulumuzdaki öğrenci meclisimiz çok aktif çalışıyor. Türkiye'ye öncü dünyaya örnek bir eğitim kurumu olmayı kendimize vizyon edindik. Mesela şu an okulumuzda öğrencilerin hazırladığı 9 farklı dergi çıkıyor. Birçok okulda eşine rastlanmayan sosyal ve kültürel etkinlikler var."

BU FIRSATI KAÇIRMAYIN!

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, okulu tercih ederek kayıt yaptıracak başarılı öğrencilere burs ve hediyeler veriyor. SBS'de ilk 1000'e giren öğrencilere; ücretsiz ulaşım, pansiyon ve yemek imkânı sağlıyor, aylık 250 TL burs veriyor ve 1 adet ipad hediye ediyor. Ayrıca bir yaz döneminde İngilizcesini, bir yaz döneminde de Arapçasını geliştirmeleri için yurtdışı eğitim bursu veriyor. SBS'de ilk 5000'e giren öğrenciler için ise ücretsiz ulaşım, pansiyon ve yemek imkânı, aylık 100 TL burs, bir yaz döneminde İngilizcesini, bir yaz döneminde de Arapçasını geliştirmeleri için yurtdışı eğitim bursu sağlıyor. Ayrıca her yıl bir mezun için yurt dışı mastır bursu veriyor. 1 Ağustos'ta başlayan tercih dönemi 8 Ağustos' a kadar devam ediyor. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, sizi de Kartallı olmanın ayrıcalıklarını yaşamaya davet ediyor.


LİSE DEĞİL ADETA ÜNİVERSİTE

Mezunlar Derneği çalışmalarının belki de okulun diğer okullardan en büyük farkı olduğunu dile getiren Tekçam, dernek okulla o kadar iyi ilişkiler içinde ki gıpta etmemek imkansız diyor: 'Hemen her projeyi ve çalışmayı dernekle koordineli ve derneğin desteğini alarak yapıyorlar. Mezunların okuldan kopmasını da engelleyen Kaihl-dernek dayanışması... Her yıl yapılan düzenli buluşmalarla kaynaşma ve dayanışma sağlanıyor. Kaihl'nin her mezunu 'kartal' gibi yüksekten uçar ama her mezun sonunda 'yuva'ya döner. Dernek "yuva"nın kıymetini bilenlerin kurumu. Her yıl yapılan düzenli buluşmaların neler olduğunu sorduğumuzda; İftar, kahvaltı ve piknik olarak söylüyorlar. Bunlar her yıl yapılan etkinlikler. Okul mezunlarının bilgi birikimlerinden ve tecrübelerinden istifade etmek isteyen Kaihl her dönemin sonunda "Kariyer Günleri" düzenliyor. Mezun abi ve ablalarını karşılarında doktor, avukat, mühendis, ekonomist, kaymakam, yazar, öğretim görevlisi, yönetmen olarak gören öğrenciler bir zamanlar kendileri gibi bu sıralarda okuyan büyüklerine daha bir farklı yaklaşıyorlarmış. Bu da hayatlarındaki motivasyonu sağlıyormuş.




12 yıl önce