Kurban etinin bize düşen kısmıyla nefis et yemekleri yapmaya ne dersiniz? Yemek blogu yazarı Banu Altun etli yemekler için üç nefis tarif verdi. Afiyet olsun.
Pilavı için:
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-1 çorba kaşığı tereyağ
-1 çay bardağı tel şehriye
-4 iri domates (isteğe göre azaltılabilir )
-1 kase pirinç (baldo)
-Az toz şeker, tuz
-1 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
Tacı için:
-Pirzola (1 gece önceden yağ ve kekikle marine edilmiş)
-Sivri biber
-Kokteyl domates
-Kuru soğan halkaları
-Kızartama için ayçiçek yağı
-Mantar ve kaşar peyniri
Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat ıslatalım, su durulaşıncaya kadar yıkayıp süzelim. Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alalım. Isınınca tel şehriyeyi katalım kızarana kadar kavuralım. Rendelenmiş domatesi katalım 3 dakika kadar pişirelim yani kıvam alıncaya kadar...
Sıcak suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım. Kaynayan suya pirinçleri şeker ve tuzu katıp karıştıralım. Ağzı kapalı şekilde önce orta, sonra kısık ateşte pişirelim. Pilavımız
göz göz olunca riviera yağı döküp
ocaktan alalım. Üzerine havlu bez örtüp kapağını kapatalım ve dinlenmeye bırakalım...
Kızartma için tavaya yağı alalım. Önce halka soğanları, ardından uçları kesilip yarıya kadar ortadan bölünmüş biberleri kızartalım. Sonra marine edilmiş pirzola etleri tavaya alıp kızartalım. Kızaran pirzolaları tekrar başka bir tavada tereyağı ile şöyle bir kızartalım. Tereyağının içine diğer kızartma yağından az ilave edip kokteyl domatesleri de kızartalım...
Biber ve soğanın fazla yağını havlu peçeteyle alalım.
Mantarları ızgarada önce içlerine az tereyağı koyup pişirelim sonra bol kaşarpeyniri ilave edelim. Peynir eriyince ızgaradan alalım.
Not: Biberleri domatesi diriliğini kaybetmeden kızartmak gerekir.
Pilava sonradan ilave ettiğimiz zeytinyağı parlak ve tane tane olmasını sağlar.
Gerdan etiyle yapılan Kardala'yı bu defa pirinç pliavıyla deneyin.
-1 kg kuzu gerdan
-1 patates
-1 adet soğan
-1 adet havuç
-1 adet defne yaprağı
-4-5 adet tane karabiber
-3 adet kuru soğan
-1 çay bardağı zeytinyağı
-3 adet domates
-1,5 çorba kaşığı domates salçası
-Tuz, karabiber
-1 çimdik toz şeker
Öncelikle gerdanı yıkayıp tencereye alalım. İçine iri doğranmış patates, soğan, havuç katalım. Tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve üstüne çıkacak kadar su ilave edip haşlayalım. Haşlanan gerdanı süzüp etlerini didikleyip kenara alalım. Haşlama suyuna katılan sebzeler etimize lezzet katmak içindir. Haşlama suyunu çorba ve pilavlarda kullanmanızı tavsiye ederim.
Tencereye zeytinyağını alalım ısınınca küçük doğranmış soğanları katıp pembeleşene kadar kavuralım. Ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ve tuzu ilave edelim, domatesler yumuşayınca salçayı katalım. Salçanın kokusu çıkınca şeker ve toz karabiber ilave edip şöyle bi karıştıralım ve didiklenmiş etleri katalım. Etleri domates ve soğanla iyice bütünleştirelim. 1-2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. İster pilavla ister lavaşla servise sunalım. Afiyet olsun.
-2 yemek kaşığı sıvı yağ
-1 yemek tabağı kuşbaşı doğranmış dana dil
-2 yemek kaşığı un
-1 su bardağı yoğurt
-1 yumurta
-1-2 damla limon suyu
Üzerine tereyağda az domates salçası, kırmızı toz ve pul biber yakalım
Sosu:
Tencereye sıvı yağ alalım ısınınca doğranmış dana dilini katıp kavuralım.
5 - 6 su bardağı sıcak su ilave edip kaynamaya bırakalım.
Çukur bir kasede yoğurt, un, yumurta ve 1-2 damla limon suyunu katıp iyice karıştıralım.
Çorbamızın suyundan kaşık kaşık yoğurtlu karışıma katıp ılıştıralım, sonra karışımı hızla karıştırarak çorbaya ilave edelim. 5 dakikadan az fazla kaynatıp ocaktan alalım.
Son anda tereyağlı salçalı biber kızdırıp çorbamıza ilave edelim.
Servis zamanı sirkeli sarımsak sosuyla servis edelim.