|

Mahallenin özüyüz

Tarihi At Pazarı, değişen çehresiyle ve kafeleriyle gençlerin cazibe merkezi halinde. At Pazarı''nda bulunan bu kafelerden Beyrut''un işletmecisi Ali Can, Beyrut''un ve At Pazarı''nın mahallenin özünü yansıttığını söylüyor.

Harun Karaburç
00:00 - 13/07/2014 Pazar
Güncelleme: 18:36 - 12/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mahallenin özüyüz
Mahallenin özüyüz

Bu hafta ziyaret ettiğimiz ikinci mekanımız ise tarihi At Pazarı''nda yer alan Beyrut Kafe. Yarı profesyonel mutfağıyla hizmet veren Beyrut, huzurlu atmosferiyle sizi kendine aşık ediyor.

RAHATLIK ÖNEMLİ

Oldukça otantik bir mimariye sahip Beyrut, servis sunumuyla, özel lezzetleriyle etrafındaki nargile kafelerden ayrılıyor. Hâlihazırda Beyrut bir nargile kafe değil. İşletme sahibi Ali Can, dış etkenlerden dolayı Beyrut''un nargile kafeye dönüştürülmek istendiğini ancak kendilerinin buna direndiklerini söylüyor.

İşletmelerde önceliğin müşteri olduğuna dikkat çeken Can, ''Biz mahallenin arkasıyız, içiyiz, özüyüz. Bizim istediğimiz herkesin kendini burada rahat etmesi. İşin içinde muhakkak maddi plan var ama tamamen maddi çıkarlarla hareket etmiyoruz'' diyor.

Beyrut''un ikinci katı kütüphane olarak hizmet veriyor. Oraya servis yapılmıyor ama isteyen içeceğini alıp yukarı çıkabiliyor, kitabını okuyabiliyor. O kadar huzurlu ve sakin bir ortamı var ki Beyrut''un birden kendinizi evinizde hissediyorsunuz.

NAMDAN OLACAĞIMIZA

İstanbul''un binlerce yıllık tarihi At Pazarı''na, oradan da buradaki kafelere ve mekanlara işlemiş. At Pazarı''na girdiğiniz anda farklı bir atmosfer sizi karşılıyor. Beyrut, At Pazarı''nın en dikkat çeken kafelerinden biri. Tamamı dört katlı ve küçük bir bahçesi bulunuyor. Arkadaşlarınızı alıp çay kahve içerken mangala, satranç ve jenga oynayabilirsiniz. Eğer isterseniz kütüphanesinde sessiz sessiz kitabınızı okuyabilirsiniz. Mekan küçük olduğundan ve müşterilerine kaliteden ödün vermemek için rezervasyon usulü işliyor Beyrut''ta. ''Namdan olacağımıza kardan olalım'' diyor Can.

Buraya gelenler okumuş çocuklar

Beyrut''un bütün katlarının kendine özgü bir mimari tasarımı var. Kütüphanesi daha sade tasarlanan mekanın diğer katlarında taş duvarlar doğallığıyla dikkat çekiyor. İstanbul''da mekanların yaşadığı en büyük sorunlardan biri gürültüdür. Bir masa diğer masayı rahatsız edecek derece gürültü yapıyorsa işletmeci olarak zor durumda kalırsınız. Beyrut''ta böyle bir şey söz konusu bile değil. Buraya gelen ''okumuş çocuklar'' kültürel muhabbetler yapıyor, kitap okuyor, arkadaşlarıyla bir araya gelip mangala, satranç oynuyor, ''kafa dinliyor''. Beyrut''un kütüphanesinde belirli aralıklarda söyleşiler de yapılıyor. Söyleşilerin önemli konukları arasında Ferhat Kentel ve Bülent Somay bulunuyor.

10 yıl önce