|

Motosikletlerin köprü geçiş ücreti düşerse trafik azalır

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), Türkiye'de motosiklet kullanımının yaygınlaştırılması için köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde düzenlemelerin önemine dikkate çekiyor.

00:00 - 27/05/2012 Pazar
Güncelleme: 21:46 - 26/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Motosikletlerin köprü geçiş ücreti düşerse trafik
Motosikletlerin köprü geçiş ücreti düşerse trafik

Türkiye'de motosiklet kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar yapan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde düzenleme yapılmasını istiyor. Motosikletin bireysel ulaşımda bir otomobilin dörtte biri kadar yer kapladığını ve aynı oranda daha az egzoz gazı çıkardığını belirten MOTED Başkanı Başarı Erbaş, "Dolayısıyla otoyol ve köprü geçişlerinde daha çevreci bir ulaşım aracı olan motosikletlerin kullanımının yaygınlaşması için düzenleme yapılmalı ve motosikletlilerin köprü ve otoyollardaki geçiş ücreti indirilmeli" diyor.

ÖTV indirimi yapılmalı

Türkiye'de 1000 kişiye düşen motosiklet sayısının sadece 30 olduğunu ifade eden Erbaş, " İtalya'da bu sayı 181, komşumuz Yunanistan'da 97, Almanya'da ise 73. Modern bir ulaşım aracı olan motosikletin Türkiye'de de yaygınlaşması için destek şart. Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin düzenlenmesinin dışında ayrıca ÖTV indiriminin de yapılması gerekiyor" diyor.. Geçen yıl motor hacmi 250 cc'ye kadar olan motosikletlerde ÖTV oranının yüzde 22'den yüzde 8'e indirilmesinin işe yaradığını ve satışları artırdığını belirten Erbaş, ÖTV indiriminin motor hacmi 250 cc ile 750 cc arasındaki motosikletler için de yapılması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyor.

Zaman kazandıracak

Bu yapıldığında motosiklet kullanımının artacağını dile getiren MOTED Başkanı Erbaş, "Motosiklet kullanıldığında her gün trafikte geçirilen zaman yarı yarıya, yakıt tüketimi ise üçte bire düşecek. Bu kazançlar aynı zamanda çeşitli yollarla ülke ekonomisine de katkıda bulunacak" diyerek düzenlemelerin önemine dikkat çekiyor.


12 yıl önce