|

Okuma sadece dinle...

Seslenen Kitap, Türkiye'nin ilk sesli kitap dükkanı. İnternet sitesi üzerinden çalışan projede, yazarların seslendirdikleri kendi romanlarını satın alabiliyorsunuz. Sitede şu an on üç yazar ve eseri var, sayı daha da artacak.

Aysel Yaşa
00:00 - 2/02/2014 воскресенье
Güncelleme: 17:47 - 1/02/2014 суббота
Yeni Şafak
Okuma sadece dinle...
Okuma sadece dinle...

Türkiye'nin ilk sesli kitap dükkânı açıldı. Seslenen Kitap ismiyle açılan sitede güncel yazarların, popüler kitaplarının sesli dosyaları satışa sunuluyor. Bir nevi dijital dükkan olan Seslenen Kitap'da şu an on üç ayrı yazarın kendi sesinden kitapları satılıyor. Ayşe Kulin, Hasan Ali Toptaş, Canan Tan, Murat Menteş, Can Dündar, Buket Uzuner, Cem Mumcu, Pucca, İclal Aydın, Berrak Yurdakul, Tuba Ünsal ve Fatmanur Erdoğan'ın seslendirdiği kitaplar ve Forbes Türkiye'nin Şubat sayısında yer alan makaleler şu an siteden satın alınabiliyor. Seslenen Kitap, güncel ve yenilikçi bir mecra olan ve mobil cihazlar üzerinden kolaylıkla ulaşılan uygulamasıyla kitapseverlere yeni bir platform sunuyor. Çalışma kapsamında Ayşe Kulin Dönüş'ü, Canan Tan Piraye'yi, Murat Menteş Ruhi Mücerret'i, Hasan Ali Toptaş Heba'yı, Can Dündar Lüsyen'i, İclal Aydın Bir Cihan Kafes'i, Cem Mumcu Makber'i, Pucca Ay Hadi İnşallah'ı, Tuba Ünsal Benim Tatlı Komposto Günlüğüm'ü ve Fatmanur Erdoğan Beyaz Yakalı Girşimci'yi seslendirdi. Devam eden kayıtlar arasında ise Nebil Özgentürk'ün Türkiye'nin Hatıra Defteri, Ali Poyrazoglu'nun Tamamla Bizi Ey Aşk, Olkan Serdar Yıldız'ın Kansız ve Dost Can Deniz'in Cesur Sorular kitapları bulunuyor.

2009'DAN BU YANA HAYALDİ

Seslenen Kitap Kurucu Ortağı Berk İmamoğlu, sitenin lansmanında 'Türkiye'de sesli kitap konusu yeni değil ama Seslenen Kitap'ın sunduğu standartlar çok yeni. İnternette sesli kitap dükkanı kurduk ve bu Türkiye'de bir ilk. Biz bir yayınevi değiliz. Sesli kitapların satıldığı bir mecra olmak amacındayız. Zaten basılan kitapları, sesli olarak biz yayınlayacağız' dedi. Bu projenin 2009 yılından beri hayallerinde olduğunu da belirten İmamoğlu 'Ben tam bir sesli kitap hayranıyım. Sporda, trafikte dinliyordum ama hepsi yabancı yazarlardı. Neden Türk olmasın diye yola çıktık. Teknik alt yapı olarak iyi bir noktaya geldikten sonra da projeye başladık' diyor. Sitede şimdilik, yazarlar kendi romanlarını seslendiriyorlar. İmamoğlu bu konuyla ilgili 'Ben yazarlara bir hayal anlattım. Onlar da inandılar, gönül ve zaman verdiler. Bundan sonra her yazar kendi kitabını seslendirmek isteyemeyebilir. Ya da hayatta olmayan yazarların eserlerini satışa sunabiliriz. O zaman farklı seslendirmenlerle çalışacağız.'

TABLET VE MASA ÜSTÜ İÇİN AYRI PROGRAMLAR

Seslenen Kitap'tan sesli kitap satın almak oldukça kolay. Öncelikle www.seslenenkitap.com sitesine giriyorsunuz. Buradan üye olup, seçtiğiniz kitabı sepetinize atıyorsunuz. Uygulamayı bilgisayarınıza indirdikten sonra satın alabilir ya da arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Satın alınan kitaplar ios, android ve windows marketlerden ücretsiz indirilen Seslenen Kitap uygulamasıyla dinlenebiliyor. Ayrıca, seslenenkitap.com'dan satın alınan kitaplar Windows ve Mac masa üstü Seslenen Kitap uygulaması ile de dinlenebilir. Proje henüz başlangıç aşamasında. İlerleyen zamanlarda yazar ve eser sayısının artması bekleniyor. Okuyan Us ve Can Yayınları ise bundan sonraki süreçte kendi bastıkları kitapları seslendirerek yine Seslendiren Kitap'ta satışa sunacak. Sesli kitapların fiyatları basılı olana göre biraz daha fazla. Bunun nedeni de yazarların kendi eserlerini seslendirmesi. Fiyatlar 28 TL'den başlayıp, esere göre değişiklik gösteriyor.

Ağlayarak okudular

Yazarlar için de oldukça keyifli geçen okuma süreçlerine dair Canan Tan 'Benim için güzel bir serüvendi. Her gün dersime çalışarak okumalara gidiyordum. Kitabın son bölümünü okurken göz yaşlarımı tutamadım. Bu kayıtlara böyle girdi' diyor. Ayşe Kulin'se sürecin sancılı geçtiğini anlatıyor: 'Küçücük bir odada her yer simsiyahtı. Benim de vücudum ağladı, terleyerek okudum. Bir de benim sesim teatral değildir. Okuduktan sonra dinlemeye cesaret edemedim, kendi sesimden korktum.' Can Dündar'ın Lüsyen kitabında, Lüsyen'i Tuba Ünsal, Abdülhak Hamid'i ise Burak Sergen seslendirdi. Can Dündar ise sesli kitapta anlatıcı rolüne büründü. Ünsal 'Lüsyen'in okumalarını yeni bitirdim. Ağzımda yaralar çıktı. Genç ve yaşlı Lüsyen'i okumak oldukça zordu. Bu okuma sürecinde geceleri rüyamda Lüsyan oluyordum' diyor. Can Dündar da 'Okurken gördüm ki ben çok uzun yazıyorum. Bir daha bu kadar uzun yazmayacağım dedim. Yazması güzel de okuması zormuş. Sabah kitap, akşam haber okumak benim için farklı bir deneyimdi. Bana eski radyo tiyatrosu günlerini hatırlattı' şeklinde konuşuyor.

10 лет назад
default-profile-img