|

'Sağlıklı beslen, çok gol at'

UEFA ve Dünya Kalp Federasyonu'nun desteğiyle hazırlanan “Sağlıklı Beslen, Çok Gol At!” kitabı okurlarla buluşmaya devam ediyor. Kitabın son durağı MEF okullarıydı. Kitapta, 13 uluslararası milli futbolcunun seçtiği sağlıklı menülerin tarifleri ve sporla dolu hareketli bir yaşamın önemi gibi konular işleniyor.

00:00 - 6/06/2010 Pazar
Güncelleme: 22:49 - 5/06/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
'Sağlıklı beslen, çok gol at'
'Sağlıklı beslen, çok gol at'

“Sağlıklı Beslen, Çok Gol At” seminerleri Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Barilla Ülke Müdürü Güneş Karababa'nın katılımıyla gerçekleşiyor. 3-4-5 ve 6. sınıfların dinleyici olarak katıldığı seminerlerde, ilkokul öğrencilerine obezitenin zararları, kalp ve damar hastalıklarının oluşumu ve vücuda zararları ile hareketli bir yaşam sürmenin önemi konusunda bilgi veriliyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez ise, her yıl dünyada 70 milyon, Türkiye'de 200 bin kişinin kalp ve damar hastalıkları yoluyla hayatını kaybettiğini ve bu hastalıkları önlemenin en önemli aşamasının sağlıklı beslenme olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Dünyada 1. olduğumuz şeylerden biri kalp ve damar hastalıkları. Türkiye'de her yıl 200 bin kişi bu nedenle hayatını kaybediyor; bu sayının gelecek yıl daha da artacağı tahmin ediliyor. Avrupa'da en genç by-pass ameliyatı ortalaması bizde. Neden? Zaman zaman hastalarım bana soruyorlar: Ne yiyelim doktor? Sanki bunun sihirli bir formülü varmış gibi. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için, sağlıklı beslenmek, hareket etmek, dengeli yaşamak ve daha pek çok şeye dikkat etmek gerekiyor; bunların sadece birini değil, hepsini yapmanız gerekiyor” diyor.


BEBEKLER OBEZ DOĞUYOR

Obezitenin bebeklikte başladığını belirten Sönmez, “Yapılan araştırmalar Türkiye'de çocukların yüzde 10'unun obez olduğunu ve bu oranın her geçen gün arttığını gösteriyor. Göz doktorları, 'Çocuğunuz kör olacak, onu doktora götürün' dediğinde teşekkür ediyorlar, biz, 'Çocuğunuz obez olacak, doktora götürün' dediğimizde, 'Çocuğumuzun psikolojisini bozuyorsunuz' diye bize kızıyorlar” diyor. Sönmez şunları söylüyor: “Özellikle ailelere büyük görev düşüyor. Çünkü çocuk yaşadığı çevreyi taklit eder. Anne babalar dikkat etmeli, çocuklarını spora teşvik etmeli, onlara dengeli beslenme konusunda örnek oluşturmalı. Bozulan aile yapısı aileleri fast-food alışkanlığına yöneltti ama evde de fast-food yapılabilir. Tabii ki dışarıda yapılandan daha sağlıklı olacaktır”


HAMİT ALTINTOP DA VAR

Kitapta mesajlar, dünyada milyonlarca çocuğun rol modeli olan 13 uluslararası futbol yıldızının sözleriyle bir kez daha vurgulanıyor. Kitaptaki isimler şöyle: Abbas Suwan (İsrail), Brigit Prinz (Almanya), Carles Puyol (İspanya), Cathrine Paaske Sørensen (Danimarka), Fabio Cannavaro (İtalya), Frank Lampard (İngiltere), Hamit Altintop (Türkiye), Kelly Smith (İngiltere), Marcos Antion Senna da Silva (İspanya), Miroslav Klose (Almanya), Ruud van Nistelrooy (Hollanda), Steven Gerrard (İngiltere) ve Thierry Henry (Fransa). A Milli Futbol Takımın ve Bayern Münih'in değişmez oyuncusu Hamit Altıntop sevdiği tarif olarak “Tarçınlı Sütlaç”ı anlatırken kahvaltıda yoğurtlu müsli, bol tahıllı ekmek ve nutella yediğini, portakal suyu ve kahveyi tercih ettiğini belirtiyor, acılı besinleri ve cacığı çok sevdiğini söylüyor.



14 yıl önce