|

Saraybosna, Türk öğrencileri bekliyor

Uluslararası Sarajevo Üniversitesi (Saraybosna Üniversitesi), çok kültürlü bir sosyal ortam içinde öğrenci olma fırsatı sunuyor. Bölümler arasında geçiş imkanı verilen üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, uluslararası geçerliliği olan diplomalarıyla övünüyor.

Abdullah Yıldırım
00:00 - 26/08/2007 Pazar
Güncelleme: 23:46 - 25/08/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Saraybosna, Türk öğrencileri bekliyor
Saraybosna, Türk öğrencileri bekliyor

Saraybosna'da faaliyet gösteren Uluslararası Sarajevo Üniversitesi, 15 ülkeden öğrencisi, 12 ülkeden eğitim kadrosuyla adeta Birleşmiş Milletler Üniversitesi'ni andırıyor. Türk öğrencilere kapılarının her zaman açık olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan Türe, üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin diploma konusunda Türkiye'de ve Avrupa'da sıkıntı çekmeyeceklerini de vurguluyor.

1990'lı yıllardaki savaş yüzünden akademisyenlerin bir çoğunun hayatını kaybettiği, kalanlarınsa ülkeyi terk ettiği Bosna'nın eğitim sistemi, Uluslararası Sarajevo Üniversitesi'yle yeniden nefes alıyor. Bosna-Hersek'in merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in ricasıyla başlayan bir sürecin ardından kurulan Uluslararası Sarajevo Üniversitesi, henüz 2003 yılında kurulmuş olmasına rağmen hızlı bir gelişmeyle uluslararası arenada tanınır hale gelmeyi başardı.


Mühendislikle psikoloji aynı anda okunabilir

Uluslararası Sarajevo Üniversitesi, Saraybosna'nın buram buram Osmanlı ve tarih kokan Başçarşısı'nda, Gazi Hüsrev Bey'de Türk öğrenci olmanın keyfini yaşama fırsatı sunuyor. Farklı tültürlere sahip öğrenciler içerisinde okuma fırsatı sunan üniversitenin eğitim modeli de farklı disiplinlenleri bir arada öğrenmek için yapılandırılmış. Prof. Dr. Türe, Türkiye'deki Sabancı Üniversitesi'nin eğitim modelinin uygulandığı üniversite için şunları söylüyor: "Biz daha çok disiplinlerarası yetişmiş mezunlar vereceğiz. Şimdiden böyle talepler başladı. Örneğin, öğrenciler mühendislikle psikolojiyi bir arada bitirebilecek, işletmeyle görsel iletişimi aynı anda okuyabilecekler. O yüzden bu yönümüzle üniversitemiz çok fazla dikkat çekecek. Üniversitemizde Sanat ve Sosyal Bilimler, Ekonomi ve Yönetim Bilimleri ve Mühendislik ve Fen Bilimleri olmak olmak üzere 3 ayrı fakültede 15 ayrı ülkeden öğrencilerimiz mevcut. 12 ayrı ülkeden gelen ciddi bir de akedemik kadroya sahibiz. Öyle ki 300 öğrenciye 51 kişilik eğitim kadromuzla dünya standartlarının çok üstündeyiz.


Boşnakça da öğrenebilirsiniz

Eğitim dilinin İngilizce olduğu okulda Türk öğrencilere yabancılık çekmemeleri için Boşnakça, yabancı öğrencilere ise Türkçe de öğretiliyor. Prof. Dr. Türe, üniversitede eğitim gören çok sayıdaki Türk öğrencinin kendilerini öz vatanlarındaymış gibi hissettiklerini belirtiyor. Prof. Dr. Türe şunları söylüyor: "Türkiye ile Saraybosna arası uçakla sadece 90 dakika. Ayrıca kültürel ve tarihi yakınlığımız söz konusu. Saraybosna'ya gelen Türk öğneciler, ortama çok çabuk ısınıyor ve hemen uyum sağlıyor. Çünkü burası Osmanlı şehri. Ayrıca buraya gelmek için vizeye de gerek yok. Pasaportu olan herkes rahatlıkla ülkemize gelebilir. Okul fiyatları da Türkiye'deki vakıf üniversitelerine nazaran daha cazip. Ayda 200 euroya barınma, beslenme, ulaşım ve kitap gibi masraflar rahatlıkla karşılanabiliyor. ÖSS'de dereceye giren öğrenciler için çeşitli indirimler de mevcut" Türk öğrenciler için 400 kontenjan ayırdıklarını belirten Türe, gelmek isteyen öğnecilerin Ekim ayının ikinci haftasına kadar kayıt yaptırmaları gerektiğini de belirtiyor.

17 yıl önce