|

Sezen Aksu bize üstad muamelesi yapıyor

Eşref Vakti Fatih Ahıskalı ve Bekir Ünlüataer'in kurduğu Türk müziği grubu. Yeni eserler icra eden ikili, Sezen Aksu'nun da desteğini aldılar ve seslerini geniş kitlelere ulaştırmayı başardılar. Sezen Aksu onlara üstad muamelesi yapıyor ve destekliyor. Peki Eşref Vakti nereden çıktı? İşte cevabı...

Kübra Sönmezışık
00:00 - 23/10/2011 Pazar
Güncelleme: 00:16 - 22/10/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Sezen Aksu bize üstad muamelesi yapıyor
Sezen Aksu bize üstad muamelesi yapıyor

İsmi Eşref Vakti, anlamı vakitlerin en şereflisi. Fatih Ahıskalı ve Bekir Ünlüataer'in birlikte kurduğu Türk Müziği gurubu. Albümleri çıkalı on ay olmuş ama proje fikri iki yıldır varmış. Grubu tanımaya kim olduklarından başlayalım. Fatih Alhıskalı 14 yıl boyunca Yeni Türkü gurubuyla berabermiş. Ama ayrılmanın zamanı geldiğini düşünüp yuvadan uçmuş. Ahıskalı; "Yeni Türkü'de çok güzel zamanlar geçirdim. 14 yıldan beri içindeydim ve artık farklı şeyler katamıyordum. O yüzden kendi rotamı çizmeye karar verdim." diyor. Bekir Ünlüataer ise konservatuarda Klasik Türk Müziği eğitimi aldıktan sonra, İstanbul Radyosu'nda sekiz yıl, İstanbul Klasik Türk Müziği korusunda da altı yıl yer almış. Bu tecrübeler onun çok iyi bir kariyer yapmasını sağlamış ama bir noktadan sonra tatmin etmemeye başlamış. Sebebini şöyle anlatıyor; "Klasik Türk müziğine bakış çok farklı. Belli şarkıların dışında dinlenmiyorsunuz ve bu bir zaman sonra meyhane kültürüne dönüşüyor. Benim için kitle çok önemli. Büyük bir kitleye nasıl ulaşabilirim diye düşünüyordum." İşte bu ikiliyi bir araya getiren müzik adına yaptıkları yeni arayışları olmuş. Zaten arkadaşlarmış ve risk alıp bu grubu kurmuşlar.

DİNLEYENİN HİÇ BİR KABAHATİ YOK

Paragrafın başında "Türk Müziği" diyerek bu grubun tarzına dair biraz bilgi verdim. Detaylı bilgiyi Fatih Ahıskalı anlatıyor; "Eşref Vakti Türk müziği ağırlıklı bir grup. Biz yakın hissettiğimiz tarzları da harmanlayarak kendi soundumuzu oluşturduk. Güzel, iyi icra edilen bir müzik olduktan sonra bizim için tarzlar devre dışı kalıyor." Dinleyicinin ilgisinin beklediklerinin üzerinde olduğunu söyleyen ikili "dinleyicinin hiç bir kabahati yokmuş, maharet iyi eser üretmekmiş." diyorlar. Plak şirketlerinin çok önyargılı olduğunu söyleyen Bekir Ünlüataer, albümlerinde yapımcı desteği almadıklarını bu yüzden fark yarattıklarını dile getiriyor. Grubun ismine gelince... Neden Eşref Vakti? Bu soruya Ünlüataer ilginç bir yanıt veriyor ve diyor ki; "Vakit çok kıymetli. Biz de en kıymetli vakitlerimizi bu albüm için harcadık. İlk etap da insanlar nasıl algılarlar acaba çok mu iddialıyız diye korkularımız oldu. Ama zamanla o kadar güzel ve bilinçli bir dinleyicimiz oluşmaya başladı ki, korkularımızın yersiz olduğunu anladık. Onların vakitlerine saygı duyduğumuz için Eşref Vakti diyoruz."

Sezen Aksu geçtiğimiz aylarda Harbiye Açık Hava'da verdiği konsere Eşref Vakti'ni konuk etmişti. Grup hakkında övgü dolu sözler sarf eden Sezen Hanımla hukukları ne zamana dayanıyor? Fatih Ahıskalı anlatıyor; "Sezen Hanımla yaklaşık beş yıldır tanışıyorum. Stüdyo ve konserlerinde hep varım. Benim muhabbetimle Eşref Vakti ilişkisi kuruldu. Sezen Hanım'ın Bekir'e karşı çok güzel duyguları var. Sezen Hanım iyi şeyleri herkese kolay kolay söylemiyor. Bu bize güç veriyor. Hiçbir şey yapmasa da bize katkıda bulunmasa da onun söyledikleri çok önemli."

SEZEN AKSU BİZE ÜSTAD DİYOR

Sezen Hanım'ın konserde söylediklerine çok duygulandıklarını söyleyen Bekir Ünlüataer, onun yerinin ayrı olduğunu söylüyor. "Sezen Hanım bize "bu işi dünyada yapan üç beş kişi var. O üç kişiden ikisi burada" dedi. Sezen Aksu sadece bizim için değil müzik sektörü içinde çok önemli bir isimdir. Fakat bize açtığı yol daha farklıdır. Çünkü bize üstad muamelesi yapıyor" Sezen Aksu konserinden sonra özellikle medyanın ilgisinin daha da arttığını söyleyen Ahıskalı, bir çok basın mensubuyla o konserde yüzyüze geldiklerini de ekliyor.

KLASİKÇİLER BİZİ DIŞLAMADI

Eşref Vakti'nin dinleyici ile arası nasıl? Kendilerini dinletmek için özel ne yapıyorlar? Ünlüataer cevaplıyor; "Dinlemek de ayrı bir kültürdür. Biz kalabalık eğlenceli ortamlarda kendimizi dinletiyoruz. İnsanlar çılgınlar gibi eğlenirken bir gazel okuyoruz. Çoğunluk bizi dinliyor. İnsanlar birbirlerinden etkileniyorlar. " Gelelim klasik olan şu soruya; Sanatı sanat için mi yoksa toplum için mi yapıyorlar? "Sanat hem sanat için hem de toplum için. Sanatı sanat için yaptık ama toplumu da hesaba kattık." Klasik Türk Müziği saray müziği olarak anılıyor. Halk tarafından pek rağbet görmüyor. Peki ikili bu konu hakkında ne düşünüyor; "Burada herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Sadece yorumcuların yükü değil bu. Şimdi sosyal medya arayacılığı ile de insanlara ulaşım çok kolay. İçinde yaşadığımız yüzyılda çok şanslıyız. Türk Müziği'nin yaşaması için kalitemizi muhafaza etmek zorundayız. Hiç yeni şeyler yapılmadı. Hep aynı eserler okundu. Eşref Vakti'nde değişik sözlerle müzik yapılıyor ve insanlar buna şaşırıyorlar. Şarkılarımızın içinde uşak, hicaz gibi nağmeler var. Ama aynı zamanda yeni bir anlayış var. " Bekir Ünlüataer klasikçilerden de olumlu tepkiler aldığını ve korktuğunun başına gelmediğini söylüyor. Bunun formülünü de Fatih Ahıskalı anlatıyor; "Klasikçilerin karşı durduklarına bizde karşı duruyoruz. Usulüne uygun yapılmayan her şeye karşıyız. Çocukluğumdan beri Batı müziği, Caz, klasik Türk müziği ile iştigal ettim. Böyle bir yaşantının içinden gelmek, yeni bir tarz yaratmak için avantaj oluyor." Çiçeği burnunda gurup Eşref Vakti, ikinci albümleri için hazırlık aşamasında olduklarının müjdesini veriyor. İdealist gurubun en büyük hedefi, Türk müziğini daha fazla insana sevdirmek.


DİNLEYİCİYE ŞİİR


Ey dinleyici! Dinlemek zordur, biliriz… Duyduklarımızı, ancak geçmişin tortularından arındırdığımızda, anlayış, kapılarını aralar…

Dinlemek, geçmişe yenik düşmeyen bir şimdide, derin bir sessizlik olarak girer bu aralıktan…

Dinlemek, o zaman dinlemek olur…


Belki de bu yüzden zordur dinlemek, kim bilir?

Dinleyişin zorluğu,Eşref Vakti ile aşılır…

Eşref Vakti, anlayışının

kapısını aralık tutmaktır…

Kapı aralıksa, o derin sessizlik

içeri elbet girer.

Anlayacağınız, biz işin kolayına kaçtık.

Yalnızca çaldık söyledik…

Bu şarkılar sana dinleyici !

Eşref Vaktine denk gelsin dinleyişiniz…

İşin zoru sende…




12 yıl önce