|

Siyasette ezberi bozdular

Yerel seçimler bu kez, kadınların şovuna dönüştü. 33 ilçede, başkanlığa seçilen kadınlar siyasette senelerdir süren ezberi bozmuş oldular. Seçildikleri ilçelerde önceliği altyapı, ulaşım ve turizme veren kadın başkanların ortak projeleri ise kadının istihdam edileceği ve sahip çıkılacağı kadın merkezleri kurmak.

Aysel Yaşa
00:00 - 6/04/2014 Pazar
Güncelleme: 16:07 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Siyasette ezberi bozdular
Siyasette ezberi bozdular

Son derece yoğun geçen seçim günlerini artık geride bıraktık. Tartışmalarıyla, gerginliğiyle, heyecanıyla her vatandaşı uykularından eden bu seçimin galipleri belli oldu. Bir dönem 'Kadın aday yoksa oy da yok' gibi tartışmaları yaşayan ülkemizde, seçimin galibi bu kez kuşkusuz kadınlar oldu. Hıristiyan, Kürt, başörtülü başkanlar hep birden Türkiye tarihinde bir ezberi daha bozmuş oldular. İlk kez 81 ilin 4'üne kadınlar seçildi. Diyarbakır, Aydın, Gaziantep ve Hakkari'de halk oyunu kadınlardan yana kullandı. Bunun yanı sıra 33 ilçede de kadın başkanlar, daha iyi bir yönetim için başa geçti. Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde genç bir kadın olan Februniye Akyol eş başkan olarak başkanlığı Ahmet Türk'le birlikte yürütecek.Çocuk gelin Berivan Elif Kılıç Diyarbakır Kocaköy'de, Leyla İmret Cizre'de, Zeynep Üren Uludere'de, Havva Yıldırım Güdül'de, Saliha Şengül Kiraz'da, Fethiye Atlı Elazığ'da, Fatma Tolu Meram'da, Zeynep Akgün de Eskişehir Mihalgazi'de başkan oldu. Bunun yanı sıra İstanbul'un tek kadın belediye başkanı ise Avcılar'da Handan Toprak Benli seçildi. Bu ilçelere değecek kadın elinin, birçok aksaklığı değiştireceğine neredeyse eminiz. Elinin hamurunu bir kenara atan kadınlar, yerel yönetimlerde aktif rol oynayarak bir devri de başlatmış oldular. Biz de bu kadınlara imkanları dahilinde 'çılgın' projelerini sorduk. Farklı hayat hikayelerine sahip her bir kadın başkan, önceliği altyapı ve istihdama verirken, ortak proje ise kadınların hizmet alabileceği bir kadın yaşam merkezi kurmak.

Güler Özavcı Doğu Diyarbakır/Hazro: Başörtü yasağında eğitime ara verdim

28 Şubat döneminde Konya Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'nde yasakla tanışan Güler Özavcı Doğu, Diiyarbakır'ın Hazro ilçesinde belediye başkanı seçildi. Öğrenci olduğu dönemde bir ve 6 ay olmak üzere 2 kez okuldan uzaklaştırma cezası alan Doğu, 1 yıl okuluna ara vermek zorunda kalmış. Demokratik Toplum Kongresi'nin İnanç Komisyonu'nda da yer alan Doğu '28 Şubat mağduru olarak üniversitedeyken memur olmayı bile gözden çıkarmıştım. BDP'de eş başkanlıkla kadın adaylar ön plana çıkınca 'Neden başörtülü bir aday olmasın' dedim ve görüşmeler yaptım. Güzel de bir kabulleniş gördüm. Ben hem kadın, hem başörtülü, hem de Kürt'üm. Bunun adı 3 kez ezber bozmak' şeklinde özetliyor siyasi sürecini. 7 yıllık evli olan Doğu, ailesinin desteğiyle bugünlere geldiğini de belirtmeden edemiyor.

KADINA ŞİDDETE EL ATIYOR

Projelerini ise Doğu şöyle anlatıyor: "İlk hedefimiz kadın yaşam merkezi kurmak. Burada mesleki eğitim kurslarının yanı sıra eğitim alan kadınların çocuklarını bırakmaları için çocuk evi de yer alacak. Bunun yanı sıra şiddet gören kadınların hukuki destek almaları için bu merkezde bir de hukuk danışmanlık bürosu olacak. Bunun yanı sıra Kürt dilini ve kültürünü geliştirmek için kültür evi açacağız. Bu ev daha çok gençlere hitap edecek.Bir de ana dilde sağlık hizmeti verilecek."

Fethiye Atlı Elazığ/Keban: Çekirdekten siyasetçiyim

Yeni dönemin başörtülü belediye başkanlarından biri de Fethiye Atlı. Elazığ Keban Belediyesi'ne seçilen Atlı da, inançları nedeniyle sıkıntı yaşamış bir isim. Siyasete ilgisi aileden geliyor. Daha doğrusu babasından miras. 1977 seçimleriyle başkanlık yapan ardından 1980 darbesinde görevden alınan babasının hizmetlerinin halen ilçede konuşulduğunu söyleyen Atlı 'Babamdan aldığım bayrağı taşıyacağım. Çocukluktan beri siyasetin içerisinde olan biri olarak, görevimi başarıyla yerine getireceğim. Ben de başörtüsü mağduru bir kadınım. Okuduğum okulu yarıda bırakmak zorunda kaldım. 2009'da çıkan afla geri döndüm. İşletme bölümünü bitirdim. Tek dersim kalmasına rağmen mağdur edildim ama bugün belediye başkanıyım. Bundan büyük mutluluk olur mu?' diyor.

Fethiye Atlı projelerini ise şöyle özetliyor: "Keban Belediyesi'nin içme suyu, alt yapı ve ulaşım sorunu var. Sular içilmeyecek durumda. Hastane yok, öğrencilere yurt yok. Anadolu Lisesi açılmalı. Bir de ben bu ilçede turizmi desteklemek istiyorum. Tarihi mekânlarımız, doğal güzelliklerimiz var. Yani su, un, şeker var helva yapacak kimse yok. Biz inşallah bu helvayı yapacağız. Halkımızla yiyeceğiz. Şehre bir kadın elinin değeceği kesin."

Sabite Ekinci Muş/Varto: Ödüllü sinemacı artık başkan

Muş'un Varto ilçesinde Belediye Eş Başkanlığı'nı kazanan Sabite Ekinci, aynı zamanda ödüllü bir yönetmen. Antalya 48. Altın Portakal Film Festivali'nde 'Bedensiz Ruhlar' adlı belgeseliyle ödül alan Ekinci çektiği filmler ve belgeseller bir çok ülkede festivallere katıldı. Ödüllü Belediye Eş Başkanı Ekinci yıllar sonra doğduğu topraklar olan Varto'ya gelerek BDP'den aday oldu. Yerel yönetim seçimlerinde Ekinci, 2 bin 735 oy alarak belediye başkanlığını kazandı.

İlk olarak kadın müdürlükleri oluşturacağız. Kadın evleri, rehabilitasyon merkezleri, kadın rehberlik hizmetleri sayesinde bir kadının rahatça yaşayabileceği bir ilçe oluşturmuş olacağız. Kadını nefes alır hale getirmek için elimden ne geliyorsa yapacağım. Varto, çok geri kalmış bir ilçe. Burada yaşayan Alevi, Sünni, Kürt ve Türkmenler'in dışarıya beyin göçü çok fazla. İlk hedefim bu beyin göçünü durdurmak. Burada her şey savaş rengine bürünmüş. O yüzden renkleri arttırmak lazım. Burada insanlar çocukların büyüdüklerini unutmuşlar. Çocuk parkları yeni açılıyor, düşünsenize. Uzun kış geceleri için film gösterimleri düşünüyorum. Varto, sinemacısı, siyasetçisi ve şairi bol bir şehir. Bunları değerlendirmek gerek. Ben 44 yaşındayım. İstanbul'da bir çok imkanımı bıraktım ve Varto'ya geldim. Umarım bu gençler için bir umut olur. Bu arada sinema yapmaya devam edeceğim. Başkanlık yapacağım bu süreç yeni senaryolarım için bir malzeme depolama süreci de olacak.

Diba Keskin Van/Erciş: Medrese eğitimi alarak yetişti

Van Erciş'te ilk defa bir kadın başkan seçildi. İsmi Diba Keskin. Medrese alimi babasından aldığı eğitimle, Kürt kimliğiyle hep siyasetin içerisinde oldu. Seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasıyla büyük beğeni toplayan Keskin, 'Medreseden dini eğitim aldım. Okulumu dışarıdan bitirdim. İmam hatipliyim ama ilahiyatçı değilim. Babam da bu işin içerisindeydi. Medrese alimiydi. Sürgün edildi, 2009'da Avrupa'da öldü. Onun vefatından sonra aktif siyasete başladım. O güne gelene dek babamın bize aktardıklarıyla ne zaman girdiğimi bilmeden hep bu mücadelenin içerisindeydim. Şimdi 1 basamak daha yukarıya çıkayım dedim ve şükürler olsun çıktım. Görevim boyunca da her dine eşit yaklaşımda olacağım. Buradaki insanlar bana saygı duyuyorlar. 4 çocuk annesi, 42 yaşında bir kadınım. Böyle bir kadının onlarla yürümesi şaşırtıyor hepsini. En çok gençler sevdi ve destek verdiler' şeklinde konuşuyor. Keskin yapacağı hizmetler ile ilgili ise şunları söylüyor:

"Kim kendini nasıl adlandırıyorsa ben de onu öyle kabul edeceğim. Alevi, Kürt, Sünni, başörtülü, inançlı, inançsız hiç fark etmez. Halka ilk olarak belediyeciliğin ne olduğunu anlatacağım. STK'lar, cemiyetler, gençlik, kadın meclislerini belediyeye ortak etmek istiyoruz. Artık ezberi bozacağız"

Februniye Akyol / Mardin: Asıl kardeşlik kazandı

Februniye Akyol, bu seçimin en ilginç adayları arasındaydı. Mardin'de Ahmet Türk'le eş başkanlığı yürütecek olan Akyol, tek Süryani belediye başkanı. Akyol 'Süryani olarak başkan seçilmem; farklı halkların birbirlerine destek olarak birlikte yaşayabileceğinin en somut kanıtıdır. Ben Süryani olarak sadece Süryanilerin oylarıyla seçilmedim. Mardin'de yaşayan çoğunluğu Kürt olmak üzere Araplar, Mahalmiler, Ermeniler, Ezidiler, Aleviler'in de oylarını alarak seçildim. Bu da halkların barışı, demokrasiyi ve halkların kardeşliğini istediğinin göstergesidir' diyor.

Filiz Ulusoy Ankara/Kalecik: Turizm bu bölgede atağa geçecek

Aynı zamanda sosyolog olan Filiz Ulusoy AK Parti'den Ankara Kalecik ilçesi belediye başkanı seçildi. Seçimi kazanmasıyla birlikte sorumluluğu da omuzlarında hisseden Ulusoy 'Kalecik'te en büyük farkla seçilen başkan olduk. Bu da yükümü arttırdı. Mutluluk ve şükür dışında bu oylara layık olabilme endişesi var' şeklinde konuşuyor. Kalecik'te kadınlar genelde evde olduklarını çalışma hayatına pek katılmadığını söyleyen Ulusoy, "Nüfusumuzun çoğu yaşlı. Bu yüzden az olan kadın nüfusu için sosyal belediyecilik anlamında çalışmalar yapacağız. Bununla birlikte biz tarihi bir ilçeyiz. Çok güzel kalıntılarımız var. Bunları restore ettirerek turizmi güçlendireceğiz. Kalecik halkı, çevre düzenlemeleriyle ilçeye kadının elinin değdiğini hissedecekler"diyor.

10 yıl önce