|

Sokakta doğan Trabzonspor

Trabzon'da, bir zamanlar sokak aralarında yapılan ve birçok efsane futbolcunun doğmasına neden olan mahalle maçlarının anlatıldığı, '5'te Haftayım, 10'da Biter' adlı belgesel gösterime giriyor.

Kamil Anahar
00:00 - 10/08/2008 Pazar
Güncelleme: 21:53 - 9/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Sokakta doğan Trabzonspor
Sokakta doğan Trabzonspor

Futbolla adeta özdeşleşmiş olan Trabzon'da, bir zamanlar sokak aralarında yapılan ve birçok efsane futbolcunun doğmasına neden olan mahalle maçları, '5'te Haftayım, 10'da Biter' adıyla belgesel oldu. Belgesel, Trabzonspor'un üst üste şampiyonluklar kazandığı ve 4'üncü büyük unvanını kazandığı yıllarda, takımda yer alan futbolcuların büyük bir bölümü mahalle aralarında futbol oynayarak yetiştiğini ve bordo-mavili takımın başarılarında büyük rol oynadığını anlatıyor.

Trabzon'da futbolun büyük bir tutku haline gelmesinde etkili olan ve efsane futbolcuların doğmasına neden olan mahalle maçlarını, bir zamanlar sokak aralarında top koşturan bordo-mavili futbolcuların o döneme ilişkin hatıralarını ele alan, '5'te Haftayım, 10'da Biter' adlı belgeselin yönetmeni Varol Uzlu. Yaklaşık bir yıl süren bir çalışma sonucu belgeseli hazırlayan Uzlu, Trabzon ile futbolun iç içe olduğunu ifade ederek, 'Geçmişte mahalle maçı kültürü, televizyon ve internet olmadığı için adeta bir yaşam şekli haline gelmişti. Ben de o dönemi, efsanelerin yetiştiği o sokak aralarındaki maçları, yaşananları hatırlatmak istedim' diyor. Belgeselin adını, mahalle maçlarında oyuncuların, oyuna başlamadan önce maçın ne zaman biteceğini belirlemek için kullandıkları ve yöreye özgü olan, '5'te Haftayım, 10'da Biter' sözünden aldığını belirten Uzlu, 'Haftayım' sözcüğünün de devre anlamında kullanıldığını, aslında İngilizce olan 'halftime' sözcüğünün yanlış kullanımı sonucu bu şekilde söylendiğini hatırlatıyor. Trabzonspor'un efsane futbolcularına da yer veren 41 dakikalık belgesel, 20 Ağustos'ta gösterime girecek.


'KAĞITLARDAN VE KUMAŞLARDAN TOP YAPARDIK'

Trabzonspor'da en fazla şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerden Ahmet Suat Özyazıcı da belgeseldeki efsanelerden biri... Çocukken en büyük tutkularının futbol oynamak olduğunu, vakitlerini mahalle aralarında futbol oynayarak geçirdiklerini belirten Yazıcı, 'Tek eğlencemiz top oynamaktı. Eski kumaşlardan ve kağıtlardan top yapardık. Yalın ayak top oynardık. Ayaklarımız kanardı ama yine oynardık' diyor. Bordo-mavili forma altında en fazla gol atan oyuncu olan Hami Mandıralı ise mahalle maçlarında sevgi ve saygı olduğundan söz ediyor. Maç sonunda kaybedenin kazananı tebrik ettiğini anlatan Mandıralı, şöyle devam ediyor: 'O zamanki sevinçler de çok güzeldi. Kazandığımız ya da şampiyon olduğumuz turnuvaların sonucunda bir simit ya da sakız alsak bile bu bizi çok mutlu ederdi' Belgeselde ayrıca, Özkan Sümer, Ali Kemal Denizci, Volkan Canalioğlu, Osman Türk, Adnan Demir, Köksal Mesci ve Orhan Çavuşoğlu'nun anıları ve anlatımları yer alıyor.



Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay:

Trabzon'u marka yapmak için çalıştık

“Trabzon'da, gerçekten sahası olmayan mahalle ve sokak aralarında gençlerin taşları dürterek top oynadığı, sonra da bunu geliştirerek Trabzonspor markasına dönüştürdüğü bir süreci yaşadık”



Trabzonspor'un eski başkanı Özkan Sümer:

Trabzon yaşamsal bir hadisedir

“Futbol Trabzondaki insanın yaşamında dönemsel bir hadise değil, yaşamsal bir hadisedir. Bu yaşamsal hadisenin işte süreçler içerisindeki değişkenlikleri vardı”


Trabzonspor'un efsanevi futbolcusu Ali Kemal Denizci:

Kabiliyetli olmaya mecburduk

Denizci düşüncelirini “Biz o çamurda, engebeli sahalarda bile plan kurardık, arkadan arkadaşlarımız nereden geliyor, topa sahip olduğum zaman ne yapmam gerekiyor. Bunları düşünerek oynuyorduk. Kum sahalarda o mahalle arasında yama ve limon kabuklarıyla bunları geliştirdik.” şeklinde aktarırken Trabzonsporlu futbolculardan Serdar Bali de mahalle futbolunun Trabzon'da futbolun gelişmesinde çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söylüyor: 'O kadar küçük alanlarda top oynardık ki mecburduk kabiliyetli olmaya. Mahalle maçlarının seyircileri neredeyse bugünkü maçlar kadar olurdu.Trabzon futbolu mahalle arasında yetişen futbolcularla buraya geldi. O mahalleler kalmadı artık'



Efsaneler mahalle maçında buluşuyor

Belgeselde, bir dönem Trabzonspor'da forma giyen efsane futbolcuların, mahalle maçlarına ilişkin hatıralarına yer veriliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı, Trabzonspor Kulübü'nün eski başkanı ve futbolcusu Faruk Özak, belgeselde mahalle maçlarına ilişkin şunları anlatıyor:'Annem ve babam okumamı istiyordu. Top oynamak için evin ikinci katındaki pencereden, elektrik direğinden inerek kaçardım. Çim saha yoktu. Taşlarla kale yapardık. Ayaklarımız, dizlerimiz, kanardı. Lastik ayakkabılarla oynardık. Hem de sabahtan akşama kadar. Trabzon'da mahalle aralarından çok futbolcu yetişti.'

16 yıl önce