|

Tanrı dağları kadar malumatfuruşluk

IKEA'dan teyzelerin ördüğü çoraba yine malumatfuruşluklarla Z raporu sizinle...

Halil İbrahim İzgi
00:00 - 30/06/2013 Pazar
Güncelleme: 18:35 - 29/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Tanrı dağları kadar malumatfuruşluk
Tanrı dağları kadar malumatfuruşluk
Şempanzelere emeklilik

Maymunlar Cehennemi adlı filmle her ne kadar kendilerinden hafiften tırssak bile şempanzeler, her zaman insanoğlu için sempatik canlılar olmuştur. Ne var ki bu sevimli yaratıklar, kobay olarak kimi bilimsel deneyelerde kullanılıyor. İşte ABD'li Ulusal Sağlık Enstitüsü envanterinde bulunan 360 kobaydan 50'sini emekli etmeyi düşündüğünü geçtiğimiz günlerde açıkladı. Gönül isterki keşke tüm şempanzeleri doğal hayatlarına kavuştursalar. Hayvanlar üzerindeki her türlü deneye son verilecek bir çözüm bulmak için geç değil.

Teksas'ta 500. idam!

İdam cezası, gelişmiş batı ülkelerinde yaşam hakkı savunularak karşı çıkılan bir cezalandırma yöntemi. Ne var ki ABD'de hala 32 eyalette bu ceza uygulanmaya devam ediliyor. Bu cezanın en sık uygulandığı eyaletlerden birisi ise Teksas. Ülkedeki idamların % 40'ı bu eyalette oluyor. Son olarak Çarşamba günü 1997 yılında komşunu öldürmek suçundan mahkum olan Kimberly McCarthy'e iğne ile ölüm cezası uygulandı. Bu idam Teksas'da 1982'den bugün 500. İdam olarak da tarihe geçti.

Kraliçe'nin maaşına zam

Windsor parkı ve Birleşik Krallık kıyıları gibi mülkiyetlerin sahibi crown Estate'in karlılığındaki artış, İngiliz Kraliçesi'nin kesesini de genişletecek cinsten. Buna göre yıllık 36.1 milyon poundluk yıllık gelir, 2014'ten itibaren 37.89 milyon pounda yükselecek. Geçtiğimiz günlerde doğum günün kutlayan Kraliçe Elizabeth için bundan daha iyi bir doğum günü hediyesi olamazdı herhalde.

Patlak suratlı kertenkele

Dinazorlar, bir zamanlar dünyanın tek hakimiydiler. Gerçi günümüzde hala dinazorlara rastlanıyor ama 200 milyon yıl öncesine rahmet okutuyorlar. Milyonlarca yıl önce dünyamızı terki diyar eyleyen bu canlılardan geriye fosiller yadigar kaldı. İşte o fosillerden birinde yeni bir dinazor türü keşfedildi: Patlak suratlı kertenkele olarak ifade edilen Bunostegos akokanensis. Günümüzden 266-252 milyon yıl öncesi dönemde yaşayan bu canlı Kuzey Nijer'de keşfedildi . T-Rex'ler kadar sempatik olmasa da karizmasıyla öne çıkan bu kertenkeleye selam gönderiyoruz.

Bay Ikea eve dönüyor

IKEA AB'yi artık bilmeyen yoktur. Evimizin her şeyine talip olan İsveçli mobilya devinin kurucusu Ingvar Kamprad, ülkesinin sert vergi politikalarını 'protesto' amacıyla yerleştiği İsviçre'den dönüş kararı almış. 1970'lerde ülkesinden Alplerin serin gölgesine kaçan Kamprad'ın IKEA'daki yönetimin genç nesle devriyle ülkesine dönüş kararı alması da dikkat çekiyor. 87 yaşındaki ünlü işadamı, IKEA'yı ilk kurduğu yer olan küçük İsveç kasabası Almhult'a dönmeyi planlıyor.

Küçük ama dev adım

Robot teknolojisi deyinceeminim ki çoğunuzun aklına Japonya gelecek. İşte bu japonlar yine bir ilke imza atıp, konuşan bir robotu, uzaya çıkacak Japon astronot Koici Wakata ile birlikte dünyanın yörüngesine gönderecek. Bı yıl sonunda Uluslararası Uzay İstasyonuna varacak ikiliden Kirobo'ya, yani robotumuz, duyguları sorulduğunda 'bu belki küçük bir adım olarak gözükebilir ama robotlar için büyük bir adım' diye cevaplamaktan geri durmuyor. Anlaşılan robotlara yavaş yavaş alışmanın zamanı geliyor!

Fazla İngilizce Japona ters

Japonya'nın Gifu bölgesinden 71 yaşındaki Hoji Takahashi, ülkenin ulusal televizyonu NHK'dan, çok fazla ingilizce kökenli kelime kullanmasından dolayı davacı oldu. The Verge'nin haberine göre Takahashi, ulusal kanalda dinlediği pekçok program ve haberde konuşulanları zar zor anladığını ifade ederek, zihnen yorgunluğa düştüğünü iddia edip, yaklaşık 14 bin dolarlık bir tazminatın kendisine ödenmesi gerektiği yönünde başvuruda bulunda. Fakat yaşlı adam esas isteğinin, NHK'nın programlarında yaşlı izleyicileri de dikkate alması olduğuna özellikle vurgu yapıyor.

En pahalı kungfu filmi

Çin'de "Switch" adlı kungfu filmi kısa süre önce gösterime girdi. 26 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film, Çin, Hong Kong ve Tayvan ve Hollywood işbirliği ile 3 boyutlu olarak çekildi. Kungfu hareketleri için özel tasarımların yapıldığı film seyircilerin büyük ilgisiyle karşılandı. Filmin konusu kısaca şöyle: Çin'in Zhengjiang Müzesi ve Taipei Müzesi'nde sergilenen, Yuan hanedanlığı döneminden kalma 600 yıllık "Fu Chun Shan Gong" isimli ünlü bir resim, Japon ve İngiliz hırsızlar tarafından takibe alınır. Xiao Jinhan isimli bir Çinli polis, bu resmi korumak için dostlarılya birlikte hırsızları yenerek, resmi yeniden müzeye getirir.

Tanrı Dağları, Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Tanrı Dağları, Kamboçya'da düzenlenen uluslararası konferansta Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne alındı. Söz konusu karar bugüne dek acı haberler aldığımız bölgenin turizm ve yatırım anlamında dünyanın dikkatini çekmesini ve kötü günlerin bitmesi için bir başlangıç olmasını diliyoruz.

Sigara artık 'havalı' değil

Almanya'da sigara içen gençlerin sayısı 2001 yılından bu yana yüzde 50'den fazla azalmış. 12-17 yaşlarındaki gençlerin sadece yüzde 12'si sigara içiyormuş. Alman Federal Sağlık Bilgilendirme Merkezi (BZgA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 12-17 yaşlarındaki gençler arasında sigara içme oranı son iki yılda rekor düzeyde azalmış. Araştırmaya göre ayrıca 2001 yılında 18-25 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 44,5'i sigara içerken, bu oran 2012'de yüzde 35,2'ye düşmüş.

Gençler kitabı kağıttan okuyor

ABD'de yapılan bir araştırma son 12 ay içinde 16-29 yaşındaki gençlerin kitapları kağıt üzerinden okuduklarını ortaya koydu. Son bir yılda kağıttan kitap okuyanların oranı yüzde 75 iken e-kitap okuyanların sayısı ise yüzde 25'te kaldı. Ayrıca araştırmada gençlerin daha büyük kütüphane programları ve alanları istedikleri ortaya konuluyor. Türkiye'de de eksikliği hissedilen nitelikli kütüphanelerin bir an önce hayata geçmesini temenni ediyoruz.

Sınır tanımayan çoraplar

Bulgar ninelerin ördüğü çoraplar okyanusu aşıp ABD'ye ulaştı. El yapımı çorapları ören ninelerin internet üzerinde yayılan videosu dünyanın farklı yerlerinden gönüllülerin Bulgar ninelere destek olmasını sağladı. 29 yaşındaki Dimitır Apostolov'un ABD'de okurken etrafındakilerin dikkatini çeken el yapımı çorapları Bulgaristan'ın Pazarcık'ında üretilen çorapları ABD'nin V?rmont eyaletine taşıdı.

Beyaz Saray Instagram'da

ABD Başkanı Obama sosyal medyayı en iyi kullanan liderlerden birisi. Tercih ettiği kanallardan birisi de Instagram. Kişisel hesabının yanı sıra Beyaz Saray'ın da hesapları dijital alandaki çalışmalara destek oluyor. Son atılan adım ise Beyaz Saray'ın Instagram hesabını açması oldu. Yeni eklenen video özelliği kullanılarak paylaşılan görüntülerle Beyaz Saray bu mecrada da mesajlarını doğrudan iletiyorç

http://instagram.com/whitehouse/

#OccupyBelgrad

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 22:00 ile 06:00 arasında alkol satışına sınırlama gelmesi üzerine Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları #OccupyBelgrad etiketi üzerinden mizahi bir girişim başlattılar. 'Meselenin sadece alkol yasağıyla sınırlı olmadığını' ifade eden kullanıcılar oluşturdukları mizahi dille sosyal medya üzerinden servis edilen yanlı ve abartılı mesaj akışını da eleştirdiler.

11 yıl önce