|

Türkiye bir harikalar diyarı

53 yıllık edebiyatçı Rasim Özdenören Siyasal İstiareler kitabıyla alışılmışın dışına çıkıyor. Sadece Turgut Özal'ın kendisini anladığını belirten Rasim Özdenören bu anlaşılmayı özetlemek için Özal'ın kendisine söylediği şu cümleyi aktarıyor: “Türkiye'nin siyaseten hür ve müstakil olmadığını kabul etmemiz gerekir. Ama bu sadece düzenin yapısından mı kaynaklanıyor, yoksa bu ülkeyi yönetenlerde de vebal var mı?”

Kübra&Büşra
00:00 - 24/01/2010 Pazar
Güncelleme: 22:16 - 23/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye bir harikalar diyarı
Türkiye bir harikalar diyarı
Rasim Özdenören, Türkiye'nin en iyi öykü yazarlarından biri. 53 yıldır öykü kaleme alıyor ve kuruluşundan bu yana da Yeni Şafak Gazetesi'inde köşe yazıları yazıyor. Ama son dönemdeki yazıları siyasi ağırlıklı. Peki bunu neden yapıyor? O, “Aktüel siyaset yazmadığını, yazdığı şeylerin siyasetin altyapısı ile ilgili olduğunu” söylüyor. En son kitabı Siyasi İstiareler'de bu minvalde bir kitap. O, yıllardır Ankara'da yaşamasına rağmen siyasi partilerle hiç bir teması olmadı. Bu bilinçli tercihi almasındaki neden ise kalem oynatabilme özgürlüğüne sahip olması. Özdenören kitabının 'insanlar' bölümünde Tayyip Erdoğan, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'e de değiniyor. Yazar, 28 Şubat'ta neler yaşadı?, demokrasi için neler diyor?, Turgut Özal'ın hayatındaki yeri ne?, Tayyip Erdoğan hakkında ne düşünüyor?, günümüz müslümanını nereye koyuyor?, Türkiye için neden harikalar diyarı diyor? Biz soruyoruz, Özdenören cevaplıyor...

Ankara'da yaşıyorsunuz. Siyasetle ilgili yazılar da yazıyorsunuz. Ama siyasetle işiniz hiç olmadı. Neden?

Yazdığım siyasi yazılar aktüel siyaset üzerine değil, siyasetin alt yapısıyla, mahiyetiyle ilgili. İlk olarak 1977 Nisan ayı sonlarına doğru Yeni Devir'de yazmaya başlamıştım bu tür yazıları. O tarihte; milletvekili seçimi dolayısıyla “bu ülkenin insanı öyle bir seçim arifesinde ki, Batıyı mı yoksa İslam'ı mı seçecek” görüşünü dile getiren bir yazı yazmıştım. Milletvekili seçimi üzerinden temeldeki bir başka seçimi ele almaya çalışmıştım.

'Siyasal İstiareler' de bu minval üzere bir kitap o zaman…

Evet. Kitaptaki yazılarda aktüel olaylardan hareket ediyorum. Herhangi bir siyasi parti tutmuyorum. Tutuyor ya da karşı oluyor gibi görünse de ben temelde olaya partizanca yaklaşmıyorum. “Türkiye'nin mevcut demokrasi mücadelesinde yapılması gereken şeyler nelerdir” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyorum.

Siz objektiflik adına mı siyasetten uzak durdunuz?

Bununla da ilgili, ama asıl şu: Kurulu düzen, görüşlerim açısından benim siyasi bir partinin içinde yer almamı önler. Ben herhangi bir partiyi, partizan olarak iltizam ettiğim takdirde kendimle çelişmeye düşerim.

Yolunda gitmeyen neler var da, siyasi görüşünüzü yazmak zorunda kaldınız?

Sorunlar önemli... Türkiye'deki kurulu düzen demokrasinin neresinde? Bu müstakil bir soru. Demokrasi İslam'ın neresinde? Bu da ayrı bir soru.

'DEMOKRASİ İSLAMA KARŞI' DEMİYORUM
İlk soruyu cevaplayalım o zaman…

Kurulu düzenin demokrasinin hiç bir yerinde olmadığı görünüyor. Türkiye'de demokrasi yok. Faşizan bir yönetim var. Bu tespiti şimdiki hükümeti veya iktidarı aklımda tutarak söylemiyorum, kurulu düzenin mahiyetini işaret etmek istiyorum.

Bu yönetimin demokrasi ile değiştirilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?

Evet.

Peki demokrasi İslam'a uyuyor mu?

Bu soruyu demokrasi ile İslam'ın arasındaki irtibat nedir, diye sormak lazım. Demokrasi ile İslam arasında herhangi bir temas noktası yok, diye cevaplandırıyorum ben. Dikkat edin, 'İslam demokrasiye muhaliftir, karşıdır' demiyorum; 'ikisi arasında temas noktası yoktur,' diyorum.

Bu iki sorunun arasındaki fark?

Kuşkusuz farkındasınız, cümlelerimi dikkatle seçmeye çalışıyorum. Çünkü 'demokrasi İslam'a karşı' demiyorum. 'Birbiriyle temas noktası yok' diyorum.

Bunu neden belirtme ihtiyacı duyuyorsunuz?

Çünkü demokrasi için şöyle diyorlar: 'Halkın halk için halk tarafından yönetilmesi…' Bu tanımdan hareket edersek, herhangi bir rejimin yönetim biçiminde egemenlik hakkının kullanılmasının en üst noktası yasa yapma iradesinin kullanılmasında ortaya çıkar. Bugünkü TBMM salonunda yazan 'Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir' sözü kanun yapma yetkisinin halkta veya onun temsilcilerinde olduğunu gösteriyor. Öyleyse can alıcı soru şudur: yasa yaparken referans noktamız neresidir? Halk iradesinin ne olduğunu düşündüğümüzde somut olarak seküler ve profan bir nitelikle karşılaşırız.

Yani…

Halk kendisi için, kendi tarafından, kendi menfaati için bir yasa yapıyorsa ve o yasa faizi mübah görüyorsa faizle ilgili bir yasa çıkartabilir. Yasa koyucu o andaki çıkarına göre o yasayı koyabilir. Eğer menfaati dinin hükümlerine karşı gelmeyi öngörüyorsa dinin hükümlerini kale almaz. Halbuki İslam'ın yönetim tarzında referans; çıkar değil, vahiydir. Kur'an ve sünnettir. İki idare şekli arasında hâkimiyet hakkı kullanılırken referans noktasında 'vahiy mi, yoksa menfaat mi?' sorusuyla karşılaşırız.

Demokrasiye alternatif bir şık var mı?

Eğer hedefimiz İslami yönetim biçimine ulaşmaksa onun yöntemi İslami araçlarla olur.

Mesela?

Onun bir reçetesi olsa da söyleyebilsem. Ama Asrı Saadete gerçekleştirilmiş olan uygulama bugün bizim için de yol gösterici. Asrı Saadette gerçekleştirilmiş olan hicret bir defaya mahsustu; Mekke'den Medine'ye Müslümanların nakledilmesiyle gerçekleştirilmiş oldu. Onun bir daha tekrarlanması söz konusu değil. Ancak hicret, hukuki açıdan fevkalade önemliydi, çünkü hicretin gerçekleştirilmesiyle Müslümanlar Kureyş karşısında müstakil bir varlık ihraz etmiş (kazanmış) oldular.

TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ OLMALI
Peki, bugünün insanı hicretini nasıl gerçekleştirebilir?

Zihinsel olarak hicret edebilirler.

Nasıl yapacaklar bunu?

Zihninden küfrün bütün değerlerini bırakıp, İslam'ın bütün değerleriyle donanmayı gerçekleştirmek suretiyle... Bu hicreti gerçekleştirebilmiş, bireysel olarak gerçekleştirmiş insanları görüyoruz. Sosyalist veya faşist yönetimlerde bireyler o yönetimin hedeflerini benimsememiş bile olsa darbelerle ya da seçim yoluyla yönetimin öngördüğü hedefler dayatılır.

Halbuki…

İslami yönetimde böyle bir şey söz konusu değil. İnsanların bireysel olarak Müslüman olmaları gerekir. İnsanlar birey olarak Müslüman olmadıkça, İslam idaresini kurmak söz konusu olmaz.

Size göre Türkiye'de iyi / kötü bir demokrasi olmalı mı?

Elbette. Çünkü ben bu ülkede yaşayan bir insanım. Başka da gidecek bir yerim yok. Ama ben biliyorum ki, gidecek yeri olanlar var. Türkiye dışına çıktıkları zaman halihazırda yaşayacak yerleri olanlar var. Çağrılmasına rağmen dönmeyebiliyorlar. Burada doğmuş biriyim. Yaşadığım ülkedeki insanların rahat yaşamasını istiyorum. Vesayet altında yaşamaktansa vesayetten arındırılmış bir ülkede yaşamayı tercih ederim.

Demokrasicilik oynandığını mı söylüyorsunuz?

Bunu söylüyorum, evet. Demokrasi Batı Hıristiyan toplumlarının ortaya koyduğu bir yönetim şekli. Batı toplumu sınıflı, sadece sınıflı olmakla kalmamış, aynı zamanda sınıfçı bir toplum. Sınıflı olmayı muhafaza etmek istiyor. Sömürgeci, ırkçı, ayrımcı, ayrılıkçı… Sınıflı toplum olarak her sınıf kendi menfaatini savunmak üzere kendi örgütünü, siyasal partisini kuruyor. Aristokratlar, burjuvalar, işçi sınıfı, din adamları ayrı sınıf oluşturuyor.

Peki ya Türkiye'de?

Bütün bu sınıflar kendi sınıflarının çıkarlarını korumak üzere örgütlenmişler. Mecliste bu örgütleri ve siyasi partileriyle yer almışlar. Halbuki Türkiye gibi kökende sınıflı olmayan toplumlarda kim hangi menfaati savunmak için mecliste yer alıyor? Sınıf olarak savunduğu bir zümrenin menfaati söz konusu değil. Bu sınıflara karşılık gelen siyasi partiler Türkiye'de ideolojik mülahazalarla kuruluyor.

Çünkü Türkiye'de sınıfsal bir yapı yok…

Mesela işçi sınıfı halen yok. İşçiler var. İşçilerin sendikaları var, ama bir sınıf olarak işçi sınıfı yok. Münferit işçiler var, işçi kalabalığı var… O sınıfın Avrupa'da savunduğu fikirler Türkiye'de ideolojik olarak yansıma buluyor. Batıdan alınmış diğer tüm kavramlar gibi. Demokrasi, laiklik bu ülkede ideolojik birer kavrama dönüşmüş durumda…

Neden?

Çünkü laikliği biz Türkiye'de keyfi olarak yorumluyoruz. Tıpkı demokrasiyi keyfi olarak tanımladığımız gibi. Andığımız kavramlar Batı Avrupa toplumunda karşılığı olan kavramlar. Demokrasi'nin karşılığı var; sınıflı oluşu... Laikliğin karşılığı var; din otoritesi olan kiliseyle devlet otoritesinin ayrılması; din ile devletin ayrışması değil. Ama Türkiye'de Kilise olmadığı için onun yerine din ve devlet karşı karşıya getiriliyor. Böyle olunca o dine mensup olan insanlar kendi dinleriyle nizalı hale geliyor.

Bugünkü Müslümanların durumu?

Bugünden söyleyeceğimiz şeylerin bizden sonra gelecek insanlar için bağlayıcı bir tarafı yok. Ben bugün Müslüman'ı altı duvarı kapalı bir çelik odanın içine kapatılmış biri gibi görüyorum. Bu odaya hapsolmuş insan oradan çıkmak zorunda.

İmkânsız değil mi?

Kendimizi böyle bir imkânsızın içinde tahayyül etmez de istediğini yapabilen biri gibi görürsek boynumuzdaki ipin uzandığı yere kadar gider, orada otlamaya devam ederiz. Birileri diyor ki; 'arkadaşım namaz kılmak istiyorsun da engelleyen mi var? Namazını kılabiliyorsun' Ama dikkat edin bu müsaade belli bir merciin sana göz yummasıyla oluyor. O müsaadeyi veren merci onu geri alma hakkını da uhdesinde tutar…

Hiçbir şey…

Bugün namaz kılıyoruz ama o müsaadenin, hatta görmezden gelmenin sayesinde. Ancak memur olduğun takdirde, namaz kılmanın yasak olduğunu görürsün. Memur değilsen ve namaz kılıyorsan bu durumun, bu göz yumma halinin farkına varmayabilirsin. Böylece ya o düzeni reddetme zorunda kalırsın ya da o düzene uyarsın… İslam birilerinin lütuf ve ihsanıyla kaim olan bir din midir? Bu yanlış bir algı. Halbuki İslam özgürlüğü emrediyor. Baş kaldırmayı da tanınmış bir hak olarak İslam'dan başka hiç bir düzende göremezsiniz. Hiç bir demokratik düzen buna izin vermez. İslam'da isyan hakkının meşruiyeti var...


TÜRKİYE HARİKALAR DİYARI BİR ÜLKE

Siz özeleştiri kavramına da değiniyorsunuz. Sizin baktığınız yerden özeleştiri görünüyor mu?

Eleştiriden, özeleştiriden uzakta duruyoruz şu anda. Herkes tek doğrunun kendisinde olduğunu düşünüyor.

İslamda özeleştiri var, değil mi?

Evet. İslam'daki tecdit kavramı yenilemeye ilişkin olduğu kadar özeleştiriye de açık olmayı sağlıyor.

Demokraside özeleştiri var mı?

Ancak belli bir noktaya kadar var…

Muhafazakâr kesimde “kol kırılsın yen içinde kalsın” gibi bir psikoloji var…

Ben muhafazakâr falan değilim. Ama bizim kendimizi eleştiremediğimiz teşhisini isabetli buluyorum. Eleştirdiğimizde de anlaşılmıyoruz. Benim demokrasi ile ilgili söylediğim sözler hala anlaşılmadan ortada kalıyor. Bu da bir özeleştiri. Bir tek iştirak eden kimseye rastlamıyorum.

Neden?

Çünkü ben demokrasi ile İslamiyet arasında bir temas noktası yoktur diyorum. Bu cümle Türkiye'nin de demokratikleşmesini istemiyorum gibi algılanıyor. Halbuki az önce Türkiye'nin demokratikleşmesi ile ilgili görüşlerimi söyledim. Fakat insanlarda Tanzimat'tan bu yana gelen bir yanlış algılama var. Batının değerleri ve kavramları asıl kabul ediliyor. Demokrasi, hürriyet, laiklik, pozitivizm, rasyonalizm, insan hakları gibi kavramların İslam'da yeri olup olmadığı sorgulanmıyor. Buna mukabil İslam'la demokrasiyi bağdaştırabildiği anda kendini mutlu hissediyor. Halbuki biz bu insanların sahte bir mutluluk yaşamasını engellemeye çalışıyoruz.

İşe yarıyor mu?

Müslüman kendinden memnun olduğu müddetçe yapacak bir şey yok. Kurulu düzenin kendisine öngördüğü şartlara boyun eğerek yaşamaya devam edecek demektir.

'Bu ülkede yıllar yılı belli gerçekliklere karşı kör olmadan kör taklidi yapan bir politikanın izlendiğini görüyoruz.' Ne demek bu?

Belki görüyor ama görmezlikten gelmek işine geliyor. Bu Müslümanlar için de, kurulu düzene sahip çıkanlar için de söz konusu. Onların arasında da görenler var. Görüyor ama o gerçekliği ortaya koyduğu takdirde kendini inkâr etmiş olacak. Onun için de kör taklidi yapmayı tercih ediyor.

Sizin de kendinizi körleştirdiğiniz zamanlar oldu mu?

Bilinçli olarak olmadı.

Bu baskıyı hissettiniz mi?

Hissettim tabii. Hem de çok derinlerden hissettim. Görmezlikten geldiklerinde mesele yok. Ama birbirinizi gördüğünüz anda yolun ya sürgüne ya da hapishaneye düşer.

Siz bu baskıyı hangi dönemde hissettiniz?

1960'dan beri var olduğunun bilincine vardım. Kendimizi Müslüman olarak kabul ettiğimiz andan itibaren hissetmeye başladım. Ama bunun benim kişisel hayatımı doğrudan etkilemesi 28 Şubat döneminde oldu.

Nasıl?

Masum bir yazımdan dolayı, aylarca mahkemelerde süründürüldüm.

Yazı neyle ilgiliydi?

Yazının başlığı 'Kabus'tu. Aslında benim her zaman ki yazılarımdan biriydi. Soyut bir yazıydı. Göndermeler vardı ama tamamen soyut düzeydeydi. Hiç bir özel isim yoktu. Hiç bir mercinin adı yok. Buna rağmen TBMM'ye tahkir ve teziften yargılandım. Oysa böyle bir davanın açılabilmesi için özel isimlerin zikredilmesi gerekirdi. Mahkeme sonuçta beraatle neticelenmesine rağmen beni sıkıntıya soktu.

Siz bu ülke için 'harikalar diyarı' diyorsunuz. Nesini 'harika' buluyorsunuz?

Harikalar diyarı olmayacak şeylerin olduğu, olması beklenen şeylerinse olmadığı bir diyardır. Bu kadar baskı altında olup da baskının farkına varamayışımız... Etiket gibi duvara yapıştırılmış olmamıza rağmen, bunun bile farkına varmayışımız harika bir şey. Bütün bunlara rağmen hâlâ nefes alabiliyor olmamız harika… Yetmez mi, yetmiyor mu?


TAYYİP ERDOĞAN YALNIZ BIRAKILDI

Sizin siyasete bakışınız AK Parti ile yakın duruyor. Yaptıkları siyasete ne kadar katılıyorsunuz?

Bu ülkeyi vesayet düzeninden arındırmaya çalışan insanlara yardımcı olmak isterim. Bugün Ak Parti hükümeti var. Öncesinde de Turgut Özal vardı.

Kitapta birçok siyasetçinin adı geçiyor. Onlardan biri Recep Tayyip Erdoğan. Neden kitabınızda bu isimlere yer verdiniz?

Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'yi vesayetten kurtarmaya çalışan biri olarak algılıyorum. Bu yüzden ona destek çıkmak istiyorum. Onun da benim yanımda yer alacağını farz ediyorum. Tayyip beyin 2002'den bu yana yaşadığı siyasal hayat süreci içinde bu vesayet düzeninin bertaraf edilmesi konusunda, bazı kritik anlarda yalnız bırakıldığı kanısını taşıyorum. Bazen en yakın arkadaşları tarafından bile yalnız bırakıldı.

Kim onlar? Somutlaştırabilir misiniz?

Somut bir yere oturtmak istemiyorum, ama bununla ilgili olarak söyleyebileceğim şey şu; Tayyip Beyin yalnız bırakılmasının turnosal kâğıdı 1 Mart 2003 tarihindeki tezkere oylamasıdır… O oylamada kimin hangi yanda yer aldığına bakarak teşhisi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Başka bir soru, kitabınızda Turgut Özal'a da yer vermişsiniz. Özal'ın nasıl bir etkisi var?

1967'de Planlama Teşkilatı'na uzman yardımcısı olarak girdiğimde orada Turgut Özal müsteşardı. 1978 yılında Dördüncü Beş Yıllık Planın tanıtılmasıyla ilgili bir sempozyum yapıldı. Orada 'Planların Türkiye'nin hür ve müstakil iradesiyle yapılmadığına' ilişkin bir görüş beyan ettim. Benim söylediğimi bir tek kişi anladı. O da Turgut Özal'dı. Toplantıdan sonra Turgut Özal koluma girdi ve 'bunu bana tekrar anlatır mısın?' dedi. Anlattım ve konuşmamı can kulağı ile dinleyip bana şöyle dedi; “Evet senin bu bakış açınla Türkiye'nin siyaseten hür ve müstakil olmadığını kabul etmemiz gerekir. Ama bu, sadece düzenin yapısal niteliğinden ileri gelen bir şey midir? Yoksa bu ülkeyi yönetenlerde de vebal var mı? İnanıyorum ki, bu yapısal özelliğe rağmen Türkiye'yi yönetenlerin de hür ve müstakil olmayışta veballeri var.” dedi. Süleyman Demirel ile ilgili şeyler de söyledi.

Ne dedi?

Mesela; 'Bir başbakan olarak İran'a seyahat etmesini önerdim. Bir defa olsun oraya gitmedi. Şayet Şah'ı ziyaret etmiş olsaydı biz İran'dan daha ucuza petrol alacaktık. Türkiye'nin birçok açığını da giderecektik' dedi.



14 yıl önce