|

Türkiye'nin çalgı üstadı

Türk ve dünya müziğinin ismini bile duymadığımız enstrümanlarını üreten Feridun Obul, yirmi yılda beş yüz çeşit Orta Asya çalgısı üretmiş. Sırada ise yapılmayı bekleyen sekiz yüz çeşit enstrüman var.

Aysel Yasa
00:00 - 22/07/2007 Pazar
Güncelleme: 23:18 - 21/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin çalgı üstadı
Türkiye'nin çalgı üstadı

Sultanahmet'te eski bir atölyede müziğin etkileyici gücü insanlara ulaşıyor dalga dalga. Müzik kültürümüzü bizlere yeniden hatırlatacak enstrümanların üretildiği o müthiş mekandan Türk Müzik Evi'nden bahsediyoruz. Senelerini verdiği atölyesinde işini severek yapan bir adam Feridun Obul. Evi ve atölyesi iç içe geçmiş, yaşantısını enstrüman üretmeye adamış biri. Bugüne kadar ürettiği beş yüz tane Orta Asya çalgısını evinin alt katında özenle sergiliyor. Fakat Türk müziğini günümüze taşımak için bir köprü görevi üstlenen Obul şu sıralar atölyesinden çıkarılmakla yüz yüze. İşini sakin bir kafayla yapması gerekirken yaşanan olumsuzlukların kendisini yıprattığını belirten sanatçı, bu konulardan hayli şikayetçi.

Obul, enstrümanların yapımına başlayış hikayesini şöyle anlatıyor: "1986 senesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Etnomuzikoloji Bölümü vardı ve oranın başkanı bizim akrabamızdı. O tarafta bir çatı işi yapıyordum. 'Akşam bizi dinlemeye gelin' dedi. O akşam orada onları dinledim. Ertesi gün eski işimi bıraktım ve orada küçük bir bölmeye atölye kurdum."

Feridun Obul bizim isimlerini dahi bilmediğimiz aletleri üretiyor, yurtdışında tanıtımlar yapıyor. Obul, Avrupa üniversitelerinde bu enstrümanlarla ilgili birçok kürsü ve grup kurulmasına da şahitlik etmiş.

Ürettiği enstrümanlardan biri Avusturya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sergileniyor.

Gökhan Kırdar'ın Kurtlar Vadisi'nde dombra adlı enstrümanını kullanmasıyla bu enstrümana ilginin arttığını belirten Obul "Gökhan Kırdar ile çalışmaya başladık. Burada bulunan tüm enstrümanları albümlerinde kullancak . Brüksel'de Dünya Müzik Bankası ile anlaşma yaptı. İlk olarak en eski enstrüman olan Şaman davulu ile çalışmaya başladık" diyor.

17 yıl önce