|

Yazın serin salatası Bostane

Bostane, ufak ufak doğranmış sebzeleri, üzerine bırakılan buzu ile hem göze hem de sıcak Ramazan günlerinde serinliği ve lezzeti ile midemize hitap edecektir.

Ramazan Bingöl
00:00 - 20/07/2014 Pazar
Güncelleme: 20:20 - 19/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yazın serin salatası Bostane
Yazın serin salatası Bostane

Bir ömür gibi çarçabuk bitiyor Ramazan. Dün bir, bugün iki derken. Ramazan bitiyor. Tıpkı ömrümüz gibi. Ürperiyor insan. Bu ne süratli yolculuk! Geçen gün Senai Demirci''nin bu güzel sözlerini okurken uzun uzun düşünmüştüm. Gerçekten de zamanın bu sürati ürpertiyor insanı. Daha dün gibi Ramazanı özlememiz, iftarın, sahurun büyüsüne kendimizi hazırlamamız. Bugünse Ramazanın 23. Günü. En güzel iftar masaları hazırlandı, en güzel sahur masalarında dostlarla toplanıldı. Ancak önümüzde daha yaşayacağımız dolu dolu bir haftamız var.

Ramazanda sık sık dile getirdiğimiz konulardan biri yaklaşık 17 saat oruç tutan bedene bir anda yüklenmememiz gerektiği. Çünkü normal zamanda almamız gereken besin ve besin öğelerini güne yayamadığımız için kısıtlı bir süre olan iftar ve sahur arasında almaya çalışıyoruz. Bu durumda hem bize hem de sağlığımıza zarar veriyor.

Çok yemeyelim

Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan bir diğeri ise 17 saat sürecek açlığı bir anda dindirmeye çalışmak. Bu nedenle ne bulursak yiyelim mantığıyla iftar ve sahur arasında ki o kısa vakitte hiç durmadan bir şeyler yeniyor ve sonrasında vücudun kendini uykuya teslim etmesiyle durum

tehlikeli bir hal alıyor.

Salata önemli

Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutanların en büyük sıkıntısı  susuzluk. Sahurdan iftara kadar geçen süre iyi değerlendirilirse oruçluyken daha az susuzluk çekmek mümkün. Bu nedenle bu süre içerisinde vücudumuzun iftar sırasında ihtiyacı olan mineralleri ve vitaminleri alması gerekmektedir. Bunları ise gerekli miktarda alabilmemizin yolu salata tüketiminden geçiyor.

Ancak ülkemizde nedense

salata denildiğinde akla ilk gelen diyet oluyor. Bu yüzden birçok insan bu değerli besinden uzak duruyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için salatalarımızı özenerek hazırlamalı, mümkün olduğunca az tuzlu, bol limonlu,

eğer yağ gezdirmek istiyorsak az miktarda zeytinyağı ile hazırlamalıyız.

Sofraların süsü

Modern zamanda salatayı diyet yemeği olarak görenler bir yana, Türk mutfağına baktığımız da salatanın masanın tam ortasındaki yeri 12 ay boyunca baki kalmıştır. Kültürümüzde salatalar onlarca çeşitlilik göstermektedir. Restoranlarımızda özellikle Ramazan ayı için servise sunduğumuz bir salata tarifini sizlerle paylaşacağım. Özellikle Şanlıurfa yöresinde kebabın yarenidir Bostane.. Ufak ufak doğranmış sebzeleri, üzerine seriş edilirken bırakılan buzu ile hem göze hem de bu sıcak ramazan günlerinde serinliği ve lezzeti ile midemize hitap edecektir.

Malzemeler:
4 adet domates, 3 adet salatalık, 1 demet maydanoz, sumak, isot, kuru nane, tuz, limon tuzu, nar ekşisi, buz.
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi ince ince kıyın. Sonrasında isot, kuru nane, tuz ve limon tuzunu ekleyip iyice karıştırın. En son nar ekşisini de ilave ederek, Salata kabına alıp buzla servis edebilirsiniz.
10 yıl önce