|

Arka bahçesi alaturka pop

Hepimiz onu Gökçe''nin Tuttu Fırlattı''sı Keremcem''in Aptal Aşık''ı gibi dilimize pelesenk olan şarkılara yazdığı sözlerle tanıyoruz. Söz yazmadaki yeteneğini ispatlayan Esin İris, tamamı kendi şarkılarından oluşan bir albümle karşımıza çıkıyor. Yine Mavi albümü, alaturka motifli pop tarzıyla dikkat çekiyor.

Harun Karaburç
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:20 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Arka bahçesi alaturka pop
Arka bahçesi alaturka pop

Daha önce herkesin severek dinlediği Gökçe''nin Tuttu Fırlattı, Ne Yapardım, Keremcem''in Aptal Aşık isimli şarkılarındaki sözleriyle tanıdığımız Esin İris, bu kez yorumcu kimliğiyle karşımıza çıkıyor. İris''in Yine Mavi adını taşıyan ilk albümü Sony Müzik etiketiyle piyasaya sunuldu. Albümdeki 10 şarkının da sözleri İris''e ait. İris''in şarkıları ilk dinlediğiniz andan itibaren sizi kendi dünyanızdan sıyırıp bambaşka dünyalara götürüyor. O dünyada her kötü günün ardından ortaya çıkacak Yine Mavi bir gökyüzüne inanan kız çocuğu var, annesinin Türk sanat müzikleriyle büyüyen. Onun oyuncaklarının hikayeleri yok, şarkıları var. Evinin arkasındaki ormanda köpeklerle birlikte şarkılar uyduruyor çocuk aklıyla. Yıllar geçiyor ve o kız çocuğu büyüyüp bize içimizi aydınlatan şarkılar ''uydurmaya'', söylemeye devam ediyor. Uzaktan neşeli pop yapıyor gibi görünse de alt yapısı alaturka motifli bir pop yapıyor İris. Aynı zamanda jenerik, reklam müziği, metin yazarlığı da yapan İris''le yeni albümünü, müzik yolculuğunu, dinlediği şarkıları ve hayatı konuştuk.

Bugüne kadar hep sözlerinizle tanıdık sizi ve şimdi bir albümle karşımızdasınız. Yine Mavi nasıl ortaya çıktı?

Samuray Gökçe de ben de aslında hep başkalarına albüm yapıyorduk. Ben proje müzisyeniyim aslında. Kimse benim nasıl bir müzik yaptığımı bilmiyor. İkimizin müziğini ilk defa hayata geçireceğimiz bir albümdü, onun için beş sene boyunca emin olana kadar yazdık, çizdik. Bu şarkıların hepsinin hikayesi var, hatta bazılarının kendi aralarında iletişimleri bile var. İnşallah güzel yol şarkıları olur, güzel akşamları balkonlarda toplanıp söylenen şarkılar olur.

BİLDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL
Yine Mavi''nin farklı bir sound''u var. Nedir bu?

Kesinlikle analog enstrüman ağırlıklı ama bugüne yakın bir sound hayal ediyorduk. Alaturkadan beslenen yeni bir pop tarzı yakalama çabamız vardı. İnşallah bunu da başarmışızdır. Çoğu insandan bu pop değil sanki lafını duyuyorum. Hayır, bu da pop ama bildiğimiz pop değil. Başarılı olmuşuz galiba diye düşünmeye başladım.

İlk albüm bu soundda oldu ama daha sonraki dönemlerde de bu çizgide mi devam edeceksiniz?

Muhtemelen, çünkü kendimi bulmuş gibi hissediyorum ben. Ancak şöyle bir şey de var hayat linear bir şey değil. Durduğum yerden yarını göremiyorum. Durduğum yerden arkama bakıp ''Geçmişte öyle olduğu için şimdi böyle hissediyorum'' diyebiliyorum. İkinci albüm için çoktan yazmaya başladım. Çok da farklı dünyalara gitmiyor açıkçası.

Yine Mavi beklentilerinizi karşıladı mı?

Ben hayatım boyunca beklentilerimi küçük tutma yanlısıydım. Çok büyük beklentilerim olmazsa mutlu olacağımı düşünüyorum. Gerçekten de öyle oluyor. İnsanlardan da aldığım tepkilerden anladığım kadarıyla o kadar sene uğraşmamıza değmiş diyorum. Kendimizi doğru ifade etmişiz.

Annem müzik arşivi
Şarkı yazmaya- söylemeye ne zaman başladınız?

Annem eğitimli bir müzisyen değil ama evde çok şarkı söyler. Müzik arşivi gibidir. En mutlu sabahlarım annemin kahvaltı hazırlarken söylediği Türk sanat müziği şarkılarını dinlediğim sabahlardı. O yaştaki çocuklar popüler şarkıları ezberleyip söylerken ben evde annemle Zeki Müren söylüyordum. Normalde çocuklar hikaye uydururlar ya oyuncaklarına, ben şarkı uydururdum. Onlara şarkı söyletiyordum. Evimizin karşısında bir ormanda 11 tane köpeğim vardı. Beş yaşında bir kız çocuğuyum, evden çıkıyor, 11 tane köpekle çimlerde yuvarlanıyor, şarkılar söylüyordum.

Yine Mavi''nin isim hikayesi nedir?

Arkadaşlarla geceleri bir araya gelip hayattan ve kendimizden mutsuz konular konuştuğumuzda o gecelerin sonunda sabah gökyüzüne bakıp ''oh yine mavi'' diyormuşum. Bunu bir arkadaşım fark edip bana söyledi. Gökyüzü o rengi aldığı zaman benim için hayat yoluna girecek demek. Gökyüzü o rengi yeniden bulabiliyorsa ben de kendi yolumu yeniden bulabilirim demek. Yavaş yavaş mutsuzlaşıyoruz sanki. Bu kadar hızlı yaşamak galiba bizi mutsuz ediyor. Yine Mavi''yi gördüklerinde insanlar her şey güzel olacak desin. Pozitif enerjiyle de çok uyuştuğunu düşündük. Bir mesajı da var aslında bu ismin. Albümdeki tüm şarkılarımın birilerinin ifade edemediği şeyleri ifade etsin istiyorum.

Oh canıma değsin!
Sizi Yıldız Tilbe''ye benzetenler var…

Albümle birlikte ortaya çıktı bu benzetmeler. Yıldız Tilbe''nin eski fotoğraflarına baktığımda hakikaten benzediğimi fark ettim. Bence gerçekten çok güzel bir kadın. Oh canıma değsin ona benzettikleri için. Yıldız Tilbe''yi ne zaman TV''de görsem sarılma isteğim geliyor. Dünya umurunda değil, neyse o. Dobra ve doğal... İnanılmaz bir kadın. İnşallah bir gün tanışırız.

Gerçek hayatta da bu kadar pozitif misiniz?

Pollyannacılık yok bende, oldukça gerçekçi bir insanım. Çoğu insan gerçekçilikle karamsarlığı karıştırıyor. Gerçekçilik aslında buna da inanmak demek. Hayat iniş çıkışlarla dolu bir hikaye. O hikayenin iyi olabilmesi için senin iyi hissetmen gerekiyor. Çok üzgün olmak da aslında içten içe sevindiriyor beni. Çünkü bunu da yaşamam gerekiyor. Pozitif olmak huzurla geliyor, mutlulukla değil. Mutluluk peşinden koşmak değil huzurlu hissedebilmek önemli. Hayatım şuanda çok güzel. Maşallahım var. Son zamanlarda hep iyi insanlar çıkıyor karşıma. İnanılmaz şanslıyım. Yoluma çok güzel insanlar çıkıyor.

Müzik dışında başka uğraşlarınız da var, sanıyorum. Neler yapıyorsunuz?

19 yaşımda reklam yazarlığı yapıyordum. Reklamcılığı seviyorum hatta kendi klibimin senaryosunu da ben yazdım. Şimdi aktif olarak çalışmıyorum ama arada eski iş yerimden arkadaşlarım arayıp ''Esin, şöyle bir projemiz var, n''apalım?'' diye soruyorlar. Okulu yarım bırakmak zorunda kaldım. Hem iş hem müzik hem de okul bir arada gitmiyor. Şimdi tek uğraşım müzik. Okulumdan üzülerek ayrıldım. Aman kızlar okusun.

10 yıl önce