|

Bozdağ'dan kritik ziyaret

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la birlikte 22-24 Şubat tarihlerinde Somali ve Sudan'ı kapsayan çalışma ziyaretinde bulunacak. 

Cihan
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 13:46 - 21/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
 Bozdağ'dan kritik ziyaret
Bozdağ'dan kritik ziyaret

Somali ziyareti kapsamında Mogadişu'da Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile de bir araya gelecek olan Bozdağ ve Yılmaz, cami, okul ve yetimhane temel atma törenlerine katılacaklar. 

Bozdağ ve Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yaptırılan imam hatip lisesinin ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle yapılan tarım okulunun açılışını gerçekleştirecekler.

Ziyaretin ikinci günü Sudan'a geçecek Bozdağ ve Yılmaz, başkent Hartum'da Türkiye tarafından yapımı gerçekleştirilen ''Vücut İzi Geliştirme Laboratuvarı''nı ziyaret edecekler ve daha sonra mesleki ve teknik eğitim merkezinin açılışını yapacaklar.   

-Türkiye'den Somali'ye yardım köprüsü-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, açlık ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Somali'ye 2011 yılında yaptığı ziyaret sonrasında başlatılan yardım kampanyasıyla Türkiye-Somali ilişkilerinde yeni dönem başladı. Ziyaret sonrası dönemde Somali yardımlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın koordinasyonuyla Türkiye'nin Somali'ye yardım ve yatırımları hızlandı. 

-İlk büyükelçilik Türkiye'den-

Türkiye, Somali'ye yönelik büyük bir kampanyanın başlatılmasının yanı sıra başkent Mogadişu'da büyükelçilik açan ilk ülke, Türk Hava Yolları da Somali'ye uçuş başlatan ilk havayolu şirketi oldu. Somali'deki açlık ve yoksulluğu bitirmek üzere çadır kentler ve aşevleri kuran Türkiye, sağlık sorunlarını gidermek amacıyla da sahra hastaneleri kurdu. 

Türk sivil toplum kuruluşları da Somali'ye yapılan yatırımlarda önemli rol oynadı. Yeryüzü Doktorları tarafından kurulan Şifa Hastanesi'nin açılışı gerçekleştirilirken, Mogadişu havaalanı çevresinin tel örgü ve duvar inşaatı da TİKA tarafından gerçekleştirildi. Somali'de orta eğitim düzeyinde 500 öğrenci de Türkiye'ye getirilerek sağlık meslek liseleri başta olmak üzere mesleki eğitim almaları sağlandı.


11 yıl önce