|

AB öfkeli aydınlar rahatsız

Senato'da oylanan tasarıya başta Fransa olmak üzere Avrupa'dan tepkiler geldi

00:00 - 24/01/2012 Salı
Güncelleme: 01:35 - 24/01/2012 Salı
Yeni Şafak
AB öfkeli  aydınlar rahatsız
AB öfkeli aydınlar rahatsız

Fransa'daki bir grup aydın, yasa teklifinin 'seçim amaçlı ve oy kaygısıyla hazırlandığı' ve 'tarihi parlamentoların yazamayacağını' vurgulayarak imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında, 'demokratik toplumlarda, tarihi, yürütme yazamaz' denildi ve 'bu konudaki girişimin kesinlikle demokratik olmadığı' belirtildi.

FRANSIZ TARİHÇİ DİDER BİLLİON:
Sarkozy'nin Ermenilerin değil, Türk düşmanlarının oylarının peşinde Sarkozy, Ermeniler'e değil ırkçı, İslam karşıtı, Türk karşıtı bir parti olan Ulusal Cephe'ye oynuyor. Bu çerçevede Sarkozy'nin sadece Ermenilerin oylarının peşinde olduğunu söyleyemeyiz. Ermenilerin bir kısmı sağa bir kısmı sola oy verecek. Sarkozy'nin Ulusal Cephe'nin de oylarına ihtiyacı var. Yasa teklifinin senatonun gelmesi adeta bir skandal. Demokrasi düşünme, ifade etme özgürlüğüdür. Parlamenterler yabancı bir ülkenin tarihini yazamaz. Teklif yasalaşırsa Türkiye-Fransa ilişkileri de zarar görecek. Türkler'in öfkesinin de kısa süreceğini zannetmiyorum.
AVRUPA SOSYAL DEMOKRASİ BİRLİĞİ GRUBU
: Yasa teklifi tehlikeli ve gereksiz. Bu yasa teklifi, cumhuriyetimiz için kötü bir görüntü veriyor. Bu teklif bizim kurumlarımıza ve anayasaya aykırı, ifade özgürlüğüne aykırı. Parlamentolar tarih yazamaz.
AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİ THORBJORN JAĞLAND:
Avrupa değerlerini yıpratan, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir teklif. Son derece üzüntü duyuyoruz. Konsey'in Avrupa'nın değerlerinin yıpratılmaması için girişimlerde bulunması gerekir. Tarihi tarihçilere bırakmamız gerekir, siyasetçilerin tarihi tartışmasını doğru bulmuyorum.

Mahkemeye gidecekler

Oylama öncesi bir açıklama yapan Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Nathalie Goulet, "Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil" dedi. Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi. Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.



12 yıl önce