|

ABD'de tarihi buluşma bugün

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Bush Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Zirve terörle mücadele konusunda tarihi önem taşıyor.

Erhan Seven
00:00 - 5/11/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:18 - 5/11/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD'de tarihi buluşma bugün
ABD'de tarihi buluşma bugün

Bugüne kadar bir çok kez ABD'yi ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşme Türk ABD tarihinde en kiritik görüşmelerden biri olacak. Başbakan Erdoğan-Başkan Bush buluşmasıyla son bir aydır Türkiye'nin gündemine ateş gibi düşen terörle mücadele konusu Beyaz Saray'da tüm detaylarıyla masaya yatırılacak. ABD saati ile saat 13.00'de, Türkiye'ye göre ise 20.00'de başlayacak görüşme iki saat olarak planlandı ve saat 15.00 iki liderin ortak basın açıklaması yapması programa konuldu.

TÜRKİYE KARARLI

Terörle Mücadele konusunda bugüne kadar başta askeri alanda olmak üzere büyük mücadele veren Türkiye bu çabalarına uluslararası dünyanın sessiz ve seyirci kalmasından duyduğu rahatsızlığı Beyaz Saray'da dile getirecek. Başbakan Erdoğan, hükümetin TBMM'den aldığı tezkere yetkisinin gereğini yapmaktan çekinmeyeceklerini ve bu yöndeki kararlılıklarını Bush'a iletecek. Irak merkezi yönetiminden daha çok ABD'nin Irak'ın kuzeyinde hakimiyeti olması nedeniyle daha etkin rol oynaması ve terör örgütü mensuplarına, destekçi dernek ve kuruluşlara baskı yapılarak temizlenmesi talebinde bulunacak.

MALİ DESTEKLER KESİLSİN

Bu arada PKK terör örgütüne ve ona yardım ve yataklık yapan örgüt ve gruplara en büyük mali gelir kaynağı olan kaçakçılığın önlenmesi için ABD'nin de yardımı istenecek. Türkiye üzerinden uyuşturucu, silah kaçakçılığı yaparak büyük bir gelir elde eden terör örgütünün mali gelirinin kesilmesinin önemi vurgulanacak.


En üst düzey askeri temsilciler heyette

Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı gezide heyette en üst düzey askeri yetkililer bulunuyor. Geziye Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdelen ile Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı Kenan Koçak ile Washington'daki askeri ateşe de görüşmelere katılacak.



16 yıl önce