|

ABD'den hükümet karşıtı lobi faaliyeti

Hem Gezi Parkı olayları hem de İstanbul merkezli son operasyon öncesinde Türkiye'nin birçok kentine ziyaret gerçekleştiren ABD Büyükelçiliği Siyasi Diplomatı Ashwin Bijanki'nin bazı dernek başkanlarını 'hükümete karşı kurulacak lobi'ye dahil etmek istediği ortaya çıktı.

Aybike Eroğlu
00:00 - 25/12/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:28 - 25/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'den hükümet karşıtı lobi faaliyeti
ABD'den hükümet karşıtı lobi faaliyeti

İstanbul merkezli operasyondaki rolü deşifre olan ABD'nin, Gezi olayları patlak vermeden 1 yıl önce Anadolu'da birçok ilde analiz çalışması başlattığı ortaya çıktı. Türkiye'de görevli olduğu 1.5 yıl boyunca Çorum, Tokat ve Sivas gibi birçok kenti ziyaret eden ABD Büyükelçiliği Siyasi Diplomatı Ashwin Bijanki'nin görüşmelerinde 'operasyon' hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre Siyasi İlişkiler Danışmanı Süheyla Tayla ile birlikte dernekler ve diğer Sivil Toplum Örgütleri'ni (STK) ziyaret eden Bijanki, dernek ve STK yöneticilerine Türkiye'nin Suriye politikası ve diğer gündem maddelerine ilişkin sorular sordu.

GEZİ GENÇLİĞİNE İHTİYAÇ VAR!

STK'ların hükümetin politikalarına yönelik bakış açısı değerlendirmesi yapan ABD'li diplomat Bijanki, görüşmelerde 'hükümete yönelik çalışma' yapmak üzere gençlere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bijanki'nin görüşmeleri özellikle yerel basında da birçok kez habere konu oldu. Çorum gezisinde Bijanki, görüşmelerindeki izlenimlerini büyükelçilik kanalıyla Washington'la ilettiğini kaydetti.

AİGAD BAŞKANI DEĞER DOĞRULADI

Bijanki'nin ziyaret ettiği STK'lardan birinin de Ankara Genç İşadamları Derneği (AGİAD) olduğu öğrenildi. Yeni Şafak'ın görüşlerine başvurduğu AGİAD Başkanı Abdullah Değer de görüşmeyi doğruladı. Değer, 'Görüşme sırasında Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek gençlere ihtiyaç olduğu defalarca vurgulandı. Tıpkı Gezi Parkı'nda olduğu gibi gençlerle hükümete yönelik çalışma yapılacağı anlatıldı' diye konuştu.

SURİYE ÜZERİNDEN YIKIM POLİTİKASI

Suriye iç savaşının en yoğun olduğu dönemde Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin kendisine sorular sorulduğunu anlatan Değer, Suriye'de yaşananların ülke politikasına etkisi, işadamları gözüyle hükümetin Suriye politikasının sorgulandığını kaydetti. İkili görüşmede Türkiye'nin Suriye politikasının, Türkiye'nin hassasiyetleri doğrultusunda şekillendiğini kaydeden Değer, görüşmenin yarım saat sürdüğünü aktardı.

Planı 1,5 yıl önce mi yapıldı

Şu an hükümete karşı politika alanların o dönem yapılan görüşmelerle bağlantılı olabileceğini de kaydeden Değer şöyle konuştu: 'Hükümeti zarar vermeye yada zarar vermeye çalışanlar belli. Bir kısmı ortam bu hale geldiği için davranıyor ama bir kısmı da 1,5 yıldır yapılan hazırlığın bir parçası' şeklinde konuştu.


10 yıl önce