|

Açılım tıkanırsa Türkiye'den ayrılmayı tartışabiliriz

Cihan
00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 15:11 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Açılım tıkanırsa Türkiye'den ayrılmayı tartışabili
Açılım tıkanırsa Türkiye'den ayrılmayı tartışabili

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, demokratik açılım sürecinin tıkanması halinde, ayrılmanın bile tartışmaya açılabileceğini söyledi. Kürt sorununun çözümü için Öcalan ve PKK'nın muhatap alınmasını isteyen Tuğluk, "DTP üzerinden sorun çözülemez. Akıllı devlet, Öcalan'ı sürece katar." dedi.

DTP'nin Diyarbakır'da bugün düzenleyeceği miting öncesi Sümerpark'ta kurulan 'Barış Çadırı'nda gazetecilerle sohbet eden DTP'li Tuğluk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kürt açılımıyla ilgili açıklamalarının sorunu çözecek adımlar içermediğini iddia etti. Güven kaygısı yaşadıklarını belirten Tuğluk şöyle konuştu: "PKK'yı silahsızlandırmak ancak çözümle birlikte ve kendiliğinden gelişir. PKK'yı sürecin başında silahsızlandırmayı isterseniz, süreci tıkarsınız. Örneğin İmralı'da Öcalan'ın dışarıdakilerle görüşmesinin önünün açılması, tutuklanan 300 DTP'linin serbest bırakılması süreci kolaylaştıracaktır. Oyun var, çözüm yok. Ancak sürecin ilerlemesi için de çaba sarf edeceğiz. Bir süre sonra ise bu süreci değerlendirmek zorunda kalabiliriz. Tartışıp, çekilebiliriz de ve gidip halka anlatırız. Bir daha çatışma süreci başlarsa Türkiye'ye yazık olur. Umutlar kırılırsa ne olacak? 'Biz çözüm istiyorduk, ancak bunlar istemiyorlar' noktasına getirilmesine de izin vermeyeceğiz. Bu sürecin işlemesi için çabalarımız devam edecek."

"ÇÖZÜM İÇİN MUHATAP ÖCALAN VE PKK, DTP MİSYONU BUNA YETMEZ"

Çözüm için PKK ve Öcalan'ın muhatap alınmasını isteyen DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, "DTP'nin misyonu buna yetmez. DTP üzerinden sorun götürülemez, çözülemez. DTP önemli bir aktör olabilir ve bir yere kadar getirebilir. Ancak Öcalan ve PKK çözümün parçası haline getirilmeli. Biz, çözümün güçlenmesi için rol oynayabiliriz. DTP'nin gücü bir yere kadar. PKK, sadece silahlı bir güç olarak değerlendirilmemeli. Kitle gücü vardır. Akıllı devlet Öcalan'ı sürece katar." diye konuştu.

Türkiye'nin üniter yapısı, bayrağı ve diliyle bir sorunlarının olmadığını da ifade eden Tuğluk, evrensel ilkeler çerçevesinde Kürtlerin haklarının güvence altına alınmasını istediklerini kaydetti.

BAYDEMİR: BARIŞIN DİLİ KAPSAYICI OLMALI

Türkiye'nin 30 yıldır Türküyle, Kürdüyle çatışmadan yeteri miktarda acı çektiklerini hatırlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Tuğluk'un aksine daha ılımlı konuştu. Yeni bir sayfa açmanın vaktinin gelip geçtiğini dile getiren Baydemir, "Umuyor ve diliyorum ki bu rüzgar yerini kalıcı bir barış iklimine bırakır. Bu coşkuyla gelecek nesillere savaşı değil, barışı miras olarak bırakmamız lazım. Bunun için de hepimize düşen görevler vardır. Hepimiz görevimizi yerine getirmenin çabası içerisinde olursak barış da kalıcı olur." şeklinde konuştu.

Baydemir, gazetecilerin İçişleri Bakanı Atalay'ın Kürt açılımına ilişkin açıklamasını yönelik soruya da şu karşılığı verdi: "Naçizane temennim adımız, görevimiz ve sıfatımız ne olursa olsun barış sürecini ya da barışı inşa dili kapsayıcı bir dil olmalıdır. Pozitif, kucaklayıcı bir dil olmalıdır. Dışlayıcı bir dil kullanmaktan hepimiz sakınmalıyız. Gerçekler üzerinden vicdanları harekete geçirecek bir dili kullanmamız gerekir diye düşünüyorum."

15 yıl önce