|

Akil adamlar Atalay yönetiminde

Çözüm süreci MİT'in koordinesinde yürütülürken bu süreçte rol alması beklenen 'akil adamlar' konusunda ise çalışmayı Başbakan Yardımcısı Atalay'ın üstlendiği öğrenildi.

Fazlı Şahan
00:00 - 23/03/2013 samedi
Güncelleme: 12:19 - 22/03/2013 vendredi
Yeni Şafak
Akil adamlar Atalay yönetiminde
Akil adamlar Atalay yönetiminde

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın doğu ve güneydoğu illerine yönelik son dönem gerçekleştirdiği ziyaretlerin detayları belli olmaya başladı. Çözüm süreci MİT'in koordinesinde yürütülürken bu süreçte rol alması beklenen 'akil adamlar' konusunda ise çalışmayı Başbakan Yardımcısı Atalay'ın üstlendiği öğrenildi. Başbakan'ın talimatıyla bu görevi üstlenen Atalay'ın bölge ziyaretleri gerçekleştirerek, akil adamlar grubunu yerelden oluşturma çabası içinde olduğu kaydedildi. Atalay'ın önceki dönemlerde ismi ön plana çıkan Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu ve Orhan Kemal gibi popüler isimler yerine, toplumsal tabanı ve bölgede ağırlığı olan kanaat önderleri ve STK yöneticileriyle bir araya geldiği öğrenildi. Atalay'ın çalışmasının ardından görüşülen bu isimlerin içinde ihtiyaç halinde akil adamların tercih edileceği belirtildi.

YEREL AĞIRLIKLI OLACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teröre çözüm sürecinde hazırlık yürütüldüğünü açıkladığı 'akil adamlar' çalışmasında yerel kanaat önderlerinin yer alacağı öğrenildi.

Erdoğan'ın "hedef kitlesi olması lazım" dediği isimlerin ortaya atılan isimleri kapsamadığı belirtiliyor.

KANAAT ÖNDERLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Akil adamlar konusundaki çalışmaları Başbakan Yardımcısı Atalay'ın yürüttüğü öğrenildi. Sürecin içerisinde yer alan Atalay, Doğu ve Güneydoğu illerinde üç ay içerisinde kanaat önderleri ile bir araya geldi.

ERDOĞAN'A SUNULDU

Atalay, bu görüşmelerde görüştüğü Mele, Molla ve aşiret liderlerinden sürece katkı sağlayabilecek isimleri not ettiği belirtildi. Yapılan çalışmalar sonucunda sorunun çözümü için atılacak adımlar Atalay'ın ekibi tarafından raporlaştırılıp Başbakan Erdoğan'a sunuldu.

TOPLANTILARA HER GÖRÜŞÜ TEMSİL EDEN KİŞİLER KATILIYOR

Başbakan Erdoğan ve Atalay'ın son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu'da yaptığı il ziyaretlerinde, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile yaptığı toplantılar da bu isimlerin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Çözüm sürecinde görev alacak akil adamlar arasında, bu toplantılarda yer alan bölgenin önde gelen kanaat önderlerinin de yer alacağı belirtiliyor. Erdoğan ve Atalay'ın bölgedeki toplantılarına her görüşten ve farklı grupları temsilen isimler katılıyor.

DİNİ ÖNDERLER DE TOPLANTILARA KATILIYOR

Toplantılara bölgedeki dini önderler de katılıyor. Başbakan, son olarak Siirt'te bölgedeki melelerle kahvaltıda bir araya gelmiş ve çözümü konuşmuştu. Erdoğan, melelerden çözüm süreci konusunda destek istemişti. Dini önderlerin yerelde vatandaş üzerinde önemli etkisi ve çözüm sürecinde etkili rol oynaması hedefleniyor.


SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DA

Dini önderlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da akil adamlar arasında temsil edilmesi bekleniyor. Sendikaların, sanayi ve ticaret odalarının, baroların, dernek ve vakıfların bu grupta yer alabileceği söyleniyor. Böylece çözüme kurumsal katkı da sağlanması hedefleniyor.

HEDEF KİTLESİ OLMASI LAZIM

Danimarka ziyareti öncesinde "akil adamlar" konusunda Başbakan Erdoğan şunları söylemişti:

'Bu kapıdan birçok girişler oldu ama tabii bu kapıdan girenlerin daha sonra da ifade ettiğim gibi bir hedef kitlesi olması lazım, bir ağırlığının olması lazım. Eğer bir ağırlığı yoksa önüne gelen, hemen durumdan vazife çıkarmak suretiyle 'Ben bir akil adamım' derse olmaz. Onun bir kıymeti harbiyesi olmaz. Bunun bir kıymeti harbiyesinin olması lazım."

il y a 11 ans