|

'Anketler devam edecek, bu bizim üslubumuz'

ANKARA (A. A)
00:00 - 16/03/2007 Cuma
Güncelleme: 15:30 - 16/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
'Anketler devam edecek, bu bizim üslubumuz'
'Anketler devam edecek, bu bizim üslubumuz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili anket çalışmalarını "Bu bizim üslubumuz. Biz, böyle bir yöntemle çalışmalarımızı yapacağız" dedi.

Belindeki rahatsızlık nedeniyle 4 gündür Subayevleri'ndeki özel konutunda dinlenen Başbakan Erdoğan, öğle saatlerinde konutundan çıkarak, Aksa Camisi'nde Cuma namazını kıldı.


Erdoğan, namazdan sonra caminin karşısındaki Toygar Börekçi İlköğretim Okulu öğrencileri sevgi gösterisinde bulundular. Bunun üzerine makam aracına binmekten vazgeçen Erdoğan, öğrencilerin bulunduğu yere yöneldi ve onlarla bir süre sohbet etti.


Bu sırada yaşanan izdiham nedeniyle Skytürk televizyonu kameramanı Aşkın Özdemir yere düştü. Kameraman Özdemir'in başından kanlar aktığı görülürken, Başbakan Erdoğan da özel doktoru Koray Gürsel'i yanına çağırdı. İlk müdahaleyi Koray Gürsel'in yaptığı kameraman Özdemir, Başbakanlık korumalarınca hastaneye götürüldü.

Erdoğan, daha sonra Toygar Börekçi İlköğretim Okulu Müdürü Şener Doğmuş'un daveti üzerine okula geldi ve Doğmuş'tan brifing aldı.

Daha sonra iki ayrı ana sınıfını dolaşan Erdoğan, çocuklar tarafından "Geçmiş olsun Başbakanım" sözleriyle karşılanırken, Erdoğan da çocukların hatırını sordu.

Erdoğan, kız çocuklara oyuncak bebek, erkek çocuklara da oyuncak araba dağıttı, onlarla fotoğraf çektirdi.




Başbakan Erdoğan, daha sonra okul bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AK Parti teşkilatına yönelik Cumhurbaşkanlığı anketinde "Neden sadece 4 ismin yer aldığı"nın sorulması üzerine, Erdoğan, şunları söyledi:

"Tabii biliyorsunuz anketler bir araştırmadır, bir kamuoyu araştırmasıdır.

Anket yapan firmalar kendilerine göre bir değerlendirme yaparlar. Ucu açık sorular sorarlar. Ucu açık sorulardan sonra ellerindeki verilere göre yeni değerlendirme yöntemlerine girerler. Burada da, demek ki araştırma grubu böyle bir şeyi tespit etmiş. Önce ucu açık sorular sormuş. O ucu açık sorulardan sonra da diğer soruların cevabını arıyor.

Bunlar, tabii, benim ta baştan itibaren söylediğim gibi sadece teşkilata en geniş anlamda sorulan sorular değil. Aynı şekilde kamuyla da buna benzer araştırmalar yapılacak. Bunun dışında sivil toplum örgütleriyle benim bire bir görüşmelerim olacak. Bunun dışında parti grubu, il başkanlarım, kadın kollarım, gençlik kollarımızın başkanlarıyla görüşmelerimiz olacak. Merkez Yürütme Kurulumuz, en sonunda Merkez Karar ve Yönetim Kurulumuz ile görüşmelerimiz olacak. Bu, bizim üslubumuz. Biz böyle bir yöntemle çalışmalarımızı yapacağız.

Bunun dışında herkes kendine göre bazı şeyler söylüyor, söyleyecek. "




'BİR İSİM Mİ OLUR, İKİ İSİM Mİ?'

Başbakan Erdoğan, "O isimler, potansiyel isimler olarak yorumlandı. Bu adayları siz mi belirlediniz?" sorusuna da, "Bu, anket grubunun önce ucu açık sorularda sorulan, o sorulardan sonra da demek ki herhalde belli sınırlarda. . . " yanıtını verdi.

"Adayların açıklanması 26 Nisan'a kadar beklenecek mi?" sorusu üzerine de, Erdoğan, "O 10 günlük süre içinde isimler açıklanır. Bir isim mi olur, iki isim mi olur? Bunu göreceğiz" dedi.


"BU İŞ BİR KİŞİYLE BAĞLANACAKTIR"

"Sizin adınız niye yok bu ankette?" sorusuna da Erdoğan, "Ucu açıkta var" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, "Bazı isimlerin ankette yer almaması bir kırgınlığa neden oldu diye yorumlandı" yorumunu yapan gazeteciye de şu karşılığı verdi:

"Olmaz. Bu, dışarıdan uydurmalar. Hiçbir kırgınlığa neden olmaz. Bu tür olaylarda, gelişmelerde eninde sonunda bu iş bir kişiyle bağlanacaktır. Her hareketin içerisinde de bunun tabii ki bir sınırı var. Kalkıp da herhalde 354 milletvekilinin 354'ü de oraya aynı anlayışla girmez. Ucu açıkta biliyorsunuz, ortaya bakıyorsunuz 10, 15, 20 tane isim çıkıyor zaten. Onun içinden yine 20'sini birden sormuyor, anketi organize eden kuruluş. Diyor ki ben bunu 10'a kadar, 7'ye kadar indireyim. Mesela belki ikincisinde 10 kişi üzerinden hareket edilecek.

Biraz daha genişleterek, geliştirerek verecek. Bu bir çalışmadır. Her anket firmasının kendine has bazı çalışmaları var. Bunlar, sanıyorum Nisan'ın ilk haftasına kadar devam edecek. "


"SAĞLIK DURUMUM İYİ"

Erdoğan, sağlık durumunu soran gazetecilere, "Hamdolsun, gayet iyiyim. Şu anda herhangi bir ağrımız falan yok" yanıtını verdi.

Erdoğan, programına devam edip etmeyeceğine ilişkin soruyu da "Edeceğiz.

Edeceğiz inşallah. Bugün ve yarını da istirahatle geçirip, pazar günü inşallah Çanakkale'de havalar müsaitse, bir aksilik yoksa, törenlere katılacağım" diye yanıtladı.


17 yıl önce