|

AP'nin raporuna laik ordu ayarı

Türkiye raporunu büyük oy çoğunluğuyla onaylayan Avrupa Parlamentosu, taslak rapordaki TSK'nın laikliğine vurgu yapılan paragrafı çıkardı. Raporda yeni anayasa çağrısı güçlendirildi

Aa
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
AP'nin raporuna laik ordu ayarı
AP'nin raporuna laik ordu ayarı

Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulunda 2011 Türkiye İlerleme Raporu büyük oy çoğunluğuyla onaylanırken, kabul edilen değişiklik önergeleriyle ordunun laik yapısına vurgudan vazgeçildi. AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunun oylamasında terör örgütü PKK'nın Zaman gazetesinin Avrupa'daki bürolarına yönelik saldırıları da şiddetle kınanarak, Avrupa ülkelerine eşgüdümlü soruşturma çağrısı yapıldı. Türkiye rapor taslağında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'laik bütünlüğüne' vurgu yapan paragraf çıkarıldı. Laiklik vurgusundan vazgeçilen söz konusu paragrafta, ordu üzerindeki sivil denetimi güçlendirme çabaları memnuniyetle karşılanarak askeri harcamaların bütünüyle yargı denetimine açılması, TSK'nın sivil yargıya tabi olması ve jandarmanın ombudsmanın görev alanına dahil edilmesi çağrısı yapıldı. Bağlayıcı niteliği olmayan AP raporunda, yeni anayasa çağrısı güçlendirilirken, Türkiye'ye 'gerçek anayasal reform için yakalanan bu emsalsiz fırsatı kaçırmaması' ve bütün siyasi partiler ve ilgili aktörlere yeni anayasa müzakerelerinde müspet ve yapıcı tutum takınmaları çağrısı yapıldı.

İYİ İLİŞKİLER İÇİN BİR ARAÇ

Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı Türkiye raporunun kabul edilmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Türkiye, AB ile arasındaki işbirliğinin ilerletilmesinin iki tarafın sağlayacağı yararların ötesinde çok geniş bir coğrafya için önemli kazanımlar anlamına geldiğini belirterek, “Türkiye bu bilinç ve sorumlulukla hareket etmektedir. AB de bu yaklaşımı benimsediği ölçüde işbirliğimiz daha ileri noktalara taşınabilecektir” denildi. Açıklamada, AP Türkiye raporlarının Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi bakımından bir araç olduğu, bu aracın iyi şekilde kullanılmasının her zaman Türkiye'nin arzusu olduğu, bu bakımdan geçmiş yıllarda olduğu gibi 2011 Türkiye Raporu'nun da dikkatle incelendiği bildirildi.


PKK ile bağınızı kesin

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, BDP'ye 'terör örgütü PKK'yle bağınızı kesin' çağrısında bulundu. Kaleme aldığı Türkiye raporunun AP genel kurulunda kabul edilmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Oomen-Ruijten, AB terör örgütleri listesinde bulunan PKK'nın saldırılarını şiddetle kınadı. Oomen-Ruijten, 'BDP üyelerine iyi bir tavsiyede bulunmama izin verilirse 'terör örgütü PKK'yla aranızdaki bağı kesin' diyeceğim. Keserseniz çok memnun olurum' ifadesini kullandı. Basın toplantısında Türkiye'nin AB için anahtar role sahip bir ülke olduğunu yineleyen Oomen, Türkiye'de reform gördüklerini ancak yeterli olmadığını hatırlattı. Oomen, laiklik vurgusunun çıkarılması konusunda ise “Türkiye'deki kurumlar zaten laik ve öyle olmak zorunda, dolayısıyla bu ifadeye gerek duymadık” dedi.



12 yıl önce