|

Arabadan önce uçak yaptık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Kampüsü'nün açılışında pilot montu giydi, kendi ismini taşıyan yangın söndürme uçağına binerek poz verdi

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:11 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Arabadan önce uçak yaptık
Arabadan önce uçak yaptık

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Kampüsü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle açıldı. Kampüse gelişinde, rektörlük binası önünde Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ile THK ve Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım tarafından karşılanan Gül, şeref defterini imzaladı. THK pilotlarının motorlu yamaç paraşütü, model uçak, yangın söndürme gösterilerini Türkkuşu şapkasıyla izleyen Gül, paraşütçülerin indirdiği Türk bayrağını öperek teslim aldı.

Türkiye'de hava ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesinin kurulmasının önemini 'Bugün gerçekten de heyecan duymaya değer bir gün' sözleriyle ifade eden Gül, üniversitenin kurulmasının sadece THK'nın değil, Türkiye'nin tarihinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini belirtti. Gül, 'Hepimiz artık büyük bir güvenle bekleyebiliriz ki Türkiye'de havacılık, uzay alanında çok büyük bir atılım olacaktır" diye konuştu.

PİLOT KOLTUĞUNDA

THK yetkilileriyle daha önce Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmede, Türk havacılık tarihinin hüzünlü bir yanı olduğunu belirttiğini söyleyen Gül, uçağın icadından hemen sonra Türkler'in uçak kullanmaya ve yapmaya başladığını söyledi. Gül, dünyada çok az ülkenin hava kuvvetlerinin 100. yaşını kutlayabildiğine dikkat çekerek, "Türk Hava Kurumu beni ziyaret ettiğinde onlara, 'Biz Türkler arabadan önce uçak yaptık' demiştim. 70 yıl önce burada, Türk Hava Kurumu'nun Etimesgut'taki tesislerinde yine tayyare yapmış, onları dışarı satmış, yapıp dışarı sattığımız bazı uçakları o zaman satın almış bir ülkeyiz" dedi.

Konuşmasının ardından temsili kurdeleyi keserek kampüsün açılışını yapan Gül, hediye edilen Türkkuşu pilot montunu giydi. Hangar alanındaki eğitim uçaklarını inceleyen Gül, adının verildiği yangın söndürme uçağına binerek, pilot koltuğunda poz verdi. Uçaktan indikten sonra basın mensuplarına, kendi adını taşıyan uçağı "TIR gibi, tanker" diye tanımladı. Cumhurbaşkanı'na, eski bakanlardan Kürşad Tüzmen, eski YÖK Başkanı ve Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan da eşlik etti.



12 yıl önce