|

Arınç: Besin zehirlenmesi vakası yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'okul sütü' projesi kapsamında süt dağıtımındaki vakaların, besin zehirlenmesi belirtileri olmadığının ortaya çıktığını bildirdi.

00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 17:16 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Arınç: Besin zehirlenmesi vakası yok
Arınç: Besin zehirlenmesi vakası yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'Okul Sütü Projesi' kapsamında yaşanan vakaların, besin zehirlenmesi belirtileri olmadığının ortaya çıktığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, ilköğretim okullarında başlanan süt dağıtımında bazı zehirlenme vakaları yaşandığına ilişkin haberler geldiğinin belirtilerek, son durumun ne olduğuna ilişkin bilgi istenmesi üzerine, konunun üzücü ancak büyütülecek ve kampanyayı gölgeleyecek noktada olmadığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in verdiği rapordan alıntı yapan Arınç, dağıtımdan önce sağlık ve hijyen konularında bazı ön incelemeler yapıldığını anlattı.

Uygulama sürecinde süt tüketimini müteakip ortaya çıkacak muhtemel 'laktoz intolerans' belirtileri ve süt alerjisi için öncelikli tedbir alındığını dile getiren Arınç, süt alerjisinin bazı kişilerde olabildiğini, ilk kez ya da aşırı dozda içildiğinde alerji belirtilerinin görülebildiğini kaydetti.

Süt alerjisine karşı ailelerden muvafakat alındığını da ifade eden Arınç, kutuların üzerinde de süte alerjisi olanların öğretmenine haber vermesi yönünde uyarı ibaresi konulduğunu aktardı. Arınç, öğretmenlere bu çerçevede eğitim verildiğini, süt tüketiminin ve öğrencilerin sağlık durumunun takip edilmesinin sağlandığını dile getirdi.

Arınç, şunları kaydetti:

'Diyarbakır, Sivas, Edirne ve Konya illerindeki Okul Sütü Komisyonu'ndaki Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, cereyan eden vakaların, sizin bahsettiğiniz, bizim de takibimizde olan konuda besin zehirlenmesi belirtileri olmadığı, aşırı gaz, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ishal belirtisi olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu da memnuniyet vericidir çünkü ilk planda biz de 'Acaba bir zehirlenme söz konusu oldu mu?' diye endişe etmiştik. Valilikler konuyu takip ediyor. Bugün dikkat ederseniz 7 milyon 200 bin çocuğumuza süt dağıttık. Bunların belki on binde birinde bu tür belirtilerin görülmesi de dikkat çekici bir diğer husustur.'


12 yıl önce