|

Artık şehit ağacına künye asılmıyor

Terör sorununun çözümünde karşılaştıkları dirençle hiçbir meselede karşılaşmadıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan 'Kızılcahamam'da şehitlerin künyelerinin çakıldığı ağaca son bir yılda bir tek askerimizin bile künyesi çakılmadı' dedi.

İlhan Toprak
00:00 - 3/11/2013 Pazar
Güncelleme: 20:58 - 2/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Artık şehit ağacına  künye asılmıyor
Artık şehit ağacına künye asılmıyor

İlk kez terörü gündemine almayan AK Parti'nin Kızılcahamam'da düzenlenen 21. İstişare ve Dğerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, normalleşen Türkiye'nin artık yeni bir Türkiye olduğunu söyledi. Başbakan, özetle şunları söyledi:

Bu kadro, kardeşlik üzerine inşa edilmiştir. AK Parti içinde 11 yıldır, sen-ben kavgası bekleyenler var. Bütün siyasi ikbalini, istikbalini bir şeyler üretmek üzerine değil AK Parti içinde temenni ettikleri nifak üzerine kurmuş, bunun için pusuda dışarıda bekleyenler var. 11 yıldır, işte bunların heveslerini kursaklarında bıraktık, bundan sonra da onları hayal kırıklığına uğratmaya hep birlikte devam edeceğiz. Bir fetret dönemine, bir fetret iklimine asla müsaade etmeyeceğiz.

HALK DA RAHATLADI

Gençler geçmiş dönemde sermaye ve medyanın hükümet kurup indirdiğini ve kot pantolanlarla başbakan karşılanıp uğurlandığını biliyor mu? Esasen, muhalefet partilerinin durumu, bu gençlerimize az çok fikir veriyor. Bu ülkede on yıllar boyunca, dini değerlerimize, manevi değerlerimize yöneltilmiş baskıları kaldırırken, hiç kimsenin hayat tarzına kastetmiyor, hayat tarzları kısıtlanmış vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz. Türkiye'de yaşanan tam anlamıyla bir normalleşmedir. Normal olan dillerin yasaklanması değil, yaşayan her dilin özgürce konuşulması, inançların özgürce yaşanması, başörtülü kızların üniversiteye girebilmesidir. Başörtülü bayanların TBMM'ye girmesi değil, bugüne kadar girememiş olması garabettir. Ne oldu? Bir şey oldu mu? İşte bakın normalleşti. Şimdi halk da rahatladı.

CHP'YE RAĞMEN DEMOKRASİ

Şunu herkesin bilmeni istiyorum; bu ülkeyi, bu cumhuriyeti, CHP değil, millet kurmuştur, millet. Bunu iyi bilmemiz lazım. Bu ülkeye demokrasiyi CHP getirmemiş, CHP'nin direnişine rağmen, CHP'ye rağmen millet demokrasiyi getirmiştir bunu da iyi bilmemiz lazım. Neyin normal, neyin anormal olduğuna karar verecek olan CHP ya da onun bazı kibirli milletvekilleri değil, 76 milyonun tamamıdır. O günler artık geride kalmıştır. İzmir'deki Cumhuriyet coşkusu da İstanbul'daki Marmaray coşkusu da bizim coşkumuzdur. Ne cumhuriyet birilerinin tapulu malıdır ne de Marmaray birilerinin tapulu malıdır. Milletin tümünündür.

YENİ TÜRKİYE

İstanbul'da ikinci tüp geçit, üçüncü köprü, havalimanları, tüm bunlar cumhuriyetin kazanımlarıyla beraber bizim ortak gururumuzdur. Yeni Türkiye'de bayrak, şehitlerimiz, cumhuriyetimiz, ortak değerlerimiz. Özellikle de demokrasi ve insan hakları üzerinden bir kutuplaşmayı kabul etmiyoruz. Böyle bir kutuplaşmaya da asla bir zemin hazırlamıyoruz. Yeni Türkiye, Meclis'in açıldığı günkü Türkiye'dir. Yeni Türkiye, 76 milyonu bir, beraber, eşit gören bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye imtiyazları ortadan kaldırmış, geleceğe umutla, güvenle bakan ortak hedeflere yürüyen bir Türkiye'dir. Tıpkı 23 Nisan 1920'de olduğu gibi bugünün ve geleceğin Türkiye'sinde de ayrımcılığa inanıyorum ki yer bulunmayacak. Yeni Türkiye'de inşallah, yeni acılar olmayacak.

Sizi neden rahatsız ediyor

Erdoğan, 'Biz, İstanbul'da, Cumhurbaşkanımızla, bakanlarımızla, konuklarımızla, yüzbinlerce vatandaşımızla Marmaray coşkusunu yaşarken, muhalefetin genel müdürü Ankara Tandoğan'da son derece seviyesiz ve edepsiz biçimde bu ülkenin Başbakanı'na hakaret ediyordu. Onlar 10. Yıl Marşı'nı söylerken, biz 90. yıla Marmaray'ı hediye ediyor, 100. yılın hedeflerinden bahsediyorduk' diye konuştu. Marmaray'ın, dualarla açılmasının, Japonya Başbakanı dahil ellerin semaya açılmasının yadırgandığını anlatan Başbakan, 'Bu ülkenin ilk Meclisi Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının dualarıyla açılmışken, Marmaray'ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor? Bu ülkenin ilk Meclisi, Gazi Mustafa Kemal'in seçmesiyle, cuma namazının ardından dualarla açılmıştır. Bu ülkenin bizatihi İstiklal Marşı'nda dua vardır. Marmaray'ın açılışında dua edilmesinden rahatsız olanlar bu ülkeyi tanımadıkları kadar İstiklal Marşı'nı da bilmiyor' dedi.

Şehit ağacına künye asılmıyor

AK Parti'yi kurdukları andan itibaren terör meselesinin üzerine cesaretle gittiklerini ifade eden Erdoğan, 'Terör meselesinin çözümünde karşılaştığımız dirençle bugüne kadar hiçbir meselede karşılaşmadık. Ancak meselenin çözümü noktasında hiçbir zaman umutsuz olmadık, hiç vazgeçmedik' dedi. Kızılcahamam İlçesi'nin merkezinde bir şehit ağacı olduğunu, Türkiye her şehit verdiğinde o ağaca şehit olan askerin künyesinin çakıldığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

'Kökü derinde bir çınarın yaprakları gibi o şehit ağacının üzerinde 8 bine yakın künye bize tarihimizi, şehitlerimizi hatırlatıyor ve bize bizi hatırlatıyor. Son bir yılda o şehit ağacına, terör nedeniyle şehit olmuş bir tek askerimizin bile künyesi çakılmadı. Birilerinin o ağaca yeni künyeler çakabilmek için sabırsızlandığını biliyorum. Bu süreci bozan, bunun vebalinin altında kalır. Bu süreç çözüm sürecidir. Nihai neticeyi alıncaya kadar, gençlerin ölümünü inşallah tamamen durduruncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.'

Kutuplaşma yok

Başbakan, 'Türkiye'de bir kutuplaşma, bir ayrışma, bir farklılaşma kesinlikle yoktur. Bu yönde, muhalefetin çok yoğun çabaları olmasına rağmen Türkiye, yakın tarihte hiç olmadığı kadar birbirine kenetlenmiş ve aynı istikamete yönelmiş haldedir. On yıllardır sahip oldukları imtiyazları ellerinden gidenler, bu imtiyazları kaybediyor olmanın burukluğu içinde, normalleşme yolundaki her adımı bir korku senaryosuna tahvil etmeye çalışıyorlar. Karanlığı yaşam tarzı haline getirenler aydınlıktan ürküyor. Toplumun farklı düşünmesi ya da farklı talepleri kutuplaşma değildir. Yeni Türkiye'de imtiyazlara yer yoktur ve olamaz' dedi.

Doğalgaz sözünü tuttu

Kızılcahamam Cumhuriyet Meydanı'ndaki doğalgaz dağıtım törenine katılan Erdoğan, bundan önceki gelişlerinde Kızılcahamam halkına söz verdiklerini anlatarak, 'Bize dediler ki hala doğalgazımız gelmedi. Biz de 'İnşallah bir dahaki Kızılcahamam kampına kadar bu iş bitecek' diyerek, yatırımın açılışını yaptı.

KAMPTAN NOTLAR

AK Parti'nin 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na bakanlar, milletvekilleri, parti kurucuları, MKYK ve MDK üyeleri, Gençlik ve Kadın Kolları Başkanları katılıyor.

Başbakan Erdoğan, dünkü konuşmasına eşi Emine Erdoğan ile birlikte geldi. Erdoğan'ın takım elbise ve kravatı tercih ettiği görüldü.

Bakan ve milletvekilleri spor kıyafetleriyle toplantıya katıldı.

Kampın ilk gününde, Genel Başkan Yardımcılarından Menderes Türel ve Mustafa Şentop 'seçim çalışmaları', Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 'Çözüm süreci', Mehmet Ali Şahin de 'Yeni Anayasa' konularında brifing verdi.

Bugün ise Erdoğan moderatörlüğünde bakanlar soruları yanıtlayacak.

Kampın girişinde Erdoğan'ı ve diğer yetkilileri, Kızılcahamam, Yenimahalle, Kazan aday adaylarının çok sayıda afiş ve pankartlarıyla karşılaştı.

Toplantıya katılan bazı milletvekilleri, Kızılcahamam'daki ilk güne sabah sporu yaparak başladılar.

AK Parti'de adaylar 11 Kasım'ı bekliyor

Türkiye genelindeki teşkilatlarında temayül yoklamalarını sürdüren AK Parti, sandıktan çıkan ilk sonuçları 11 Kasım'da bir toplantıyla değerlendirecek.

Başbakan Erdoğan başkanlığında 16 büyükşehirden gelen temayül sonuçlarını ele alacak Temayül Üst Kurulu, yeni büyükşehir olan 14 ilde 9 Kasım, 51 ilde ise 16-17 Kasım'daki temayül yoklamalarını daha sonra değerlendirecek.

KONYA'DA 9 KADIN

Dün sona eren aday adaylığı için Kocaeli'de 96, Düzce'de 64, Sakarya'da 86 ve Bolu'da 47 kişi başvuru yaptı. Kayseri'deki 16 ilçeden 15'inin belediye başkanlığı için 95, Çankırı'da 6, Düzce'de 64, Bolu'da 47, Bursa'da 147, Konya'da 9'u kadın 198, Karaman'da 29 kişi başvurdu. Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'de 310, Erzurum Büyükşehir Belediyesi için 7, Kars'ta 13, Yalova'da 9, Çanakkale'de 29, Isparta'da 90, Muğla'da 48, Adıyaman'da 56, Kilis'te 19, Kahramanmaraş'ta 8, Şanlıurfa'da 144, Gaziantep'te 67, Kastamonu'da 54, Zonguldak'ta 6, Bartın'da 17 kişi başvuru yaptı.

10 yıl önce