|

Atalay: Hedefimiz silahların susması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Yeni çözüm sürecinde en önemli hedef, silahların bırakılmasıdır. Silahlar bırakıldıktan sonra siyaset ortamı bütün bu sorunları konuşacaktır, çözecektir. Biz ona inanıyoruz'' dedi.

Ajanslar
00:00 - 3/02/2013 Sunday
Güncelleme: 19:34 - 3/02/2013 Sunday
Yeni Şafak
Atalay: Hedefimiz silahların susması
Atalay: Hedefimiz silahların susması

Başbakan Yardımcısı Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de çeşitli inceleme ve toplantılara katıldıktan sonra askeri helikopterle Ankara'ya gitmek üzere geldikleri Elazığ Havaalanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Atalay, yürütülen çözüm süreci, terörün sonlandırılması ve terörle irtibatlı konular hakkında Bingöl'de vatandaşlara ve parti teşkilatlarına bilgiler verdiğini söyledi.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nin terörün acısını en fazla çeken yerlerden olduğunu, terörün bitmesi durumunda bölgenin ekonomik olarak canlanacağını ifade eden Atalay, ''Ülke genelinde, hem bu bölgede hem başka bölgelerde çözüm sürecine çok ciddi bir psikolojik destek var. Çok olumlu bir atmosfer var. Biz bu atmosferi de iyi değerlendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Süreç, samimiyetlik testi

AK Parti'nin daima riskler alan, kronik sorunlara el atan, konjonktürel ve günü kurtaran siyaset yapmadığını vurgulayan Atalay, cesaretli adımlar atarak, sorunları çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Hükümetin ilk icraatlarından birinin bölgenin yıllarca yaşadığı olağanüstü hal gibi durumları ortadan kaldırmak olduğunu anımsatan Atalay, şöyle konuştu:

''Yeni çözüm sürecinde en önemli hedef, silahların bırakılmasıdır. Silahlar bırakıldıktan sonra siyaset ortamı bütün bu sorunları konuşacaktır, çözecektir. Biz ona inanıyoruz. Bu manada toplumda da büyük bir özlem, susamışlık var. Onun için bütün bölgelerimizde iyi bir destek var. Tabi çalışmalarımız sürüyor ama bu konular zaman, sabırla çalışma istiyor. Bugüne kadar olduğu gibi olabilecek risklere de çok dikkat etmek gerekiyor, provokatif risklere çok dikkat etmek gerekiyor. Biz tabi çok samimi ve kararlıyız. Özellikle bunu gittiğimiz yerlerde milletimizle paylaşıyoruz. Yani AK Parti Hükümeti bir şey söylüyorsa yapar. Ayrıca bu süreç bir samimiyet testidir, herkesi samimiyetle katkıya çağırıyoruz.''

Türkiye'de terörle varılacak hiçbir şeyin olmadığını ifade eden Atalay, Türkiye'de, anlayışın değiştiğini, ülkenin her tarafında daha fazla hukuk ve demokrasinin hüküm sürdüğünü söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlama

Bir gazetecinin ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayla ilgili, ''Büyükelçiliğe yapılan saldırıyı DHKP-C örgütü üstlendi. Sezer'in affıyla çıkmıştı canlı bomba. Burada verilmek istenen mesaj sizce nedir?'' sorusu üzerine Atalay, şunları kaydetti:

''Doğrudur, 2001 yılında hastalığı sebebiyle çıkmış, yani tabi bir sol terör örgütünün de mensubu. Allah tabi rahmet etsin orada bir güvenlik görevlimizi kaybettik, bir gazetecimiz yaralı ona şifa diliyoruz. Yine ben o günkü olayı doğrusu... Daha dikkat edilebilirdi. İnceleniyor o tabi ama bir yandan da hamdolsunki hafif atlatılmış bir olay diye de nitelendiriyorum. Hemen ilk anda önlenmesi, eğer oradaki vatandaşların konsolosluk işlemleri için geldiği bölüm olsaydı daha çok şeyler olabilirdi. Geçmiş olsun diliyorum.''

Kalkınma Bakanı Yılmaz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da sadece kamu yatırımlarıyla bir bölgenin kalkınmasının mümkün olmayacağını belirtti. Yılmaz, özel sektörün de mutlaka gelişmesi gerektiğini, bunun için de hükümet olarak her türlü desteği verdiklerini bildirdi.

En büyük teşvikin huzur ortamı olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

''Terörün en aza indiği huzurun sağlandığı bir ortamda özel sektör yatırımlarının da çok hızlı artacağını hepimiz biliyoruz ve ifade ediyoruz. Bu konuları da özellikle son zamanlarda yapılan çalışmaları sayın Başbakan Yardımcımız özetlemiş oldu. Bütün bu çabaların sonuç vermesini istiyoruz.''


11 years ago