|

Atalay: Türkiye AB'yi ciddiye alıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ni (AB) hep ciddiye aldığını belirterek,  "Şu anda Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde herhangi bir sorun yok, kendilerinin ürettiği siyasi sebepler var" dedi.

Aa
00:00 - 27/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:42 - 27/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Atalay: Türkiye AB'yi ciddiye alıyor
Atalay: Türkiye AB'yi ciddiye alıyor

KKTC'de Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin (DAÜ) 2012-2013 Akademik Yılı açılış törenine katılarak akademik yılın ilk dersini veren Atalay, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Atalay, bir öğrencinin, Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs konusuyla ilgili sorusu üzerine, "Türkiye'nin AB'yi hep ciddiye aldığını ve 60 yıllık serüveni noktalamak istediklerini" ifade ederek, AK Parti hükümetlerinin ilk kurulduğunda AB seferberliği başlattıklarını ve müzakereci ülke konumuna ulaştıklarını anlattı.

Kopenhag ve ekonomik kriterlerde eksik bir şey bırakmadıklarını ve o nedenle müzakerelere başladıklarını, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın siyasi olarak daima Türkiye ile irtibatlandırıldığını belirten Atalay, "Yani şu anda Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde herhangi bir sorun yok, kendilerinin ürettiği siyasi sebepler var" dedi.

Açık yürekle AB'yi önemsediklerini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Coğrafyanın Türkiye'ye yüklediği bir sorumluluktur; hem Türk dünyasıyla hem İslam dünyasıyla hem Avrupa'yla bütünleşme bizim temel yaklaşımlarımızdır. Avrupa Türkiye'nin daima parçası olmuştur. Osmanlı döneminden beri öyledir. Ve biz Avrupa'nın içinde olmak istiyoruz.

Şunu da itiraf ediyorum; bu 10 yılda Türkiye'de demokratik standartları yükseltme gayretlerimizde Avrupa Birliği rüzgarının hep katkısını aldık. Başta da beklentimiz oydu. Yani iç dinamiklerle AB rüzgarı olmadan attığımız bazı reform adımlarını atamayabilirdik. O rüzgarı da arkamıza almayı istedik, aldık ve biz onlardan faydalandık."

Teknik çalışmaların aynen devam ettiğini, hiç bir şeyin aksatılmadığını kaydeden Atalay, "Ama kendisi bilir diyoruz. Başbakanımızın yaklaşımıyla, yani bunu dert edinecek durumda değiliz. Biz bize düşeni yaparız, ondan sonrasını onlar bilir. Türkiye emin adımlarla kendi yolunda gidiyor" dedi.

En çok ekonomik konuların gerekçe gösterildiğini, bugün Avrupa'nın ekonomisinin perişanlığının görüldüğünü, Türkiye'nin ekonomisinin daha istikrarlı, daha güçlü olduğunu dile getiren Atalay, AB üyeliğinde Kıbrıs'ın da Türkiye için asla bir engel olmadığını söyledi.

Kıbrıs'ın Türkiye için önemli olduğunu, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ın geleceği konusunda çok net olduğunu ve kafasının hiç karışık olmadığını vurgulayan Atalay, "Garantör olarak bizim kafamız net, ülke olarak Kuzey Kıbrıs'ın kafası net ama o adil çözüm olursa. Olmazsa tekrar o eski karanlık günleri ve yılları hiç birimiz istemiyoruz. Güzel güzel Kıbrıs Türkleri hayatını yaşıyor ve böyle yaşarlar giderler" dedi.


12 yıl önce