|

Bakan Yıldırım'dan İnce'ye yanıt

Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Bursa-Yenişehir kesiminde incelemelerde bulunan Yıldırım, inşaatı sürdüren firma yetkililerinden brifing aldı.

Aa
00:00 - 25/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 20:03 - 25/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Yıldırım'dan İnce'ye yanıt
Bakan Yıldırım'dan İnce'ye yanıt

Bakan Yıldırım, basına kapalı gerçekleştirilen brifingin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlık olarak her ay düzenli olarak büyük projeleri, şantiyelerde denetlediklerini söyledi.

Bugüne kadar Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, Marmaray Projesi ve Ankara metroları projelerindeki ilerlemeleri aylık denetlemelerle takip ettiklerini ifade eden Yıldırım, bu aydan itibaren Bandırna-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı tren projelerini de denetleyeceklerini belirtti.

Yıldırım, irili ufaklı çok sayıda ancak 2 büyük projeyi Bursa'da yürüttüklerini anlatarak, bakanlık olarak Bursa toplam 4 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, bunun 2,5 milyar liralık kısmının tamamlandığını anlattı.

Muharrem İnce'nin açıklaması

Bir gazetecinin, "CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin sabah, 'AK Parti iyi olduğu için burada değil, biz kötü olduğumuz için burada' açıklaması oldu. Yorumunuz nedir?" sorusuna Bakan Yıldırım, "Yorum gerektirmeyen bir açıklama. Doğru söze Hasan amca ne desin?" diye yanıt verdi.

Yıldırım, Muharrem İnce'nin söylediklerinde doğruluk payı olduğunu ancak atladığı önemli bir noktanın bulunduğunu dile getirerek, "Onların başarısızlığı, AK Parti'nin başarılı olması değildir. AK Parti iktidarında muhalefet etmek çok kolay değil. Yani AK Parti'nin söylediğinin, yaptığının bir adım ilerisinde, bir şey, bir fikir, bir proje ortaya koyabilirseniz fark edilirsiniz kamuoyu tarafından. Eğer koymazsanız o zaman sızlanmak da kaçınılmaz olur" diye konuştu

"THY çok büyük başarılara imza atmış bir şirket

Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yaşadığı rötar nedeniyle yaptığı "Türk Hava Yollarına hakkımı helal etmiyorum" açıklamasının anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"THY son 10 seneyi dikkate aldığınızda çok büyük başarılara imza atmış bir şirket. Bunu bizim değil cümle alemin takdir ettiğini biliyorsunuz. 2003 yılında THY sadece 60 noktaya uçuş yapıyordu, şu anda 220 noktaya uçuş yapıyor dış hatlarda. İç hatlarda 26 noktaya yapıyordu, şimdi 49 noktaya uçuş yapıyor. 10 sene önce 8,5 milyon yolcu taşıyordu, şimdi ise taşınan yolcu sayısı 40 milyon. THY Avrupa'nın 3. dünyanın 7. büyük şirketi oldu 10 yıl içinde. 10 yıl önce esamesi okunmayan bir şirketti. Sefer, ikram ve hizmet kalitesi noktasında 2 yıl üst üste Avrupa'nın en iyi şirketi seçildi. Grev yaşandı, grev süresince de seferlerin hiçbiri de aksamadan yapıldı. Böyle bir grev dünyanın başka yerinde olsaydı tek bir uçak kalkmazdı. Dün İngiltere'de A319 tipi uçak havalandı, motorunun biri alev aldı, mecburi iniş yaptı o gün bütün seferler iptal oldu. Allah'a şükür bugüne kadar böyle bir sorun yaşamadık. Gecikmeler, bazen elimizde olmayan nedenlerle olabiliyor. İşi abartmanın anlamı yok. Atatürk Havaalanı şu anda müthiş yoğunluğa rağmen kapasitesinin yüzde 50 üzerinde çalışıyor. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman biraz daha müsamahayla yaklaşmamız lazım."

"Ben bakanımızın söyleminin yani özünde bir sitem taşıdığını düşünüyorum" diyen Bakan Yıldırım, "Onun ötesinde bir şey değil. Onun hayıflandığı, gecikmeden ziyade randevusuna verdiği söze vaktinde yetişememesidir. Onun üzüntüsüyle söylenmiş bir söz olarak kabul ediyorum. 10 kere eleştirirsek bir kere de takdir etmemiz lazım. Takdir hizmet kalitesinin hızını arttırır. Boşuna dememişler; marifet iltifata tabidir. Alıcısı olmayan mal zayidir. İyiye iyi yanlışa da yanlış demesini de bilmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bir gazetecinin, "Hızlı tren projesinde özellikle kamulaştırmada bazı sıkıntılar yaşandığı, davalar açıldığı söyleniyor. Bu davalar projenin gecikmesine yol açıyor mu?" sorusu üzerine de "Kamulaştırma konusu bizim çok fazla vaktimizi alan, çok fazla kafa yorduğumuz, zaman ve maliyet açısından da en çok zorlandığımız iştir" değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşlardan kamulaştırma anlamında daha fazla destek beklediklerini söyleyen Yıldırım, "Bazen işi mahkemeye taşımak, oradan sonuç almak mümkündür. Ama biz artık kamu olarak işlerimizi eskiden daha iyi takip etmeye başladık. Öyle olaylarla karşılaştık ki, baştan yaptığımız teklifin altında da davalar sonuçlanmaya başladı. Bu sefer vatandaş 'ben vazgeçtim, önceki söylediğine razıyım' diyor ama iş işten geçmiş oluyor. Böyle 3-4 tane dava oldu" diye konuştu.


11 yıl önce