|

Bakan'dan 700 bin taşeron işçi için açıklama!

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, taşeron işçilerin memurlarla aynı işi yaptıkları iddiasıyla açtıkları muvazaa davalarını kazanmasının 650-700 bin kişiyi ilgilendirdiğini ve yargı kararıyla meydana çıkan durumun hakkaniyete uygun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıkların çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Aa
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 16:13 - 21/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Bakan'dan 700 bin taşeron işçi için açıklama!
Bakan'dan 700 bin taşeron işçi için açıklama!

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin borçları, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya'nın vefat yıl dönümü dolayısıyla gündem dışı konuşma yaptı.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise Karayolları Genel Müdürlüğü'nde taşeron işçi olarak çalışanların, kurumun sürekli personeli oldukları iddiasıyla açtıkları davaları kazandığını anımsattı.

İhalelerin hizmet alımı değil, işçi temin etmekten öte işlem olmadığının tescil edildiğini anlatan Erdem, 9 bin civarında asli hizmet yürüten işçi topluluğunun ortaya çıktığını söyledi. Erdem, sayıları 9 bini bulan bu kapsamdaki taşeron işçilerin, kadrolu işçilere tanınan yasal haklardan yoksun olduğunu ve bu nedenle mağduriyet yaşadığını ifade etti.

Hükümet adına Erdem'e cevap veren Bakan Yıldırım, bazı kurumlardaki taşeron işçi statüsünde çalışanların, asli kadrodakilerle aynı işi yaptıkları ve İş Kanunu'na göre muvazaa olduğu iddiasıyla açtıkları davaları kazandıklarını söyledi.

'Sorun sadece karayollarıyla sınırlı değil' diyen Yıldırım, bu şekilde bütün kamu idarelerinde 650-700 bin civarında çalışan olduğunu kaydetti.

Bu statüde olan bütün çalışanlara yönelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizen Yıldırım, 'Yargı kararıyla meydana çıkan durumun çözüme kavuşturulması ve sayıları 700 bini bulan bu şekilde çalışanın durumunun hakkaniyete uygun çözümü için Çalışma Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar çalışma yürütüyor. Amacımız, üretilecek çözümün hakkaniyet içinde, davaya konu çalışanlarla kamu arasında çözüm temelinde oluşturulmasıdır' diye konuştu.

Yıldırım, yargı kararını sadece davayı kazananlar için uygulamanın yetmediğine işaret ederek, bu durumdakilerin tamamının ele alınması gerektiğini ifade etti. Yargı kararının muhakkak yerine getirileceğini belirten Yıldırım, konuyu 2 hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile ele aldıklarını ve Çelik'in koordinasyonunda çalışma başlatıldığını tekrarladı.

Yıldırım, kamuda kadrolu çalışmanın şartlarının da belli olduğunu dile getirerek, 'KPSS ile kamuya girenle girmeyenlerin aynı şekilde değerlendirilmesi başka sakıncaları ortaya çıkaracak. Hem yargı kararına uygun çözüm bulmak hem bundan sonra benzer sorunun yaşanmaması için tedbir bulmak önemli' dedi.

11 yıl önce