|

Bakan'dan Suriye değerlendirmesi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çanakkale Kara Savaşları'nın 98. yıldönümü törenlerinde, Şehitler Abidesi'ne Suriye yerine Özgür Suriye Ordusu bayrağının asılması hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Cihan
00:00 - 24/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 18:43 - 24/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bakan'dan Suriye değerlendirmesi
Bakan'dan Suriye değerlendirmesi

Törende bu yıl ilk defa, 11 yerine 29 ülkenin bayrağı asıldı. 57. Alay Şehitliği'ndeki törenden sonra konu Bakan Kılıç'a soruldu. Açıklamanın Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılacağını belirten Kılıç, "Burada pek çok milletin evlatları toprağın kara bağrında. Hal böyle olunca neredeyse tüm milletlerin burada hatıraları var. Her millet, hatıralarını yaşamak ve yaşatmak hakkına sahip. Çanakkale bu anlamda farklı bir zenginliği yaşatıyor. Savaşanlar elbette savaştıkları an itibarıyla birbirlerine düşmandı ama 98 yıl önce savaşanlar, bugün birbirlerinin kabri başında farklı milletlerin askerlerini saygı ile selamlıyorsa burada düşmanlıktan öte bir duyguyu yaşama imkanı bulmuşlardır, o da milletlerin kardeşliğidir. Buraya gelenler, nereye ve niçin savaşmaya geldiklerinin farkında değildi. Buradaki topraklarını işgal ettirmek istemeyen, bağımsızlığını sonsuza kadar yaşatmak isteyen bir halktı. Nihayetinde savaşmaya gelenler, hangi amaç için geldiklerini zaman içinde farketti ve Türk halkının savunma refleksine de sonsuza kadar yaşatılacak bir saygı beslediler." dedi.

Çanakkale'nin bu anlamda zengin bir yer olduğunu belirten Bakan Suat Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın başka bir yerinde böyle bir değer yok, bundan sonra da oluşması mümkün değil. Herkesin Çanakkale'nin bu yönünü, bu değerini bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale bu açıdan bir açıkhava müzesi. Türk gençleri açısında da milli ve manevi duyguları yılın her günü tazeleyebileceğimiz ve gelecek nesilleri geleceğe imanla taşıyabileceğimiz bir motivasyon merkezi. Benim gözümde bu duygularla buraya gelenler, bu topraklardan çok şey alıp istifade eder. Milli ve manevi hissiyat adına tazelenip geri dönerler. Herkesin bu duyguları yaşama zeminine ulaşmasını diliyorum."

11 yıl önce