|

Barışa mahkumuz

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Başbakan Erdoğan''ın terörü bitirmek için başlatılan yeni sürece büyük destek verdiğini söyledi.

Yasemin Asan
00:00 - 31/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:33 - 30/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Barışa mahkumuz
Barışa mahkumuz

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, MİT'in koordinesinde İmralı görüşmeleriyle başlatılan PKK sorununun çözümüne yönelik yeni süreci değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın sürece çok büyük desteği bulunduğunu bildiren Sakık, ''Umudumuzu koruyoruz. Bu coğrafyaya kardeşlik gelecek'' dedi. Yeni sürecin kesintiye uğramadığını belirten Sakık, ''Süreç devam ediyor. Kesintiye uğraması gibi bir durum söz konusu değil. Savaş isteyenler kendi çocuklarını dağa göndersin. Biz savaş istemiyoruz'' dedi.

Yeni süreçte önceliğin 'tetikten el çekme' olduğunu vurgulayan Sakık, ''Sonrasında ise silahlar susmalı hatta silahlara tamamen veda edilmelidir'' dedi. Sakık, ''1999-2004 yılları arasında silahlar susmasına rağmen o dönemin aktörleri 5 yılı heba ettiler. Bizim de eksikliklerimiz oldu'' dedi.

ARTIK KANIN DURMASI LAZIM

Barış ikliminin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Sakık, şöyle konuştu: ''Artık kanın durması lazım. Hayatım boyunca hiç ümidimi yitirmedim. Bu coğrafyada bir gün kardeşliğin, barışın geleceğine her zaman inandım. Faili meçhuller yaşandığı, köy yakıldığı dönemlerde bile ümidimi yitirmedim. Umutlarımız bu günlerde daha da arttı ve yeşerdi. Çünkü barışın olgunlaştığı bir süreci yaşıyoruz.'

SİLAHLARA VEDA EDİLMELİDİR

Oslo-Habur sürecinin tekrar işletilmesine yönelik görüşmelerin İmralı'dan başlatılmasının doğru bir adım olduğunu dile getiren Sakık, 'Silahların susması değil silahlara veda edilmelidir'' dedi.Sakık, ''Çözüm dilini oluşturmalıyız. Kürtler kaderlerini bu topraklarla birleştirdi. Sen kendin için ne istiyorsan Kürtler de onu istiyor. Ortak vatanda bunları istiyoruz.''

Artık çözüme mahkumuz

Paris'te 3 PKK'lı kadının infaz edilmesine ilişkin sır perdesinin aydınlatılması gerektiğini belirten Sakık, ''Paris sürecinin de üstü örtülmemelidir. Bu kurşunlar barışa sıkılmıştır. Kurşunu sıkanla araştıran bir olduğu zaman pek aydınlatılmıyor' dedi. Sakık, ''Sorunun çözümünde geldiğimiz noktada dün mecburduk bugün mahkûmuz. Paris'teki o olay kat be kat artırdı bu mahkûmiyeti. Bu süreci barışa doğru yönlendirmek siyasi aktörlerin hakkı. Aktörler bu konuda çok önemlidir. Bu noktada el ele verildiği an emin olun çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Burası bizim ana yurdumuz. Barışın olduğu bir Türkiye'de korku olmayacak. Ben böyle bir Türkiye arzu ediyorum'' diye konuştu.


11 yıl önce