|

Başbakan Erdoğan'dan memura zam müjdesi

"Eşit işe eşit ücret" kararnamesini açıklayan Başbakan Erdoğan, en düşük memur maaşına 103 YTL, öğretmen ve memur maaşına 112 YTL, polis maaşına 161 YTL, teğmen maaşına 132 YTL ve araştırma görevlisi maaşına 171 YTL zam yapıldığını bildirdi.

Şamil Kucur
00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 01:52 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Başbakan Erdoğan'dan memura zam müjdesi
Başbakan Erdoğan'dan memura zam müjdesi

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Eşit işe eşit ücret" kararnamesini İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Başbakan Erdoğan, Murat Başesgioğlu ve Kemal Unakıtan'ın da katılımıyla Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "15 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına 103 YTL; memur, din görevlisi, öğretmen maaşına 112'şer YTL; astsubay çavuş maaşına 127 YTL, teğmen maaşına 132 YTL, polis memuru maaşını 161 YTL; araştırma görevlisi maaşına 171 YTL ve mühendismaaşına 264 YTL ilave ek ödeme getirildiğini" kaydetti.

EN DÜŞÜĞE YÜKSEK ZAM

Düşük aylık alan memur maaşlarında daha fazla artış sağlandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Böylece asgari geçim indiriminden kaynaklı artışlar hariç 2008 yılında en düşük memur maaşında yüzde 22,7, ortalama memur maaşında ise yüzde 18,5 oranında artışlar getirmiş oluyoruz" dedi. Erdoğan, yapılan zammın bütçeye 947 milyon YTL ek yük getireceğini açıkladı. Erdoğan, zammın döner sermaye gelirlerinden karşılanacağını ve bütçeye ek yük getirmeyeceğini dile getirdi.

HEDEF ÜCRET ADALETİ

Yapılan zamlarda ücret adalatini sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, "5,5 yıllık iktidarımız döneminde hiçbir zaman enflasyona kamu personelimizi memuruyla, işçisiyle ezdirmedik. Ayrıca kamu çalışanları arasında mümkün olduğunca ücret adaletini sağlamayı temel bir prensip olarak daima gözettik. Bu kapsamda, kamu personelinden ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla yaptığımız yasal bir düzenlemenin ayrıntılarını da şimdi sizlere bakan arkadaşlarımızla birlikte açıklıyoruz" dedi.

ŞARTLAR ZORLANDI

Erdoğan, bu düzenleme çerçevesinde aylıklarda yapılacak artış tutarlarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini ifade ederek "Bu belirleme yapılırken memurlarımızın hak ettikleri yaşam düzeyine kavuşabilmelerine imkan sağlamak üzere aylık artış tutarları mümkün olduğunca yüksek tutulmuştur" dedi.




Sorun masada çözülür

Başbakan Erdoğan'ın ek ödemelere ilişkin açıklamasına sendika başkanlarından ilk değerlendirme geldi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bu iyileştirmenin mutlu ettiğini memuru bir nebze rahatlattığını söyledi. Akyıldız, toplu görüşmelerdeki taleplerinde de ısrarcı olacaklarını hükümetin bu konuda da gerekli adımları atmasını beklediklerini de vurguladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da yapılan açıklamanın kendileri için de memnuniyet verici olduğunu söyledi. Gündoğdu aynı açılımları toplu görüşme masasındaki diğer talepleri için beklediklerini de sözlerine ekledi.

Öte yandan KESK'in toplu görüşme masasından ayrılmasıyla ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan, 'İşin 10. dakikasında çekilip gitmekle bu işi çözemezsiniz. Sokaktaki yürüyüşle bu sadece şova dönüşür. Oturursun masada, konuşursun. Biz millet adına buradayız. Bu tabloyu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yapabileceği ekstra bir destek olarak kamuda çalışan memura sunduk. 2009'la ilgili olarak gelecek olan zam oranı da belirlenecek. Daha sonra miktar olarak memura yansıyacak. Bu tablo ideal değil ama ülkemizin ekonomik şartları buna müsaade ediyor. Biz parayı idare edemezsek, bunun faturası millete ağır gelir. Millete ağır bir fatura çıkartmak istemiyoruz, böyle bir hakkımız da yok" diye cevap verdi.




16 yıl önce