|

Başbakanlık kriterleri

Erdoğan''ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra AK Parti''yi yönetecek ve başbakanlık görevini üstlenecek isimde aranan özellikler netleşti. Erdoğan, kendisinden sonra gelecek ismi ''Üç dönem kuralından dönüş yok'' mesajıyla işaret etti ve 4 özellik sıraladı: Uyumlu, partiyi idare edebilecek, partiyi genel seçime taşıyacak ve kucaklayıcı olacak

Aa
00:00 - 13/08/2014 الأربعاء
Güncelleme: 23:05 - 12/08/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
Başbakanlık kriterleri
Başbakanlık kriterleri

Türkiye''nin halk oylaması ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisinden sonra AK Parti ve hükümeti yönetecek ismi belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Önceki gün partisinin MKYK toplantısına başkanlık eden Erdoğan, kendisinden sonra gelecek isim için 3 dönem kuralı üzerinden mesaj verdi.

Toplantıda MKYK üyelerinden kimi başbakan olarak istediklerini yazılı olarak zarf içinde isteyen Erdoğan''ın, ''Biz değişimci partiyiz, Türkiye''yi de dönüştürüyoruz. Dolayısıyla üç dönem kuralından dönüş yok'' ifadelerini kullanması dikkati çekti. Toplantıda herhangi bir isim zikredilmezken, yeni genel başkan ve başbakan için kriterler dile getirildi. Erdoğan sonrası gelecek Genel Başkan ve Başbakan''ın, ''Partide ve kabinede uyumlu bir çalışma yürütecek, partiyi sevk ve idare edebelilecek, 2015 genel seçimlerine giderken AK Parti''yi meydanlara taşıyacak'' özellikleri olması gerekecek.

ERDOĞAN''IN İSTEDİĞİ ÖZELLİKLER

''Genel Başkan ve Başbakan aynı olmalı'' görüşünün ağırlık kazandığı MKYK toplantıda, kimin genel başkan ve başbakan olacağıyla ilgili kriterler Erdoğan tarafından dile getirildi. AK Parti kulislerinden edinilen bilgiye göre, Erdoğan, partisinin başına geçecek ve Başbakan olacak adayla ilgili kriterleri toplantıda kurul üyelerine açıkladı. Erdoğan, şu kriterleri sıraladı:

- Partide ve kabinede uyumlu bir çalışma yürütecek

- Partiyi sevk ve idare edebilecek

- 2015 genel seçimlerine giderken AK Parti''yi meydanlara taşıyacak

- Kucaklayıcı ve bütünleştirici olacak

ÜÇ DÖNEM KURALINDA KARARLI

Erdoğan, bu kriterleri sıralarken, olası Genel Başkan ve Başbakan adayının üç dönemi dolmakta olan isimlerin dışında olması gerektiğini de ifade etti. Erdoğan''ın, ''Biz değişimci partiyiz, Türkiye''yi de dönüştürüyoruz. Dolayısıyla üç dönem kuralından dönüş yok'' ifadelerini kullandığı öğrenildi. Toplantıda, Başbakan Erdoğan''ın da işaret ettiği gibi Genel Başkan ve Başbakan''ın aynı kişinin olması üzerinde duruldu. Partiyi 2015 seçimlerine en güçlü şekilde hazırlamak için Genel Başkan ve Başbakanın aynı kişi olması ağırlık kazandı.

ZARFLAR CUMA AÇILACAK

Başbakan Erdoğan, toplantıda genel başkanlık ve başbakanlık için MKYK üyelerinden yazılı ve tek isim olmak kaydıyla zarf içinde isim istedi. Zarfların cuma günü açılacağı belirtilen toplantıda, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin''in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün de istişare sürecine dahil edilmesini istediği Erdoğan''ın, önerileri dinlediği ancak herhangi bir yorumda bulunmadığı öğrenildi.

İstişareler sürüyor

Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyelerinin görüşünü alan ve kendisinden sonra partinin başına geçecek kişinin taşıyacağı kriterlerini açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, istişarelerini de sürdürüyor. 27 Ağustos''ta yapılacak olağanüstü kongreden önce isimleri belirleyerek tek gündem maddeli olağanüstü kongreye tek adayla gitmek gerektiğini belirten Erdoğan, bu ismin kim olacağına yönelik istişareler kapsamında yarın il başkanları, il belediye başkanları, kadın kolları ve gençlik kolları başkanları bir araya gelecek. Erdoğan, cuma günü ise önce milletvekilleriyle bir araya gelecek ardından da MKYK''yı toplayacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşüp görüşmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Yemin edene kadar göreve devam eder

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, YSK''nın 15 Ağustos''ta kesin sonuçları açıklamasıyla Başbakan Erdoğan''ın görevinin sona ereceği iddiasına cevabın Anayasa''da yazılı olduğunu söyledi.

TBMM üyesi bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmiş olması halinde doğacak hukuki sonuçlar konusunun, Anayasa seviyesinde düzenlendiğini anımsatan Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, seçilenin partisi ile ilişiğinin kesilmesi ve Meclis üyeliğinin sona ermesinin esas olduğunu ifade etti. İyimaya, ''Anayasa''daki yorum, yemin anına kadar Parlamento üyeliğinin ve Başbakanlığın devam edeceği anlamına gelmektedir. Bana göre, ortada bir sorun yoktur'' dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise ''101. maddenin çerçevesine baktığımızda ayın 28''inde mazbatasını alır o mazbatadan sonra Meclis''te yemin eder ve aynı gün göreve başladığı andan itibaren de istifa durumu gerçekleşir. Bu hüküm ancak o zaman icra eder, şu anda pratik bir anlamı yok'' değerlendirmesinde bulundu.


٪d سنوات قبل