|

BDP kuryelik yapıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, BDP'nin yaptığı çağrıyla ilgili "BDP öncelikle siyasi irade koyması gereken siyasi bir parti. Legal bir parti. Şuanda İmralı-Kandil arasında kuryelik yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Siyasi görevini alsın, siyasi muhatap haline gelsin." dedi.

Cihan
00:00 - 17/04/2013 mercredi
Güncelleme: 17:14 - 17/04/2013 mercredi
Yeni Şafak
BDP kuryelik yapıyor
BDP kuryelik yapıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK, iç ve dış gelişmeleri değerlendiriyor. Toplantı devam ederken açıklamalarda bulunan CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çözüm süreciyle ilgili BDP'nin CHP'ye yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine Koç, "BDP öncelikle siyasi irade koyması gereken siyasi bir parti. Legal bir parti. Şuanda İmralı-Kandil arasında kuryelik yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Siyasi görevini alsın, siyasi muhatap haline gelsin.Bir süreç varsa; o sürecin siyasi tarafı olsun. Ama şuanda sadece bir kurye görevi yapıyor. Neyle gidiyorlar, neyle geliyorlar; kim iletiyor, kim yardımcı oluyor? Sorunun o bölümünü yanıtsız bırakmakta haklıyım. Söylediklerimiz açık. Süreci de söylüyoruz. Kürt sorununu bileşenlerini de tarif ediyoruz. Çözümün, barışın, siyasal ve toplumsal uzlaşma zemininde, hukuk devleti kuralları içerisinede ve gerçekten demokratikleştirerek atılacağını söylüyoruz. Muammalarla değil, gizli kapaklı pazarlıklarla değil. Kuryelik yapanlara daha fazla birşey söylemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"FAZIL SAY'IN SÖYLEMİNİN İÇERİĞİNİ TARTIŞMAYA AÇMIYORUM"

Ceza alan Fazıl Say'ın söylemlerini düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendirip değerlendirmediğinin sorulması üzerine ise Koç, "Söylemin içeriğine girmedim. Herkesin, herşeyin, her kavramın kutsalı vardır. Yani bunlar çerçevesinde söylemedim. Ama bir kişinin, ben genel ifade özgürlüğü çerçevesi içerisinde değerlendiriyorum. Yani bunun bazı düşünceleri şiddete başvurmadan ifade etmenin, bugün KCK'dan tutuklu sanık kalmadı biliyorsunuz değil mi? Yani şu alan ifade özgürlüğü için uygun değildir, bu alan ifade özürlüğü için uygundur. Böyle bir kavram olmaz. Hukuk geneldir, hukuk özel alanlara indirildiği zaman özel düzenlemeler yapılması gündeme geldiği zaman hukuk olmaktan çıkar. Hukuk geneldir, genel doğruları vardır. O çerçevede söylüyorum. Söylemin içeriğini tartışmaya açmıyorum." karşılığını verdi.

"HANGİ İDDİANAME SENARYO, HANGİ İDDİANAME GERÇEK; SORGULANIR HALE GELDİ"

Bir başka soru üzerine de Koç, "CHP ile ilgili fikir yürüteceklerine kuryelik görevlerini yapsınlar. Şimdilik siyasi irade taşımıyorlar." dedi. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili iddianamenin kabulüne ilişkin soruya Koç, ortada bir takım iddialar bulunduğunu hatırlattı. Adli Tıp raporu olduğunu dile getiren Koç, doğru olan noktaları ile eleştirilen noktaları olduğuna dikkat çekti. Koç, şöyle devam etti: "Yaşadıklarımızın tümünü dikkate aldığınız zaman; hangi iddianamenin senaryo, hangi iddianamenin de gerçek payları var; bunlar Türkiye'de sorgulanır hale geldi. Yaşadığımız genel hukuk iklimi bakımından söylüyorum. Bir değerlendirme yapabilme durumunda değilim. Ama geneli bakımından bakıyorsunuz; hangisi senaryo hangisi gerçek bir iddianame olabilir, bu konuda bütün diğer davalarda olduğu gibi çelişkiler var."

"CHP KOMİSYONA ÜYE VERMEYECEK"

Çözüm sürecine ilişkin kurulması düşünülen komisyanla ilgili soruya Koç, "Şuanda hukuk dışı bir süreçteyiz. Kendileri bir komisyon kurulmasını BDP ile yeni siyasi müttefikleriyle kabul ettiler ki 4 ay öncesinde biliyorsunuz teröristle kucaklaşanla aynı çatı altında olmam diyen şimdi kol kola yürümeyi siyasi izdivaç olarak topluma sunabiliyor. Bunu da gördük. Kendi kendilerine komisyon oluşturacaklar, öyle gözüküyor. CHP komisyona üye vermeyecek." karşılığını verdi.

il y a 11 ans