|

Belediye başkanından eşinin yeğenine kıyak

Trabzon Belediye Başkanı Canalioğlu'na, 'Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi ihalesine fesat karıştırdığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 8 müteahhitin katıldığı ihalede, en düşük teklifi veren firma elendi. İhale, 9 milyon liraya Osman Seher Akşehir'de kaldı. Ancak ihaleden sonra Akşehir adına işi yapan Zafer Algan'ın, Canalioğlu'nun eşinin yeğeni olduğu ortaya çıktı.

Ali Oktay
00:00 - 13/03/2009 Cuma
Güncelleme: 23:32 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Belediye başkanından eşinin yeğenine kıyak
Belediye başkanından eşinin yeğenine kıyak

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'ndan eşe dosta görülmemiş kıyak. Başkan'ın ihalelerde daha düşük teklif verenler olduğu halde eşinin yeğeni Zafer Algan'ı kayırdığı ortaya çıktı. Algan, iddialara göre, il genelinde belediye tarafından açılan bazı ihalelerde büyük rant sağlıyor. İki yıl önce bir kültür merkezinin ihalesini de Osman Seher Akşehir adına alıp inşaatın başında duran yeğen Algan'ın, Karşıyaka Çocuk Parkı'nı da yaptığı anlaşıldı.

DÜŞÜK TEKLİF KAZANAMADI

Trabzon Belediyesi, 1 Kasım 2007 günü, İskenderpaşa Mahallesi'nde 10 bin metrekare üzerine kurulması planlanan 'Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nin inşaat işini, açık ihaleye çıkardı. İhaleye 8 ayrı firma katıldı. Ancak ihaleye katılan 4 firma yeterli görülmeyerek elendi, kalan 4 firma yarıştı. Sonuçta ihaleyi 9 milyon 245 bin lira bedelle Osman Seher Akşehir adlı işadamı kazandı. Halbuki ihaleye katılan 'Ek-ra İnşaat Mimarlık' şirketi ise 8 milyon 470 bin lirayla daha düşük teklif vermişti.

Ancak Trabzon Belediyesi, yaklaşık 1 milyon lira kadar daha düşük teklif veren Ek-ra İnşaat'a, kültür merkezinin inşaat işini vermedi. Belediye bu ihaleden 1 milyon lira karlı çıkacağı halde Ek-ra İnşaat'a ihaleyi vermeme gerekçesini, "Geçerli 4 tekliften Ek-ra İnşaat'ın verdiği teklifin aşırı düşük teklif olması nedeniyle sorgulanmasına karar verildi ve bu firmaya yazı yazıldı. Gelen cevaba göre yapılan incelemede, imalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik çözümlerini, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşulların neler olduğu, teklif edilen yapım işinin özgünlüğü konularında hiçbir bilgi verilmediğinden dolayı teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir' şeklinde açıkladı.

Ek-ra İnşaat, düşük teklif verdiği halde kazanamaması nedeniyle belediyeye itirazda bulundu. Ancak itirazı da kabul edilmedi.

BAŞVURUYU ALGAN YAPTI

Ekra-İnşaat'ın düşük teklifi değerlendirme dışı bırakıldığında geriye Osman Seher Akşehir ile Yapı Tek. İnşaat firmasının 9 milyon 552 bin liralık teklifi kaldı. Trabzon Belediyesi de kültür merkezinin yapım işini Osman Seher Akşehir'e verdi. Ancak Osman Seher Akşehir, kazandığı ihalenin başvurusunu kendisi yapmadı. Akşehir'in adına ihale formunu 30 Ekim 2007 günü Zafer Algan, Trabzon Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nden katılım payı ödeyerek satın aldı.

Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nin yaklaşık maliyeti, inşaat, mekanik işler ve elektrik dahil olmak üzere 12 milyon 383 bin liraya mal oldu. Zafer Algan, Osman Seher Akşehir'in vekaletiyle ihaleyi kazandıktan sonra kültür merkezi inşaatının başına geçti.


Karşıyaka Çocuk Parkı'nı da o yaptı

Zafer Algan'ın, Osman Seher Akşehir'in yanında sigortalı olarak çalışıp çalışmadığı merak uyandırırken yeğen Algan'ın, geçen yıl Ağustos ayında yine belediyenin ihaleye açtığı başka bir işi yaptığı da ortaya çıktı. Yeğen Zafer Algan, CHP lideri Deniz Baykal'ın da katıldığı törenle açılışı yapılan Karşıyaka Çocuk Parkı'nın inşaat işini de üstlenmişti. Trabzon'da Belediye Başkanı'nın yeğeni Zafer Algan'ın, bundan sonraki ihalelere de katılacağı konuşuluyor.


Eşinin yeğeni çıktı

Zafer Algan'ın, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun eşinin ağabeyi Nizamettin Algan'ın oğlu olduğu ortaya çıktı. Osman Seher Akşehir'in inşaatın başında görevlendirdiği Zafer Algan'ın 'altyüklenici' yani taşeron firma olma ihtimali, ihale sözleşmesine göre mümkün değildi. Bunun yanında ihaleyi kazanan Osman Seher Akşehir'in ihaleyi kaybeden diğer şirketlerinin de kendisine ait olduğu iddia edildi. Dolayısıyla Er-ka İnşaat'ın bu ihaleyi kazanması zor gibi görünüyordu.


12 yıl hapis isteniyor

Müfettiş raporlarını değerlendiren İçişleri Bakanlığı'nın, yargılama için gereken izni verdiği, Başkan Canalioğlu'nun 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 12 yıl hapis istemiyle yargıla-nabileceği belirtildi.



15 yıl önce