|

'Ben de 28 Şubat'ın mağdurlarındanım'

İha
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 12:46 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
'Ben de 28 Şubat'ın mağdurlarındanım'
'Ben de 28 Şubat'ın mağdurlarındanım'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 28 Şubat sürecinde görevden alındığını belirterek, "Ben 28 Şubat'ı yakından yaşayanlardan birisiyim. O zaman rektördüm, 28 Şubat süreci içinde görevden alındık. Şu andaki soruşturmayla ilgili esasen bütün dileğimiz Türkiye'nin normalleşmesi. Demokrasinin yerleştiği ve derinleştiği bir ülke olalım" diye konuştu.

Beşir Atalay ayrıca Suriye'den Türkiye'ye sığınan 25 bin civarındaki sığınmacı için Birleşmiş Milletlerden (BM) insani yardım kabul etmeye başladığını, bunun bu şekilde devam edeceğini, diğer ülkelerle de insani yardım için ikili görüşmeler yapılacağını açıkladı.

Partisinin il kongresine katılmak üzere Balıkesir'e gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Valiliği ziyaret etti. Balıkesir'e dün gece gelen ve geceyi burada geçiren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Balıkesir Valililiğine ziyaretinde resmi tören ile karşılandı. Vali Yılmaz Arslan, milletvekilleri, vali yardımcıları, emniyet müdürü ve jandarma komutanı tarafından karşılanan Beşir Atalay Valilik Şeref Defterini imzaladı. Valilik makamında Balıkesir ziyaretiyle ilgili konuşan Beşir Atalay, gazetecilerin 28

Şubat soruşturması ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı. Hükümet olarak bütün dileklerinin ve gayretlerinin Türkiye'nin normalleşmesi ve demokrasinin derinleşmesi olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kendisinin de 28 Şubat sürecini yakından yaşadığını, o süreçte rektörlük görevinden alındığını anlattı. Süleyman Demirel ile ilgili bir soru üzerine ise, "28 Şubat sürecinde Sayın Demirel'in sorumluluğunu paylaşmayan yoktur" diyerek dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de 28 Şubat sürecinden sorumlu olduğunu ifade etti. 28 Şubat soruşturmasının yürüyen bir yargı süreci olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay şunları söyledi:

"Bu yürüyen bir yargı süreci, çok önceden başlamıştı. Bizim hükümet olarak bütün kaygımız bu konularda her şey hukukun içinde olsun. Biz bir hukuk devletiyiz. Her şey hukukun içinde ve adaletli şekilde yürüsün. Yoksa 28 Şubatla ilgili söylenecek çok şey var. Geçen hafta mecliste de bir komisyon kuruldu. Türkiye'de darbelerin ve benzer girişimlerin araştırılması, cumhuriyet tarihimiz dönemindeki. Meclis bu olağan üstülükleri araştırmak üzere bir komisyon kurdu. 28 Şubat da zaten onlardan birisi. Doğrusu ben 28 Şubat'ı yakından yaşayanlardan birisiyim. Rektördüm o zaman, 28 Şubat süreci içinde görevden alındık, pek çok soruşturmalar vs. O dönemi öyle yaşayan birisiyim. Yani bütün olağan üstülükler araştırılacak mecliste de, böyle de bir yargı yolu var. Esasen bütün dileğimiz şu, yargı bu süreçleri yürütürken bir anlamda Türkiye'nin normalleşmesi, artık bu tür şeylerin bitmesi. Yani ne o tür gelişmeler olsun, ne de bunların araştırılması, yargılanması gibi şeyler gündemimizden kalksın artık. Demokrasinin yerleştiği, derinleştiği bir ülke olalım. Normal bir ülke olalım. Bütün dileğimiz budur. 28 Şubat sürecinde Sayın Demirel'in sorumluluğunu paylaşmayan yoktur."

SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN BM'DEN İNSANİ YARDIM

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yine bir soru üzerine Suriye ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Bu konuda ilgili bakanlıkların gerekli açıklamaları yaptığını söyleyen Beşir Atalay geçtiğimiz günlerde BM Barış Elçisi Kofi Annan ile sınırdaki ziyaretlerini hatırlattı. Annan'ın yaşanan insani dramı bizzat gördüğünü kaydeden Beşir Atalay, BM İnsani Yardım Biriminden Türkiye'deki 25 bin sığınmacıyla ilgili insani yardım kabul etmeye başladıklarını, bu yardımların devam edeceğini açıkladı. Başbakan

Yardımcısı Beşir Atalay, "Geçen hafta bölgede Sayın Annan gelmişti, ben de gitmiştim. Suriye'de büyük bir insanlık dram yaşanıyor. Şu anda Türkiye'de 25 bin kişi var, iaşeleriyle ilgili Türkiye bu konuda belli bir harcama yaptı, üzerine düşeni yaptı, yapıyor, yapacağız. Bu insani bir görev. Biz bunu daha önce Kuzey Irak'tan gelenler için de yaptık, Bulgaristan'dan gelenler için de yaptık. Şimdi de burada. Türkiye bu konularda daima fedakarlık yapmıştır. Ama şu anda sayı arttığı için Birleşmiş Milletler ile bu görüşülüyor, Birleşmiş Milletler İnsani Biriminden yardım kabul edilmeye başlandı, yardımlaşma başladı. Şu anda o şekilde devam edecek. Birleşmiş Milletler dışında ikili olarak da değişik ülkelerden bu konuda yardım alınacak, çalışmalar sürüyor" dedi.

Beşir Atalay, bir soru üzerine, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geriye dönüş hazırlığı ve hareketiyle ilgili bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Atalay, "Daha erken, böyle bir çalışma yok" dedi.

Vali Yılmaz Arslan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a Balıkesir'i ziyaretinin anısına yöresel el dokuması Yağcıbedir Halısı ile Balıkesir'e özel Zambak kolonyası hediye etti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da daha önce İçişleri Bakanı iken mahiyetinde Genel Sekreteri olarak görev yapan Vali Yılmaz Arslan'ı ziyaret etme imkanı bulduğu için memnun olduğunu belirterek Vali Arslan'a bir şilt verdi. Beşir Atalay valilik makamında kendisine ikram edilen zeytin ve zeytinyağından da tattı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Balıkesir'deki temasları sürüyor.

12 yıl önce