|

Biz gereğini yaptık top mahkemede

Meclis'te kabul edilen 3'üncü yargı paketi, sanıklar için hakimlerin vereceği 'adli kontrol' kararında 2 yıllık üst sınırı kaldırdı. 'Tutuklama yerine adli kontrol' uygulamasının genişletilmesiyle gözler cezaevindeki milletvekillerinin durumuna çevrildi 'Tutuklamanın cezalandırmaya dönüştürülmemesi' gereğine işaret eden Meclis Başkanı Çiçek, gerekli yasal düzenlemenin yapıldığına dikkat çekerek, "Ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır. Ümit ederim, sorun çözülür" dedi

İlhan Toprak
00:00 - 6/07/2012 Cuma
Güncelleme: 23:35 - 5/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Biz gereğini yaptık top mahkemede
Biz gereğini yaptık top mahkemede

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekillerine ilişkin değerlendirmesinde, 3'üncü yargı paketine işaret ederek, "Yargı makamları istiyorsa tutuklu milletvekilleri bakımından da adli kontrol gibi, gerçekten çağdaş bir tedbiri uygulamaya koyabilecektir. Ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır" dedi. 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı faaliyetleri hakkında Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Çiçek, önemli açıklamalarda bulundu. Tutuklu vekillerin durumuna ilişkin soru üzerine Çiçek, 8 milletvekiliyle ilgili yaşanan sıkıntının henüz parlamento oluşmadan, seçim sürecinde ortaya çıktığına işaret etti. "Konunun iki yönü var. Biri yargıda olan kısmıdır. İyi işleyen bir demokraside, hukuk sisteminde, yargıya intikal eden konunun, yargı tarafından çözülmesi esastır. Görülmekte olan dava ile ilgili yasamanın neler yapabileceği bellidir. Temennimiz, yargının bu sorunu çözmesi ve sonlandırmasıdır. Maalesef bu mümkün olmadı. Yargının çözemediği sorun, siyasi bir kriz olarak bizim karşımıza çıktı" diyen Çiçek, kendisinin yetkili olmadığı halde sorunun çözümü için çalıştığını kaydetti.

PEHLİVAN TEFRİKASINA DÖNÜŞTÜ

Değerlendirmeler sonucunda sorunun iki şekilde çözülebileceğinin görüldüğünü aktaran Cemil Çiçek, "Ya yargı çözecek ya da yargının uyguladığı kuralı değişeceksiniz. Yargı nasıl çözecek? Davayı biran ön önce sonlandırmak suretiyle. Ama bu davalar uzun sürdü. Karmaşık, çok sanıklı dosyalar. Bu davalar sonlanamadı. Birleştirilerek de pehlivan tefrikasına dönüştürüldü" dedi. Vekillerin tahliye edilmiş olması halinde sorunun halledilmiş olacağını ifade eden Çiçek, "Tahliye edilerek çözülebilirdi ama burada da zorluk, bir mahkeme tahliye eder diğeri devamını ister. Dört ayrı mahkeme. Mahkeme ne karar vererek davayı sonuçlandırdı ne de tahliye suretiyle bu sorunu çözebildi" ifadelerini kullandı. "Geriye kural koymak, değiştirmek kalıyor" diyen Çiçek, milletvekillerinin Özel Yetkili Mahkemeler tarafından tutuklanmasından rahatsız olan Meclis'in kanunun değiştirerek bu rahatsızlığı ortaya koyduğunu belirtti.

TUTUKLAMA MAHKUMİYET HALİNİ ALMASIN

"Tutuklama bir tedbirdir. Tedbir mahkumiyete dönüşmemeli. Yargıçlarımızın da yasaların ruhunu iyi anlamaları gerekiyor" diyen Meclis Başkanı, yasalaşan 3'üncü yargı paketine işaret ederek, hakimlerin tutuklu kişiler için artık 'adli kontrol' seçeneğini uygulayabileceğini vurguladı. Çiçek, şunları söyledi: "Günümüz dünyasında Ankara'nın bir ilçesinde verilen karar, 2 saat sonra Brüksel'de yankı buluyor. Türkiye'nin itibarı için önemli. Kimse de artık, 'Ben yaptım, tutuklarım' gibi bir yola tevessül etmemeli. Yargının, yasama organı olarak koyduğumuz kuralın, değişiklin mesajını, felsefesini iyi anlaması gerekiyor. Ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır."


Başkanlık için konsensus vurgusu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, basın toplantısında 'başkanlık sistemi'ne ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin, "Anayasa çalışmaları nasıl gidiyor? Başkanlık sisteminin tartışılabileceğini söylemiştiniz, özerklik ya da federasyonu da tartışılabilir mi?" sorusu üzerine Çiçek, "Başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistem de tartışılabilir. Başka konular da tartışılabilecektir ama sonuçta dört partinin uzlaşarak bir karara varması gerekiyor. Tek başına görüş, uzlaşma komisyonda sonuç almaya yetmez" dedi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Meclis tatiline rağmen çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Çiçek, "Herkes fikrini orada söyleyecek ama oradan uzlaşılarak çıkılacaktır" şeklinde görüş beyan etti.


Eleştiriler hep Meclis'e

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de en rahat eleştirilen kurumun TBMM olduğunu ifade ederek, "Biz bundan rahatsız değiliz. Ancak ne zaman bu kurumun daha iyi çalışması yönünde bir çaba söz konusu olduğunda, hemen bardağın boş tarafından bakılır, vur abalıya... Önüne gelen Meclis'e eleştiri getirir. Haklı olanlara hiç itirazımız yok. Ama insafla bir şeyin değerlendirilmesi lazım" dedi. Meclis'i son 1 yıllık süre içinde 413 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisini veren Çiçek, "İyi mi kötü mü bunu bilemem, idarenin işleyişinden, insanımızın kestirme çözüm arayışından mı başka nedenlerden mi, bilemem. İş günü olarak ele alındığında ise günlük ortalama 2 bin 350 kişinin Meclis'i ziyaret ettiği görülmektedir. Bazı günlerde ise ziyaretçi sayısı on binin üstüne çıkıyor. Özellikle grup toplantıları olduğu gün 7 binden aşağı düşmüyor" diye konuştu.



12 yıl önce