|

Bozdağ'dan 'tekke ve zaviye' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tekke ve zaviyelerle ilgili ''Tartışmayı çok başka yerlere götürmek yerine ana noktada sorunun doğduğu yerde tartışmayı yapmak, çözümü kolaylaştıracak, başka adımların atmasını da kolaylaştıracaktır'' dedi.

İha
00:00 - 22/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 20:37 - 22/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Bozdağ'dan 'tekke ve zaviye' açıklaması
Bozdağ'dan 'tekke ve zaviye' açıklaması

Çorum''da Muharrem ayı nedeniyle düzenlenen iftar yemeğine katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, meselenin doğru zeminde tartışılması çağrısında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir hususu dile getirdiğini ancak yanlış anlaşıldığını dile getiren Bozdağ, ''Benim dediğim şu. Biz sıkıntıları doğuran nedenleri bilirsek o nedenle ilgili tartışmaları da doğru zeminde yapabiliriz. Hemen gazeteler ve televizyonlar ''Tekke ve zaviyeleri AK Parti yeniden açıyor'' diye haber yapmaya başladılar. Bizim kanunlarımız arasında 677 sayılı kanun var. ''Şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik çelebilik, babalık, emirlik halifelik'' bu sıfatları kullanmak ve bu sıfatlara ait elbiseleri kisveleri giymek ve bunlara hizmet etmek yasaktır. Hizmet edenlere şu kadar hapis şu kadar sürgün cezası verilir diyor. Böyle bir kanun var. Gelin biz burada muvaza yapacağımıza bu meseleyi doğru zeminde tartışalım'' dedi.

Bu sıfatların büyük bir kısmının ''Alevi Bektaşi'' geleneğinde olan insanların kullandığı sıfatlar olduğuna dikkat çeken Bozdağ, ''Kanun yasaklıyor. Bu sıfatlara dair kıyafetleri de yasaklıyor. Bunlara dair hizmet vermeyi de yasaklıyor. Bu burada dururken bunu yokmuş gibi bizim yapma imkanız yok. Bu tartışmayı doğru zeminde doğru biçimde yapmalıyız. Buradan başka anlamlar çıkarmak fevkalade yanlış olur. Şimdi bu sıfatlar kullanılıyor mu? Ben Durmuş dede dedim mi? Dedem geldi dua yaptı mı? Bu burada yazıyor yazmasından başka sonuç var mı?. Yok. Efendi diyor muyuz; diyoruz. Çelebi diyor muyuz; diyoruz. Şeyhim diyor muyuz; hepsini kullanıyoruz. O zaman bizim bu noktada tartışmayı çok başka yerlere götürmek yerine bana göre ana noktada sorunun doğduğu yerde tartışmayı yapmak çözümü kolaylaştıracak. Başka adımların atılmasını da kolaylaştıracaktır'' ifadelerini kullandı.

11 yıl önce