|

Bunun cezasını misliyle vereceğiz

Reyhanlı'da şehit edilenlerin kanının yerde kalmayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Büyük devletler, soğukkanlılıkla hareket eder. Kendilerine yapılanın cezasını misliyle verir ama vakti zamanı gelince verirler. Kimsenin tereddüdü olmasın' dedi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 13/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:28 - 13/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Bunun cezasını misliyle vereceğiz
Bunun cezasını misliyle vereceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yakınlarını kaybeden annelerin, yakınlarını kaybeden tüm kardeşlerimizin acısını en az onlar kadar yüreğimizde hissediyor, onların acısını paylaşıyoruz. Milletçe gerçekten büyük bir hüzün içindeyiz. Allah'ın izniyle, milletimizin dirayetiyle, sabırla, soğukkanlılıkla, en önemlisi de birlikle, beraberlikle, tek yürek olarak bu acıyı aşacak, böyle acıların yaşanmasının da önüne geçeceğiz' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen 'Analar Ağlamasın' temalı Anneler Günü programına katıldı. Erdoğan buradaki konuşmasında Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara değindi.

ANNELER GÜNÜMÜZ BURUK GEÇTİ

Başbakan Erdoğan, 'Maalesef bugün bir Anneler Günü'nü daha burukluk içerisinde idrak ediyoruz. Dün Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve PTT binalarının önünde iki bomba yüklü aracın patlaması sonucu 46 kardeşimizi kaybettik. 19'u ağır olmak üzere 55 kardeşimiz de halen hastanede tedavi altında. Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın tüm birimleri teyakkuza geçti. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz, hadisenin aydınlatılması için çalışmalarını anında başlattı. İçişleri ve Adalet bakanlıklarımız olay anından itibaren çalışıyorlar' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN SABRI TEST EDİLİYOR'

Başbakan Erdoğan, şu ifadeleri kaydetti: 'Bizi, Türkiye'yi Suriye'deki kanlı bataklığın içine çekme yönündeki her provokasyon, her tahrik eylemi karşısında son derece dikkatli, hassas ve son derece soğuk kanlı olmak zorundayız. Büyük devlet, hadiseler karşısında soğukkanlılığını muhafaza edebilen, aklı selim ile düşünebilen devlettir. Suriye'de bu kanlı sürecin başladığı andan itibaren, uçak hadisesi ile sınır ilkelerimize yönelik ihlallerle, Cilvegözü Sınır Kapısı saldırısı ile Türkiye'nin sabrı, soğukkanlılığı adeta test ediliyor. Türkiye bu tür provokasyonlarla adeta kirli bir senaryonun içinde çekilmek isteniyor. Özellikle Hatay'da bir takım hassasiyetleri tahrik ederek kaos oluşturmak isteniyor' şeklinde konuştu.

Tahriklere kapılmayın

Tüm Türkiye'ye seslendiğini ifade eden Erdoğan, 'Buradan Hatay ve Reyhanlı'daki kardeşlerime, 76 milyon vatandaşıma sesleniyorum: lütfen tahriklere karşı dikkatli olun. Kışkırtıcı, ayrımcı, fırsatçı tavırlara lütfen prim vermeyin. Reyhanlı'daki kardeşlerim, Anneler Günü'nü hüzün içinde kutladı. Birileri de 'bu cenaze merasimlerini geciktiremez misiniz' diye haberler gönderdi. Onlar bu oyuna gelmediler, çünkü onlar şov peşindeydiler. Geciktirmediler ve insani ve İslami görevlerini birlikte yaptılar. Şunu herkes bilsin ki Türkiye, en başından beri yanı başındaki bu insanlık dışı hadiselere sessiz kalsaydı bile bu tahrikler yapılacak, Türkiye'yi tuzağa çekmek yönünde bu saldırılar yine gerçekleşecekti. Bu saldırılar, Suriye politikamıza yönelik saldırılar değil, bölgede güçlenen, gücünü hissettiren Türkiye'ye yönelik saldırılardır' dedi.

Soğukkanlılığımızı yitirmeyeceğiz

Türkiye'yi provoke etme girişimlerin karşısında serinkanlı olduklarını ifade eden Erdoğan, 'Bundan sonra da soğukkanlılığımızı muhafaza edeceğiz. Soğukkanlılığımızı yitirerek, bizi çekmek istedikleri tuzağa düşmeyeceğiz. Suriye'deki mesele AK Parti'nin meselesi değil, Türkiye'nin meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin meselesidir. Düşürülen uçak, AK Partinin uçağı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uçağıdır. Şehit edilen memurlar AK Partinin memurları değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin polisleri, memurlarıdır. Askerlerimiz TSK'nın askerleridir, bu milletin askerleridir. Alçakça katledilen masum insanlar AK Parti teşkilatının mensupları değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır' dedi.

Annelerden dua bekliyoruz

Türkiye içinde ve dışında, annelerin ağlamasını isteyenler olabileceğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: 'Annelerin gözyaşını kendi kazançları olarak görenler olabilir. Anneler ağladıkça, anneler evlat acısı çektikçe, bundan kendilerine çıkar devşirenler olabilir. Anelerin gözyaşını dindirmenin mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Annelerin duası makbuldür. Bütün annelerden dua bekliyoruz.

Bu zor zamanları aşmak, istikrarı, güvenliği, huzuru sarsılmaz şekilde inşa etmek için bütün annelerin hayır dualarını istiyoruz.'

Muhalefet saldırıyı fırsata çevirmek istiyor

Muhalefeti eleştiren Erdoğan, 'Bu tür hadiselerin ardından adeta suçluyu korurcasına, adeta suçlunun üzerini örtercesine hükümeti, AK Parti dış politikasını hedef almak tam anlamıyla fırsatçılıktır, Türkiye düşmanlarının ekmeğine yağ sürmektir. Bugün bir olmak zorundayız. Beraber olmak zorundayız. Bugün 76 milyon acıyı paylaşmak, saldırılara birlikte göğüs germek, tüm dünyaya birlik fotoğrafı sunmak zorundayız. Bugün 'ben demiştim' diye ortalıkta böbürlenme günü değildir' dedi.

Yapanların cezası misliyle verilecek

'Suriye politikamızın yanlış olduğunu söyleyenler var. Gözümüzün önünde ölen bebeklere sessiz mi kalalım? Eğer bu yaşananlara sessiz kalacaksam, susacaksam batsın böyle siyaset, batsın böyle dış politika' şeklinde konuştu. Reyhanlı'da şehit edilenlerin kanının yerde kalmayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Büyük devletler, soğukkanlılıkla hareket eder. Kendilerine yapılanın cezasını misliyle verir ama vakti zamanı gelince verirler. Kimsenin tereddüdü olmasın' dedi. Türkiye'nin bir batağın içine sürüklenmek istediğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin saldırganların oyununa gelmeyeceğini ifade etti.

Saldırının amacı milletin içine nifak fitne sokmak

Saldırıların amacının milletin içine nifak ve fitne sokmak olduğunu söyleyen Başbakan, 'Buna izin vermeyeceğiz. Terörün de Türkiye düşmanlarının da Türkiye'nin birlik fotoğrafını kirletmelerine müsaade etmeyeceğiz. Hassasiyetlerin kaşınmasına, farklılıkları bir husumete çevrilmesine göz yummayacağız. Herkes ama herkes soğukkanlı olmak, aklı selim ile hareket etmek zorundadır. Birilerinin Şam'daki canilerle, gayri meşru yönetimle gönül bağı olabilir. Ama biz buna izin vermeyeceğiz' ifadelerini kaydetti.


11 yıl önce