|

Çankaya bildirisi

Yargıtay, ardından da Danıştay Başkanlar Kurulu'nun yayınladığı siyasi içerikli bildirilerin ardından gerilen ortam Çankaya bildirisi ile sona erdi. Bu tür çıkışların ülke istikrarına zarar verdiğini belirten Gül, Türk halkının fedakarlığı ile sağlanan istikrarı hedef alan tahribatlardan kaçınılmasını istedi.

Haber Merkezi
00:00 - 27/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:10 - 27/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Çankaya bildirisi
Çankaya bildirisi

Yargıtay ve Danıştay Başkanlar Kurulu tarafından yayınlanan siyasi içerikli bildirer ile Başbakan Erdoğan'ın 'Durumdan vaziye çıkarılıyor' açıklaması ile Ankara'da yükselen tansiyon, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesiyle son buldu. Güne bir bildiri yayınlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra krize neden olan Yargıtay Bİldirisi ile ilgili olarak Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i Çankaya'da kabul etti.

Adap ve düzey uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, “telafisi mümkün olmayan tahribat yaratılmamasını” istedi, “Yakından izliyorum, temaslarım devam ediyor” dedi.

TEMASLARIM SÜRECEK

Cumhurbaşkanı Gül, dün yaptığı yazılı açıklamada son aylarda yoğunlaşan siyasi ve hukuki tartışmaları yakından izlediğini, “dinamik bir demokrasisi” olan Türkiye'de, milleti ve dünyayı doğrudan ilgilendiren her konunun, toplumun bütün kesimlerince en geniş ve açık biçimde tartışılması doğal, gerekli ve yararlı olduğunu ifade etti. Bu tartışmalarda ortaya atılan görüşlerin geçerliliğini ve haklılığını kamuoyunun sağduyusunun en isabetli biçimde tayin edeceğini kaydeden Gül, “Ancak, sözkonusu tartışmaların Anayasamızın temel ilkelerini, ulusal çıkarlarımızı ve itibarımızı, milli birlik ve beraberliğimizi, ekonomik ve siyasi istikrarımızı zedeleyebilecek boyutlara varmamasına ve bunun gerektirdiği adap, usül ve düzeye özen göstermek sorumluluk duygu ve bilincine sahip bütün kişi ve kurumlar için geçerli olan bir görevdir” dedi.

İSTİKRAR UYARISI

Gül açıklamasında, son aylarda anayasal kurumların temsilcileriyle yaptığı düzenli görüşmelere ilaveten, TBMM'de temsil edilen veya TBMM dışında kalan siyasi parti liderleri ve başta ekonomik ve sosyal örgütler, basın ve düşünce kuruluşları olmak üzere sivil toplum temsilcileriyle ayrı ayrı veya birlikte bir dizi görüşme yaptığını hatırlatırken sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu görüşmelerimde, yukarıdaki çerçevede çeşitli düşüncelerimi ve bunlara bağlı kaygı, telkin ve tavsiyelerimi muhataplarıma gayet açık bir şekilde iletmiş bulunmaktayım. Bunların büyük bölümünü çeşitli vesilelerle yaptığım konuşmalar, yazılı açıklamalar ve demeçler yoluyla kamuoyu ile esasen paylaşmış olduğum malumdur. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, küresel ve bölgesel planda, önemli siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olunan bu kritik dönemde ülkemizde yaşanan olaylar ile ilgili siyasi ve hukuki tartışmaların halkımızın fedakarlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımlarımızın aşınmasına ve Türkiye'nin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemelidir. Temaslarım devam etmektedir ve edecektir.”


Yargı reform paketi de gündeme geldi

Yargı ve hükümet arasındaki gerginliğe el koyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu kapsamda ilk olarak Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'le bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Gerçekce'nin görüşmede yargı reformu paketini de gündeme getirdiği öğrenildi.




16 yıl önce