|

CHP'den Irak ziyareti açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdikleri tarihi Irak ziyaretini, "Irak''a umutlu gittik, Irak''tan memnun ve mutlu olarak döndük. Biz Türkiye için gittik CHP için gitmedik." sözleriyle değerlendirdi.

Cihan
00:00 - 23/08/2013 Cuma
Güncelleme: 18:30 - 23/08/2013 Cuma
Yeni Şafak
CHP'den Irak ziyareti açıklaması
CHP'den Irak ziyareti açıklaması

Faruk Loğoğlu, Esenboğa Havalimanı''nda parti olarak gerçekleştirdikleri Irak seyahatini değerlendiren bir açıklama yaptı. Çok yoğun ilgi ve konukseverlik, yüksek düzeyde kabul gördüklerine anlatan Loğoğlu, Türkiye Irak ilişkileri bakımından ferahlatıcı ve verimli ziyaret yaptıklarını söyledi.

Loğoğlu, "Bu seviyedeki ziyaretin devlet başkanları için bile uygulanmadığını söylediler." diyerek ziyaret süresince yaşadıklarını aktardı.

CHP olarak Irak'ta dostluk, iyi niyet iyi ilişkiler arzusu içinde olan bir Irak, ilişkilerini çok daha ileri götürmek isteyen bir Irak, 'kapılarımız ardına kadar açık' diyen bir Irak bulduklarını dile getiren Loğoğlu, "Ancak bugün ki hükümetin Irak''a yaklaşımını değişik açılardan eleştiren bir Irak hükümeti bulduk. Bize Irak olarak sadece Türkiye ile dost olmak istemiyor. Aynı zamanda 'Türkiye''nin örneğin bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir konumdayız' diyorlar. 'Açık kapılarımız varken Türk hükümeti pencereden girmeyi tercih ediyor' diyorlar. Eleştiriler daha çok Irak'ın iç işlerine müdahale noktasında toplanıyor. Bu bağlamda ellerinde bilgiler hatta belgeler olduğunu ifade eden Iraklı yetkililer oldu. Ama hükümete yönelik eleştiriler ötesinde bütün yetkiler Türkiye Irak halkının dostluk ve kardeşliğini ön plana çıkartıyor. Bütün görüşmelerimizde su meselesini ciddi bir mesele olarak gündeme getirdiler." açıklamasını yaptı.

ZİYARETİN SONUÇLARI

Faruk Loğoğlu, Irak ziyaretinin sonuçlarını da işadamlarının ön plana çıkması olarak yorumladı. Türk hükümetinin Irak makamları tarafından olumsuz algılanan politikasının faturasını Türk işadamlarının ödediğini öne süren Loğoğlu, "Irak''ın bütün sathında büyük projelere imza atmış Türk işadamlarından övgüyle söz eden Irak yetkililer, daha büyük projeler için işadamlarının önünü Türk hükümetinin tutumu nedeniyle değişik zorluklar çıkartıyorlar. Biz bunu aşmak için Maliki başta olmak üzere işadamlarının hükümeti değil Türk halkını temsil ettiklerini vurguladık.'' dedi.

Türkiye ile Irak''ta karşılıklı iş yapan işadamlarının aralarındaki iletişimi sürekli hale getirecek bir yapı oluşturmak istediklerini belirten Loğoğlu, hükümet olmadıkları için gayrı resmi olacak bu yapının sorumlusunun Erdoğan Toprak olacağını ifade etti.

"IRAK''TA 500 MİLYAR DOLARLIK ALTYAPI PROJELERİ VAR"

CHP''li Faruk Loğoğlu, Irak''ta önümüzdeki dönemde 500 milyar dolar civarında bir altyapı projeleri harcaması olacağını öğrendiklerini vurgulayarak, Irak''ta muazzam bir potansiyel olduğunu, Irak''ın Türk işadamları tarafından yeniden inşa edilmemesi için bir sebep olmadığını, bu hazineyi nasıl görmedikleri konusunu da hükümetle paylaşacaklarını belirtti.

KERKÜK ZİYARETİ İPTALİ

Faruk Loğoğlu, Kerkük ziyaretinin iptaline ilişkin de kendilerine oradaki makamların Kerkük''te durumun sıkıntılı olduğu yönünde istihbarat aldıklarını, ziyaret süresince kendilerine verilen programların da yine güvenlik gerekçesiyle sürekli değiştirildiğini anlattı.

11 yıl önce