|

CHP'li Koç'tan sağduyu çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Sinop'ta yaşanan olaylardan dolayı herkesi sağduyulu olmaya çağırdı. Kin ve nefret söylemlerinden kaçınılmasını isteyen Koç, ayrılıkçı çağrılara kimsenin itibar etmemesi gerektiğini ifade etti. Koç, "Türkiye'yi bu fay hatlarını kırık dökmeden yapmak zorundayız." dedi.

Cihan
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:11 - 21/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
CHP'li Koç'tan sağduyu çağrısı
CHP'li Koç'tan sağduyu çağrısı

Haluk Koç, 'Güncel Sorunlar Işığında Türkiye'de Yerel Yönetimler' konulu ulusal sempozyuma katıldı. CHP Sözcüsü Koç, herkesin önce evinin içine bakıp sonra dışarıya demokrasi tavsiye etmesi gerektiğini ifada etti. Kendisinin parti içindeki muhalefetliğini hatırlatan Koç, şuan CHP'de görevine devam ettiğini kaydetti.

Gençlere, "Sorgulayın, eleştirin, gerektiğinde öz eleştiri de yapın." diyen Koç, bunların ileride kendilerine farklı pencereler açabileceğini kaydetti. Gençlere özgür birey olmak için çalışmalarını tavsiye eden Koç, siyasete katılmak için de davetiye beklememelerini istedi.

"Birilerinin mutlaka sizi yönetmesini beklemeyin." ifadelerini kullanan Koç, aksi halde bu durumdan şikâyet edilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de şuan siyaset mimarlığı olduğunu dile getiren Koç, ülkedeki bütün grupları hala farklılıkları öne çıkararak siyasetin mimarisini kurmaya çalışanların olduğunu vurguladı.

"Hangi kökenden, hangi inançtan olunursa olsun nedir bunu farklılaştıran?" diye soran Koç, "Türkiye'yi bu fay hatlarını kırık dökmeden yapmak zorundayız." diye konuştu. 29 ilde il özel idarelerinin kapatıldığını anlatan Koç, Türkiye'deki her iki belediyeden birinin ve her iki köyden birinin kaldırılarak, nefesin kesildiğini; tek adama gidecek bir siyasi yapının kurulmasına ön ayak olunduğunu ifade etti.

Yasanın iptali için yapılan başvurunun Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu dile getiren Koç, yüksek mahkemenin kendisi için başka bir 'karanlık yapı' olduğunu kaydetti. Siyasetin saygınlığı ve hesap verebilirliği olması gerektiğinin altını çizen Koç, sayı fazlalığının her istediğini yapma hakkını vermediğini dile getirdi.

Gençlere hangi düşünceden olurlarsa olsunlar siyasete girmeleri ve görüşlerini anlatmalarını tavsiye eden Koç, "Biraz dinozor gibi kalıyoruz bu ortamda." ifadelerini kullandı.

Bütün sistemin federal adı altında başkanlık sistemine doğru götürüldüğünü belirten Koç, bunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Koç, konuşmasının son bölümünde ise Sinop başta olmak üzere Karadeniz'de yaşanan olaylar sebebiyle sağduyu çağrısı yaptı.

Sağduyuyu korumak zorunda olduklarının altını çizen Koç, demokrasi içinde tepki gösterilmesinin normal olduğunu ifade etti. Ancak şiddet içerikli tepkileri asla kabul etmediklerini vurgulayan Koç, Sinop'ta yaşanan olayları da kabul etmediklerini ve hoş olmayan görüntüler olduğunu kaydetti.

Her partinin Türkiye'nin her yerinde program yapabileceğine dikkat çeken Koç, hükümetin de istihbarat dâhil önlem alma zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını ise 'yangına körükle gitmek' olarak değerlendiren Koç, kin ve nefret söylemlerinden kaçınılmasını istedi. Sağduyulu davranılması gerektiğini dile getiren Koç, ayrılıkçı çağrılara kimsenin itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.

PROF. DR. ALP: İSTANBUL İÇİN 4 KEZ ADAY OLDUM KAYBETTİM, 5. KEZ BAŞKA BİR PARTİDEN ADAY OLABİLİRİM

Bir yazarın kendisi için söylediği, "Seçimlerde şu Ahmet hocayı birisi bağlasa da onsuz bir seçim yapsak' dediğini aktaran mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ise "Beni tanıyanlar, kadrolu İstanbul adayı olarak tanıyor. 4 kez adaylık için katıldım ama dördünü de kaybettim. Başkanlık kazanıp yeniden aday olunuyor da kaybedip yeniden aday olmak zor oluyor biraz. Yerel seçimler yaklaşıyor. Beşinci kez çıkar mıyım, bilmiyorum. Belki de başka yerden çıkabilirim, olabilir." açıklamasını yaptı.

Bir bakanın 16 milyon binanın 6,5 milyonunun yıkılacağını söylemesinin Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu vurgulayan Alp, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın bu işi temizleyip temizlemeyeceğini sordu.


11 yıl önce