|

Çözüm sürecinde son viraja girildi

Çözüm sürecinde atılan adımları yasal güvenceye kavuşturacak 6 maddelik yasa tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarının Meclis tatile girmeden yasalaşacığını belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Çözüm süreci olgunlaştı, son safhaya yaklaştık. Yasa tam bu sırada bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştı' dedi

Ayfer Mallı
00:00 - 27/06/2014 Cuma
Güncelleme: 20:10 - 26/06/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Çözüm sürecinde son viraja girildi
Çözüm sürecinde son viraja girildi

Hükümetin çözüm süreci kapsamında atılan adımları yasal çerçeveye oturtacak 6 maddelik 'eve dönüş'ü hızlandıracak yasa tasarısı, Meclis'e sunuldu. 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi' isimli tasarı, yürütme ve yürürlük dahil 6 maddeden oluşuyor.

Bakanlar Kurulu'nun, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacağı tasarıya göre, müzakereyi yürütenlerin cezai ve hukuki sorumluluğunun olmaması, hükümetin sürece ilişkin kişi ve kurum görevlendirebilmesi ve silah bırakanların geri dönüşü için gerekli tedbirlerin alınması gibi düzenlemeler içeriyor. Tasarı önümüzdeki çarşamba günü İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak.

YURTİÇİ-YURTDIŞI TEMAS

Tasarının amaç ve kapsamı, 'terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esaslan düzenlemek' şeklinde belirtildi. 'Uygulama, izleme ve koordinasyon' başlığı altında, Hükümetin, sürece ilişkin yürüteceği çalışmalar yer aldı. Hükümet, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik atılabilecek adımları belirleyecek. Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla görüşme ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi ya da kurumları görevlendirecek.

EVE DÖNÜŞ İÇİN TEDBİR ALINACAK

Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak. Kamuoyunu doğru ve zamanında bilgilendirecek. İlgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlayıp, gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.

SORUMLU TUTULMAYACAKLAR

Yetki ve sekretarya başlığı altında ise Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.

TOPLUM SAHİPLENDİ

Tasarının genel gerekçesinde ise 2002 yılından itibaren 'sessiz devrim' niteliğinde adımlar atıldığı ve köklü reformlar gerçekleştirildiği belirtilerek, bu reformların, toplumun farklı kesimleri tarafından yaygınlıkla benimsendiği ifade edildi. Çözüm sürecinin nihai hedefinin terörün tamamen sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi olduğuna dikkat çekilen gerekçede, 'Çözüm süreci, şiddeti ve silahı aradan çıkarma, sözü, düşünceyi ve siyaseti devreye alma sürecidir. Toplum, çözüm sürecine güçlü destek verirken, kamuoyunda sürece ilişkin olumlu bir beklenti hakim. Artan kamuoyu desteği bu sürecin başarıya ulaşmasının en önemli garantisidir' denildi.

Çocuklar gelmezse her ilde çadır eylemi

Çocukları PKK tarafından kaçırıldığı için Diyarbakır'da oturma eylemi yapan aileler, Ankara'daki temaslarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır'a dönmeden önce yapılan açıklamada aileler adına açıklama yapan Erhan Eren, çocukların propagandalarla bir şekilde dağa götürüldüğünü belirterek, 'Ancak bunu yaparken şunu unuttular ki Kürtler artık eski Kürtler değil, zamanın ruhu değişti. Ne devlet eski devlet ne de Kürtler eski Kürtler' dedi. Evlatları gelene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Eren, her ilde Ramazan Bayramı'ndan sonra çadır eylemlerini başlatacaklarını söyledi. ANKARA

Yetki Kabine'de olacak

Bakanlar Kurulu'nun çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacağı tasarıda, Hükümetin, çözüm süreci kapsamında yürüteceği çalışmalar şöyle sıralanıyor:

Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek.

Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek. Bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.

Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.

Düzenleme kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak.

Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak.

Gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.

Kararlılık iradesi

Çözüm adımlarını yasal güvenceye kavuşturan yasa tasarısının Meclis tatile girmeden önce yasalaşacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Çözüm sürecinin olgunlaştığı safhada bulunuyoruz. Bu çerçevede yasa tam bu sırada bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştı' dedi.

İYİCE OLGUNLAŞTI

Atalay, 'Tasarı bundan sonraki çalışmalar için genel perspektif sunmaktadır. Devlet kurumlarının topyekün sürece katkı vermelerinin hukuki zeminini oluşturuyor. Sürece ilişkin daha detaylı somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir' dedi.

Yasanın, hükümetin, devletin çözüm süreciyle ilgili kararlılığının ifadesi olduğunu belirten Atalay, 'Biz bunu görüyoruz. İnşallah sonuca doğru yaklaşılmaktadır. Olgunlaştı, sona doğru bu çalışmalarla gideceğiz. Bu sorunların çözülmesi, şiddetin dinmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına doğru yaklaşılıyor' diye konuştu.

HÜKÜMET POLİTİKASI

Atalay, 'Yasa, siyasi irade ve kararlılık gerektiren konularda Bakanlar Kurulu kararı alınması yoluyla bir hükümet politikası olarak hızlı ve etkin uygulamaya imkan sağlıyor' dedi.

Hayırlı olsun

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM'ye sevk edilen Çözüm Süreci Paketi'nin son derece önemli olduğunu belirterek, 'Hayırlı olsun' dedi. Kaplan, çözüm sürecinin başından beri duyarlı ve sorumluluk üstlendiklerini, çatışmasızlık ve sürecin gelişmesinde rol oynadıklarını belirterek, sürecin yasallaştırılması, Meclis'e getirilmesi, şeffaflaştırılması, muhalefetin bilgi ve görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu söyledi. Kaplan, 'Hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye barışına ve demokrasisine katkı sunması, daha da geliştirilmesi temennimiz' dedi.

Öcalan: Yasa tarihi

HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet, dün İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmesinin ardından açıklama yapılan yazılı açıklamada görüşmede Meclis'e sunulan 6 maddelik çözüm paketinin ele alındığı belirtildi. Açıklamada Öcalan'ın, 'Yapılan düzenleme, devletin ilk defa çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle, sorunları çatışarak, savaşarak değil, müzakere ederek çözmesinin önünü açan bir yasadır. Bu anlamda tarihi bir rol oynamıştır.' dediği belirtildi.

10 yıl önce
default-profile-img