|

Çözüm yolunda beyaz kefenimizi giydik

Başbakan Erdoğan 10 yıl önce kendisini Meclis'e gönderen Siirtlilerden çözüm sürecine destek istedi. Erdoğan, 'Ben ve arkadaşlarım bu yolda beyaz kefenimizi giydik' dedi.

Fazlı Şahan
00:00 - 9/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:31 - 8/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Çözüm yolunda beyaz kefenimizi giydik
Çözüm yolunda beyaz kefenimizi giydik

Başbakan Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Siirt Şehir Stadı'nda kurulan çadırda düzenlenen 'Kadının Emeği Türkiye'nin Yeni Ekonomik Dinamiği' isimli törende kadınlara seslendi: Tüm dünyanın emekçi, cefakar, çilekeş kadınlarını, mazlum, mağdur kadınlarını selamlıyor, hepsine dostluk kardeşlik ve dayanışma mesajlarımızı iletiyorum. Eğer kadın mutluysa toplum mutludur. Eğer kadın huzurluysa ülke huzurludur. Eğer kadın refah içindeyse eğer kadın umut içindeyse toplum da o kadar refah içinde, gelecekle ilgili olarak o kadar umut içindedir. Kadınlarını ihmal eden, kadınlarını aşağılayan, öteleyen, dışlayan, kadınlarına ikinci sınıf varlık muamelesi yapan hiçbir toplumun hiçbir alanda ilerlemesi asla mümkün değildir.

HAKLARINIZA SARILIN

Son on yılda kadın hakları alanında çok önemli adımlar attık. Siz de haklarınıza sıkı sıkıya sahip çıkın. Kadınları, özellikle de kız çocuklarımızın eğitimini çok önemsiyoruz. Eğer kadın cahil kalırsa çocuk cahil kalır eğer kadın cahil kalırsa toplum cahil kalır. Kadınlarla birlikte mücadele ederek bugüne kadar çok önemli işler başardık. Kadın sorunlarını tarihin tozlu raflarına havale edeceğiz. Kadınlar gelişirse Türkiye gelişir, anneler değişirse çocuklar değişir, Türkiye değişir.

5'TEN AŞAĞISI KURTARMAZ

Aynur Adlı kardeşimiz çocukken tekstil atölyesinde çalışmaya başladı. Ama şu anda bir işveren. Aslı Çakır Alptekin, 8 yaşında atletizme başladı, 9 yaşında ilk madalyasını aldı, geçen yıl Londra Olimpiyatları'nda birinci olarak ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırdı. Benim de vasiyetim en az 3 çocuk. Dün (önceki gün) Ankara'daki toplantıda bir bayan 'en az 5' dedi. Siirt'te de zaten en az 5'ten aşağısı kurtarmaz. Bak maşallah 5'ler kalktı.

Hiç kimse kadına yönelik cinayeti, şiddeti mazur gösteremez. Bizim medeniyetimizde böyle töreler olmaz. Eğer hanım kardeşim şiddet görüyorsa gitsin polise, jandarmaya, savcıya derdini anlatsın. q SİİRT

İkinci 10 yılın startı da Siirt'ten

Başbakan Tayyip Erdoğan, siyasi kariyerinde önemli bir yer tutan ve kendisine Başbakanlık yolunu açan Siirt'i unutmadı.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütürken, 12 Aralık 1997'de Siirt'te yaptığı konuşma nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza Erdoğan'a siyasetin yolunu kapattı. 2003'ün ilk aylarında dönemin Abdullah Gül başkanlığındaki AK Parti hükümeti ve ana muhalefet partisinin anlaşarak yaptığı Anayasa değişikliği ile Erdoğan'ın yargılandığı suçtan hüküm giyenlere milletvekili yolu açıldı. Ve Erdoğan'a milletvekili olma yolunu kapayan Siirt, bir kez daha devreye girdi. Erdoğan, 10 yıl önce, 9 Mart 2003'te yapılan ara seçimle, Siirt'ten milletvekili seçildi. Böylece Başbakan olmasının da yolu açıldı.

SIRADA 2023 VİZYONU VAR

Erdoğan Başbakan olduktan sonra Türkiye geçen 10 yıl içinde büyük bir değişim yaşadı. Demokrasisini rayına oturtan, darbelerin yolunu kapatan, siyasetin kurumsallaştıran bir ülkenin oluşmasını sağlayan Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Hükümeti, ekonomide de dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi. Normalleşmeyi sağlayan Erdoğan, şimdi de yeni Türkiye'yi 2023'e taşıyacak ikinci 10 yılın startını da Siirt'ten başlatacak. Erdoğan, bu nedenle, Siirt'in hayatındaki bu sembolik önemini unutmadı ve 10. yıldönümünü de Siirt'te geçirme kararı aldı.

Bu yolda kefenimizi giydik

Başbakan Erdoğan, Siirt programı kapsamında sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren akşam yemeğinde STK temsilcileri Erdoğan'a çözüm sürecine tam destek verdiklerini söyledi. Toplantıya katılan STK'lardan çözüme destek isteyen Erdoğan, süreci sürdürmekte kararlı olduklarını anlattı. Erdoğan şunları dile getirdi: 'Ben ve arkadaşlarım bu yolda beyaz kefenimizi giydik. Çözüm sürecinde herkes görev alması gerekiyor. Herkes görevini yapmalı, katkıda bulunmalı. Biz gövdemizi koyduk siz de elinizi bu taşın altına koyun.'

HARAM OLDUĞUNU ANLATIN

Kan dökmenin İslam'da haram olduğunu hatırlatan Erdoğan 'Bu kan durursa, nasıl ki kamu kaynaklarında hırsızlığı önlediysek ve bereket olduysa, burada da kan durursa bereket olur, gelişme olur. Kan dökmek dinen haramdır. Bunu anlatmak için herkes görevini yapsın. Diyanet de bunu anlatacak. Her platformda anlatmaları gerektiğini vurgulayacağım. Kanaat önderlerimiz de bunu anlatmalı. Bu desteğe ihtiyacımız var' diye konuştu.

AÇIKLAMAZSA BEN AÇIKLARIM

Erdoğan İmralı tutanaklarının sızdırılmasına ilişkin soru üzerine 'Kimin yaptığını biliyorum fakat onların açıklamasını istiyorum. Açıklamazlarsa ben açıklayacağım. Kendileri önce ifade etsinler.' dedi. Bir soru üzerine yeni anayasa konusunda A,B ve C planları bulunduğunu ifade eden Erdoğan, 'Anayasa konusunda her yolu deniyoruz. En son çare 330'la halka gitmek' dedi.

Kadınlar isterse bu terör biter

Çözüm sürecinde kadınlardan destek isteyen Erdoğan, Siz isterseniz şu çözüm sürecinde terörü bitirirsiniz, size inanıyorum. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum, silah hiçbir sorunun çözümü değildir ve olamaz. Silahın arkasında, acıdan, gözyaşından, kandan başka hiçbir şey bırakmadı.

TÜM KALBİMLE SESLENİYORUM

Terör 30 yıl boyunca arkasında sadece yetimler, öksüzler, karartılmış hayatlar, söndürülmüş ocaklar bıraktı. Bir kardeşiniz, Siirt'in bir damadı olarak, enişteniz olarak sizlere sesleniyorum. Tüm kalbimle, tüm samimiyetimle sizlere sesleniyorum. Bu yolun bir çıkmaz sokak olduğunu artık sizler de daha güçlü şekilde dile getirin diyorum. Bu şebekeye karşı lütfen siz de sesinizi yükseltin' dedi.

DUR DERSENİZ DURUR

Erdoğan, şöyle devam etti: 'Anneler, değerli anneler, biz bu meseleyi birlikte çözeceğiz ama sizinle çözmek istiyoruz. Ankara'da bizim önümüze engeller çıkartanlara, çözümü engellemek isteyenlere, gençlerin kanı üzerinden siyaset yapanlara inat biz çözmek için yüreğimizi ortaya koyuyoruz, siz de yanımızda olun. Anneler, annelik şefkatinizle sizler de yüreğinizi ortaya koyun. Hem hayır dualarınızı eksik etmeyin hem de artık bu sürece analık yüreğinizle 'dur' deyin. İnanın siz 'dur' derseniz bu kan durur. Siz 'yeter' derseniz bu gözyaşı diner. Bu kutlu yolda, bu hayırlı yolda sizlerden destek bekliyoruz.'

Türkiye'nin başarılı hanımlarına ödül

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın program için hazırlanan çadıra girmesiyle başlayan programda konuşmalar öncesinde Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılar seslendirildi. Erdoğan'ın, Türkçe, Arapça ve Kürtçe şarkılar seslendirilirken, tempo tuttuğu görüldü. Erdoğan, kendi alanlarında yılın başarılı kadınları seçilen Nermin Yılmaz, Aynur Atlı, Canan Özsoy, Prof. Dr. Serap Yazıcı, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Şefika Kutluer, Güher ve Süher Pekiner kardeşler, Aslı Çakır Alptekin, Berna Şen Özmen, Nuray Karalar, Berna İlter, Doç. Dr. Bilge Demirköz, Özlem Ökmen Filiz, Nuray Evin'e ödüllerini verdi. Kadın girişimci ve istihdam sahibi Zeliha Gültekin, Hatice Göncü, Zehra Söylemez, Ümmiye Koçak, Müşerref Kuşcu, Ümmiye Gürbüz, Gülnaz Zeryok'a ödül ve hediyeleri AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit tarafından verildi. 'Teknoloji'de Kadın Hareketi' yarışmasında ödüle layık görülen projelerin sahipleri Azize Karataş, Esra Canpolat, Hale Daşman, Sibel Kanat, Nigar Gürser'e de ödüllerini Bakan Fatma Şahin takdim etti.


11 yıl önce